Mobil místo občanky? I toho se můžeme jednou dočkat

7
Mobil místo občanky? I toho se můžeme jednou dočkat
  • Funkce počítá s uložením kopií dokladů v mobilu
  • Doklady by měly být přístupné i u vypnutého telefonu
  • Funkce se objeví nejdříve v Androidu R

Analýza zdrojového kódu může často přinést zajímavé postřehy o tom, jaké funkce se výhledově chystají. Experti z xda-developers.com si povšimli API nazvaného jako IdentityCredential.

drive

Je to však prozatím hudba vzdálené budoucnosti. Nejdříve se tato funkce objeví v Androidu R. Zjednodušeně řešeno – dostanete pak možnost nahrát si do mobilu svoje doklady, jako je občanský nebo řidičský průkaz, a nebudete je tak muset nosit při sobě. To bude vyžadovat speciální hardware, protože doklady mají být pro kontrolu přístupné i v případě, že zařízení nemá dost energie ke startu. Doklady jsou také uloženy v extra zabezpečené části, která není nijak propojena se systémem. To prozatím splňují jenom novější modely řady Pixel.

V neposlední řadě tu máme legislativní překážky, protože možnost prokazovat se mobilem na místo plastové kartičky by vyžadovala změnu zákona a přístupu státních složek.

Diskuze ke článku
Jakub
Jakub
No sláva, jestli už se někde na to aspoň trochu myslí a plánuje. Klíče od aut už také nebudou nutností.
Řezňýk
Už vidím tu situaci za dvacet let v prodejně Tý-Debyle: dobrý den, ztratil jsem telefon a potřebuju novou SIMku. -Ano pane, bude to čtyři sta korun a budu potřebovat občanku. -Ale já měl tu občanku v telefonu. -Tak to je mi líto pane, další prosím!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze