Srovnání cen datového roamingu u T-Mobile, O2 a Vodafone

První díl našeho roamingového srovnání u naší „velké trojky“ v podobě T-Mobile, O2 a Vodafone máme za sebou, ceny za základní služby jsou tedy jasné. V našem druhém dílu se podrobně zaměříme na ceny datových přenosů v zahraničí. V Zóně 1 opět došlo ke slevám, navíc nutno podotknout, že poměrně výrazným. Pojďme se na ně tedy společně podívat.

Nepřehlédněte:

Při cestě do zahraničí nás nezajímají pouze ceny za volání, SMS a MMS, stále častěji využíváme (a hlavně chceme využívat) i datový roaming. Co se týče situace v Evropské unii, ceny za posledních několik let razantně klesly, rok 2014 (respektive od 1. července) rozhodně není žádnou výjimkou. Díky nařízení Evropské unie ceny klesly, a to o více než polovinu.

Navíc u naší „velké trojky“ existuje hned několik balíčků, které „datování“ ještě více zpříjemní a hlavně zpřehlední. Právě ceny za datové služby u T-Mobile, O2 a Vodafone budou náplní našeho dnešního dílu roamingového srovnání. Samozřejmě se zaměříme také na ceny datových přenosů v Zónách 2 a 3, kde se bohužel (ale zcela pochopitelně) větší změny neodehrály. Dost už ale bylo teorie, pojďme se společně podívat na aktuální nabídku.

T-Mobile

Naše srovnání datových přenosů zahájíme u T-Mobile, ten nabízí hned několik možností (balíčků), díky kterým se v zahraničí můžete připojit. Pokud si žádný balíček nevyberete, platíte za všechna vaše spotřebovaná data. Pro co největší aktuálnost probíhá aktivace daného balíčku přímo v zahraničí, pokud však chcete vše aktivovat s předstihem, T-Mobile umožní objednání přes webovou samoobsluhu.

V případě, že v zahraničí otevřete internetový prohlížeč, otevře se nejprve stránka společnosti T-Mobile, kde si vyberete daný datový balíček. Aktivace tedy proběhne ještě před samotným připojením. Čerpání dat tedy máte plně pod kontrolou, T-Mobile nic neúčtuje bez vašeho vědomí, například pokud by se vás chytrý telefon rozhodl stahovat data na pozadí, bez vašeho vědomí (různé aktualizace aplikací, push e-mail atd.).

T-Mobile

Datové balíčky

Nejdříve se zaměříme na datové balíčky, které T-Mobile v souvislosti s roamingovými datovými přenosy nabízí. Hned na úvod je dobré zmínit, že T-Mobile nabízí až do 31. srpna 2014 speciální akci, kdy jsou ceny všech datových balíčků jednotné po celém světě, je tedy jedno, jestli se připojujete v Zóně 1, 2 anebo 3 (balíčky platí ve více než 130 zemích po celém světě). Vyznat se v takové nabídce je pro koncového zákazníka tedy o mnoho jednodušší.

Roamingové balíčky Internet v zahraničí na den Internet v zahraničí 100 MB
Cena 24/70 Kč 185 Kč
FUP 5/30 MB 100 MB
Platnost 24 hodin měsíc
Působnost celosvětově celosvětově

Balíček Internet v zahraničí na den lze využít dvěma způsoby. Pokud vyčerpáte data do 5 MB, zaplatíte pouze 24 Kč, pokud tuto hranici překročíte (až do výše 30 MB) zaplatíte 70 Kč. Balíček je platný 24 hodin od prvotní aktivace, po této lhůtě se sám automaticky deaktivuje a pro jeho další využívání je nutná reaktivace, tedy opět pomocí úvodního formuláře, nebo přímo skrze webovou samoobsluhu. Pro dlouhodobější využívání internetu v zahraničí (typicky tedy na delší dovolené) lze využít balíček Internet v zahraničí 100 MB.

Ten má platnost celý měsíc od prvotní aktivace (30 dní), FUP limit je 100 MB. Cena tohoto balíčku je přitom 185 Kč. Důležitá informace pro majitele předplacených karet Twist je ta, že balíček Internet v zahraničí 100 MB pro ně dostupný není, vybrat si mohou pouze denní balíček nebo možnost placení za všechny vyčerpaná data.

Dostupnost T-Mobile Roamingu

Znovu musíme zopakovat, že ceny jsou platné po celém světe, tedy ve všech zemích, kde T-Mobile roaming funguje (T-Mobile Roaming pak nefunguje v následujících zemích: Západní Sahara, Mauritánie, Guinea Bissau, Guinea, Eritrea, Jižní Súdán, Somálsko, Zambie, Botswana, Svazijsko, Lesotho, Bhútán, Myanmar, Severní Korea, Šalamounovy ostrovy, Východní Timor, Nová Kaledonie).

Čerpání dat si zdarma v telefonu zkontrolujete na http://www.tmo.cz/dl. Po vyčerpání přiděleného FUP limitu (jak u balíčku Internet v zahraničí na den, tak i u Internetu v zahraničí 100 MB) se internet pozastaví, zákazník má však možnost balíček obnovit (opět za stejnou cenu). Žádné „zpomalené“ surfování tedy v zahraničí nefunguje.

Účtování za přenesená data

Jak jsme již zmínili, u T-Mobile existuje také možnost platit za všechna vyčerpaná data. Zde už je samozřejmě situace typická, platíte takovou částku, podle toho, v které zóně se pohybujete. V Zóně 1, která zahrnuje všechny země evropské unie včetně Norska, Lichtenštejnska, Islandu a Andorry platíte za každý 1 MB 6,63 Kč, účtování probíhá po kilobitech. V Zóně 2 (zbytek Evropy, USA, Kanada, Rusko, Čína, Izrael, Egypt, Palestina, Hongkong) je cena za 1 MB 75 Kč, v Zóně 3 pak 360 Kč. Účtování v Zónách 2 a 3 probíhá po 10 kilobitových blocích.

Účtování za data Zóna 1 Zóna 2 Zóna 3
Země EU, Norsko, Lichtenštejnsko, Island, Andorra zbytek Evropy, USA, Kanada, Rusko, Čína, Izrael, Egypt, Palestina, Hongkong zbytek světa
Cena (1 MB) 6,63 Kč 75 Kč 360 Kč
Útování po 1 kB po 10 kB po 10 kB

Data Roaming Limit

Samozřejmostí je pak nastavení limitu (Data Roaming Limit). Jde o částku, přes kterou vám už operátor nedovolí dále využívat internet v zahraničí, respektive aktivovat nové balíčky (tento limit se automaticky obnoví k novému zúčtovacímu období). Limity lze nastavit v následujících hodnotách: 600 Kč, 1 450 Kč, 5 000 Kč, 10 000 Kč, 18 000 Kč nebo 32 000 Kč. Nastavení je zdarma, provedete ho přes webovou samoobsluhu, případně na infolince operátora.

O2

Jako druhý je na řadě O2. To po vzoru T-Mobile nabízí několik balíčků, které mohou využít tarifní zákazníci, stejně tak existuje speciální nabídka pro zákazníky předplacených karet. Poslední možností je platba za všechna přenesená data, tedy účtování za data v závislosti na tom, v jaké zóně se aktuálně pohybujete.

Balíčky pro tarifní zákazníky – denní

Nejprve se podíváme na jednorázové, tedy denní, balíčky, které mohou využívat tarifní zákazníci, tedy zákazníci s paušálním zvýhodněním. O2 u balíčků na rozdíl od T-Mobile rozlišuje, jestli se nacházíte v Evropě (EU + Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko a Island) nebo mimo ni, tedy „jinde ve světe“. Na výběr máte vždy ze třech možností, přičemž maximem je v obou případech 250 MB. V Evropě zaplatí zájemce o tento balíček 500 Kč, mimo ni pak rovnou dvakrát tolik.

Balíček FUP Účtování Cena (včetně DPH)
Evropa S 25 MB po 10 kB 50 Kč
Evropa M 100 MB po 10 kB 300 Kč
Evropa L 250 MB po 10 kB 500 Kč
Svět S 25 MB po 10 kB 100 Kč
Svět M 100 MB po 10 kB 600 Kč
Svět L 250 MB po 10 kB 1 000 Kč

Aktivaci daného balíčku můžete provést několika způsoby. Buď si do zařízení stáhnete speciální aplikaci, ve které balíček zvolíte (aplikace navíc zastřešuje také informace o cenách za volání, SMS a MMS) nebo balíček objednáte pomocí příkazové SMS (ve formátu INTZ evropa S,M,L pro surfování v Evropě, a nebo INTZ svet S,M,L mimo ni. SMS pak zašlete na číslo 999 111. Další možností je objednání balíčku pomocí webové samoobsluhy či pomocí roamingové linky *30.

O2

Balíčky pro tarifní zákazníky – měsíční

Stejně tak si mohou zákazníci O2 aktivovat i měsíční balíčky, ty mají pochopitelně platnost 30 dní od prvotní aktivace. Balíčky jsou opět rozděleny do dvou skupin, a to balíček pro Evropu (EU + Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko a Island) a balíček pro zbytek světa.

Balíček FUP limit Účtování Cena (včetně DPH)
Evropa 50 50 MB po 1 kB 100,83 Kč
Evropa 250 250 MB po 1 kB 504,17 Kč
Evropa 500 500 MB po 1 kB 1008,33 K
Evropa 1 000 1 000 MB po 1 kB 2016,67 Kč
Svět 50 50 MB po 1 kB 201,67 Kč
Svět 250 250 MB po 1 kB 1008,33 Kč
Svět 500 500 MB po 1 kB 2016,67 Kč
Svět 1 000 1 000 MB po 1 kB 4033,33 Kč

Po vyčerpání stanoveného objemu dat v rámci balíčku je další užívání zpoplatněno standardními cenami dle datového roamingového tarifu. Měsíční paušál je účtován za každé započaté zúčtovací období s nárokem na plný objem MB. Účtovací jednotka je v tomto případě 1 kB. Nevyčerpané jednotky se bohužel nepřevádějí do dalšího zúčtovacího období.

Balíčky pro předplacené karty

Pro uživatele předplacených karet je situace horší, na výběr mají pouze mezi třemi balíčky, přičemž platnost je vždy celý měsíc, tedy standardních 30 dní. U balíčků je výhoda celosvětového využití, je tedy jedno, v jaké destinaci se zrovna nacházíte.

Balíčky FUP Platnost Působnost Cena
2 MB 2 MB měsíc celosvětově 60 Kč
4 MB 4 MB měsíc celosvětově 120 Kč
10 MB 10 MB měsíc celosvětově 240 Kč

Účtování za přenesená data

Také u O2 existuje také možnost platit za všechna vyčerpaná data. Zde už je samozřejmě situace typická, platíte takovou částku, podle toho, v které zóně se pohybujete. V Zóně 1, která zahrnuje všechny země evropské unie, platíte za každý 1 MB 6,60 Kč. V Zóně 2, tedy ve zbytku Evropy je cena za 1 MB 240 Kč, v Zóně 3 pak 300 Kč. Jak si můžeme povšimnout, cena za 1 MB v Zóně 2 je oproti ceně T-Mobile více než trojnásobná.

Zóna Cena (včetně DPH)
Zóna 1 6,60 Kč
Zóna 2 240 Kč
Zóna 3 300 Kč

Vodafone

A jako poslední se podíváme na nabídku našeho nejmladšího operátora, tedy Vodafone. I ten nabídne několik možností, jak se v zahraničí pomocí datového roamingu připojit.

Připojení ze zahraničí na den

Pro příležitostné připojení k internetu v zahraničí mohou zákazníci Vodafone využít balíčku Připojení ze zahraničí na den, tento balíček je tak trochu podobný nabídce T-Mobile. Stejně tak i zde je dvojí možnost účtování, do 5 MB je placena pouze část balíčku, nad 5 MB (až do 50 MB) je balíček účtován celý. Každý další využitý MB je účtován speciální sazbou 30,25 Kč a je přitom jedno, v jaké ze tří zón se zrovna nacházíte.

Na den Zóna 1 Zóna 1 + 2 Zóna 3
Objem dat max 50 MB max 50 MB bez volných jednotek
Cena (spotřeba do 5 MB) 80,67 Kč 161,33 Kč ×
Cena (spotřeba do 50 MB) 272,25 Kč 544,50 Kč ×
Cena za každý další 1 MB 30,25 Kč 30,25 Kč 30,25 Kč
Vodafone

Připojení v zahraničí na stálo

Pro uživatele, kteří se budou v zahraničí pohybovat déle je zde možnost Připojení v zahraničí na stálo, kterou má platnost po dobu celého zúčtovacího období. Důležitá je také informace pro cestující do Zóny 3, zde nejsou v rámci Připojení v zahraničí na den ani Připojení v zahraničí na stálo žádné volné jednotky, platíte tak pouze speciální sazbu 30,25 Kč za 1 MB.

Na stálo Zóna 1 Zóna 1 + 2 Zóna 3
Objem dat 200 MB 200 MB bez volných jednotek
Cena balíčku 1613,33 Kč 3226,67 Kč 1613,33 Kč
Cena za každý další 1 MB 30,25 Kč 30,25 Kč 30,25 Kč

Vodafone Passport data

Další možností, jak se v zahraničí u Vodafone připojit je Vodafone Passport data. Vodafone Passport znají zákazníci Vodafone i u volání v roamingu. Za fixní spojovací poplatek (účtovaný po 20 minutách) může zákazník volat stejně, jako by byl v České republice. U datových přenosů funguje tato možnost podobně, platí se však poplatek v závislosti na tom, na jak dlouhé období datový balíček chcete – tedy denní nebo měsíční. Velkou nevýhodou tohoto balíčku je nemožnost kombinovat ho s tarify RED a START, na výběr tak máte pouze mezi tarify Připojení pro mobil standard, Připojení pro mobil super, Připojení pro mobil premium a Připojení pro mobil premium+.

Vodafone Passport data na den na stálo
Platnost 24 hodin zúčtovací období
Cena 50,42 Kč 352,92 Kč
FUP stejný jako doma * stejný jako doma *

(* 150 MB v případě Připojení pro mobil Standard; až 1200 MB v případě tarifu Připojení pro mobil Premium +)

Dalším omezením je počet zemí, ve kterých Vodafone Passport funguje. Jejich výčet je následující: Andorra, Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Francouzská Guyana, Gibraltar, Guadeloupe, Guernsey, Irsko, Island, Itálie, Jersey, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Martinik, Monako, Německo, Nizozemsko, Norsko, ostrov Man, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Reunion, Rumunsko, Řecko, San Marino, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Vatikán, Velká Británie.

Účtování za přenesená data

Také u Vodafone existuje také možnost platit za všechna vyčerpaná data. Zde se opět dostáváme do obvyklé situace, kdy platíte takovou částku, podle toho, v které zóně se pohybujete. V Zóně 1, která zahrnuje všechny země evropské unie, platíte za každý 1 MB 6,64 Kč. V Zóně 2, tedy ve zbytku Evropy je cena za 1 MB 252,08 Kč a v Zóně 3 pak 302,50 Kč Kč. V Zóně 1 se přenesená data účtují po kilobytech, v Zóně 2 a 3 je účtovací krok 100 kB (10 kB u WAPu).

Zóna Cena včetně DPH
Zóna 1 6,63 Kč
Zóna 2 252,08 Kč
Zóna 3 302,50 Kč

Zhodnocení a závěr

Jak zakončit náš druhý díl? Ceny za datový roaming v Evropské unii opravdu klesly, ceny internetového připojení mimo ni, tedy ve světě, jsou však stále žalostné. Poměrně zajímavou nabídkou se chlubí společnost T-Mobile, ta nabízí v mnoha ohledech také nejnižší ceny. Největší výhodou je akce, která umožňuje využívání datových přenosů za jednotné ceny po celém světě.

Roaming

V našem příštím, a zároveň také posledním díle, se zaměříme na nabídku našich nejvýznamějších virtuálních operátorů. V diskuzi pod článkem mezitím můžete hlasovat, jaké virtuální operátory chcete v našem příštím srovnání vidět.

Zdroje: o2.cz, t-mobile.cz, vodafone.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze