Mobil v zahraničí využíváme 10krát méně, prozradil průzkum

1

Virtuální operátor SAZKAmobil nabízí statistiky týkající se využívání mobilu mimo Českou republiku. Poměrně překvapivě může působit například zjištění, že zákazníci v zahraničí využívají mobilní telefon zhruba desetkrát méně, než při pobytu v ČR. Téměř pětina Čechů pak v zahraničí využívá i internet v mobilu.

Důvodem omezeného využívání mobilního telefonu je stále panující obava z vysokých poplatků. Minimálně však v rámci Evropské Unie již ceny klesají a mnohdy se dostávají na úroveň cen, za které voláme v rámci České republiky, což dokázalo i naše nedávné srovnání. Například odchozí volání u naší trojice operátorů vyjde na 6,30 Kč za minutu, u virtuálů Emtéčko a 99mobile pouze na 2 Kč za minutu. Vysoké již nejsou poplatky ani za příchozí hovor, neboť opět u virtuálního operátora Emtéčko nejsou dokonce účtovány vůbec. Běžně se cena pohybuje kolem 1,60 Kč za minutu. Za jednu SMS zprávu pak už žádného poskytovatele nedáte více než 2 Kč.

Stejně tak již není velkou finanční zátěží využívat internet v mobilu i za hranicemi České republiky. Pokud si nezvolíte nějaký balíček, nezaplatíte za 1 MB více než 6,63 Kč. Volbou správného operátora se však lze dostat i na poloviční hodnotu. Například operátoři VooCall či EMtéčkosi účtují za 1 MB 3 Kč.

Nepřehlédněte

Zcela nejvíce pak své telefony v zahraničí využíváme v sousedních zemích, jako je Německo, Slovensko nebo Polsko, což potvrdil Jan Schmiedhammer, ředitel virtuálního operátora SAZKAmobil.

Zajímavosti ze statistik virtuálního operátora SAZKAmobil

  • 19 % Čechů v zahraničí využívá také data.
  • Češi, kteří využívají datový roaming, posílají v průměru zhruba 3× méně SMS než ti, kteří jej nepoužívají. To může být dáno využíváním některého z programů pro instant messaging (WhatsApp, Viber, Hangouts, Skype apod.).
  • Průměrná délka hovoru v zahraničí je zhruba poloviční oproti průměrné délce hovoru v rámci ČR, a trvá zhruba 1 minutu a 20 sekund.
  • Do zahraničí cestují nejvíce lidé žijící v Praze – zhruba 2× tolik jich ve srovnání s Brnem či Ostravou vyráží mimo republiku.
  • V porovnání s Brnem a Ostravou Praha vychází také jako město, kde si lidé dobíjejí kredit za vyšší částky. V průměru je to asi o 20 Kč víc.
  • Austrálie je ze sledovaných lokalit, v nichž Češi využívají roamingu, vůbec nejdál: z Prahy to je celých 16 055 km.
SAZKAmobil

TOP 8 států podle míry využívání roamingu zákazníky SAZKAmobil

Celkem (únor až červen) % z celkového roamingu
Německo 5 133 30 %
Slovensko 4 316 25 %
Polsko 1 650 10 %
Rakousko 1 639 10 %
Itálie 624 4 %
Francie 618 4 %
Velká Británie 519 3 %
Belgie 343 2 %

Tabulka udává míru využívání (usage) mobilního telefonu zákazníky SAZKAmobil v období únor až červen 2014, a to ve státech, kde se občané České republiky během svých cest oddávají roamingu nejvíce.

Průměrná délka hovoru zákazníků SAZKAmobil při pobytu ve vybraných státech

Země Délka hovoru z dané země na zákazníka za měsíc
Austrálie 5:00 min
Chorvatsko 6:36 min
Dominikánská republika 6:00 min
Německo 11:02 min
Slovensko 7:48 min

Průměrný počet odeslaných SMS zákazníky SAZKAmobil podle roamingových zón

Průměrný počet SMS na zákazníka za měsíc v roamingu
Zóna 1 17
Zóna 2 10
Zóna 3 3

Zdroje: TZ Sazka

Diskuze ke článku
Jerremi
[ spam ]
❌ mobilenet.cz začíná být nezajímavý a nepovedeně se snaží likvidovat virtuální mobilní operátory chytil se sítě Vodafone. Příspěvky ignoruje a raději navštěvujete http://www.mobilmania.cz/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze