Microsoft Spartan oficiálně: co umí nový prohlížeč pro Windows 10?

31

Prohlížeč Internet Explorer už je minulostí. Nyní je tu Spartan. Nový internetový prohlížeč, který změní zažité tradice a přinese nové rozhraní, nové způsoby ovládání a vlastně i jeho vnitřnosti jsou nové. Na tiskové konferenci představil Microsoft zcela nový prohlížeč, který zřejmě nahradí Internet Explorer.

Internet Explorer? Ne! Spartan

Internet Explorer má špatnou pověst, o tom nelze pochybovat. I když je v dnešní době opravdu lepší a rychlejší, jeho minulost jej stále pronásleduje. Proto Microsoft přistoupil k celkem razantnímu kroku. Zrušil vývoj Internet Exploreru 12 a vytvořil projekt Spartan. To je i kódový název nového prohlížeče od Microsoftu, je zcela nový a nechává svou špatnou minulost předchůdců za sebou. Finální označení zatím není známo, Microsoft používá zatím pouze to kódové.

Microsoft Spartan

Zajímavě vypadá hlavně jeho prostředí, které je jakýmsi mixem všech prohlížečů smíchaných do jednoho. Připomíná Chrome, Firexox i Safari. To však není nic špatného, ačkoli by to tak mohlo znít – design působí čistě a rozhodně ne přeplácaně, ale hlavní je přehlednost, ta je u Spartanu vynikající. V horní liště se zobrazují karty stejně, jako u dalších dnešních prohlížečů. Zajímavý je i nový způsob aktualizace. Spartan bude dostupný ve Windows Store, díky čemuž se bude rychleji aktualizovat.

Nepřehlédněte: Takto vypadají Windows 10 pro mobily: evoluce známého prostředí

Microsoft Spartan

Pokud máte i dotykové pero ke svému tabletu, můžete si jím po zmražené webové stránce kreslit a poté výtvor uložit do svého OneNote, ale nejen do něj, k dispozici je klasické sdílení na všechny možné sociální sítě, přičemž jejich počet závisí na počtu nainstalovaných klientů. Kreslit si můžete i prstem nebo myší. A novinkou je možnost si k jakémukoliv textu přidat komentář stejně, jako ve Wordu.

Microsoft Spartan

Novinkou je i režim čtení „Reading List“. Ten přeformátuje jakoukoliv stránku do podoby knihy a následná podoba je synchronizována napříč všemi zařízeními – od tabletu, přes telefon až po stolní počítač. Potěší i možnost uložení stránky do interního úložiště pro pozdější přečtení kdekoliv a kdykoliv off-line.

Microsoft Spartan

Nesmí samozřejmě chybět ani Cortana a její chytré vyhledávání. Když máte naplánován let například do Tokia, Cortana automaticky předpokládá, co asi budete hledat. Pokud tak do vyhledávače zadáte heslo „počasí“ nebo „Delta.com“, automaticky vám zobrazí aktuální stav počasí v lokalitě, kam se chystáte. Ale to není vše, dokonce vám zjistí i stav konkrétního letu a vy prakticky nemusíte nic hledat, Cortana vám to ukáže dříve, než stačíte celé vyhledávání dopsat. A pokud navštívíte stránku nějaké restaurace, automaticky se zobrazí informační panel, kde se zobrazí otevírací hodiny, kudy se na dané místo dostanete a dokonce si rovnou můžete rezervovat i stůl.

A nyní dostupnost – Windows Insiders dostanou prohlížeč k vyzkoušení za 3 až 5 měsíců. Jakou roli bude hrát nový prohlížeč v nových Windows 10 se zatím neví. Není však pravděpodobné, že by se stal jediným prohlížečem a Microsoft zřejmě Internet Explorer nějakou dobu ještě zachová.

Diskuze ke článku
pa
Preco spartan ????

Ako si mozte byt taky isti ze to zrusia ???
Vsak na prezentacii hololens je ikonka normalne internet exploreru.

fero
jaký je rozdíl mezi dev preview a insiders?
bubu
Začátek jsem prošvihl, ale nebylo tam zmíněné i něco jako outlook pro mobil ? To bych vítal (vestavěný klient zvládá vše, co na soukromý mail potřebuji, ale do pracovní sféry bych ho nebral...)
Btw. ten pan Nadella působí opravdu nudně, až negativně (dirktivně - plešatý hitler) a výslovnost pár slov, zněla až srandovně. (Jinak respect - nejsem odborník, tak nedokážu posoudit, zda jeho výstup byl vizionářksý a nebo spíš případ pro psychiatra). Každopádně v MS novinek dost :)
Midzi
Tak to je dost zla sprava hlavne v kombinacii s updatom z win7 na 10. Zabudli totiz, ze existuje aj krajina Slovensko a tam urady nepoznaju iny prehladavac ako IE. Takze ak ho nema bezny clovek nic dolezite nevybavi. Tesil som sa, ze si dam namiesto 7 novu 10 no potom sa uz neprihlassim na Danovy urad, Socialku........ach jaj.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze