Microsoft chystá změny: končí Nokie X, S40 i Asha (aktualizováno)

Teprve před necelým měsícem byl představen nový telefon Nokia X2 s Androidem a Microsoft sliboval podporovat platformu i nadále. Nyní je ale vše jinak. Microsoft ohlásil velkou čistku a s platformou Nokia X končí. A podle dostupných informací nejen s ní. Skončí totiž překvapivě také rodina Asha a Series 40, které se prodávají v desítkách milionů kusů.

Informace o velkých změnách vyplývají z interního memoranda zaměstnancům Microsoft Mobile, které rozeslala Jo Harlow, výkonná viceprezidentka v bývalé Nokii, která má nyní na starosti v Microsoftu vývoj telefonů. Stojí v něm, že se zastavuje vývoj nových zařízení na platformách Nokia X, Nokia Series 40 a Nokia Asha, tedy telefonů, které vytváří největší objemy prodejů pro bývalého finského výrobce, který je nyní v rukou Microsoftu jako divize Microsoft Mobile. Americký gigant se chce nově zaměřit pouze na Windows Phone, který má být systémem, který pokryje všechny segmenty trhu, od nejlevnějších zařízení až po ty úplně nejdražší. Bude se rovněž snažit nalákat současné uživatele Symbianu, kterých je stále velké množství, právě na Windows Phone. Microsoft se o platformy ale bude starat až do roku 2016, kdy jejich podporu ukončí. Od této chvíle ale nečekejme žádná nová zařízení, funkce nebo aktualizace.

Nokie X končí dřív, než dostaly šanci se prosadit

V případě Nokie X se nejedná se o první zaříznutí operačního systému, aniž by dostal šanci se v Nokiích pořádně prosadit. Příkladem může být Meego, které skončilo, když Nokia v roce 2011 vsadila všechno na Windows Phone. Je nutné nicméně říct, že krok Microsoftu opustit Android a plně se soustředit na Windows Phone je do jisté míry logický. Vzhledem k chybějícím službám Googlu a nedostatku aplikací ve vlastním obchodě neměla řada Nokie X v konkurenci s ostatními výrobci androidových smartphonů příliš šanci na výraznější prosazení se na trhu a navíc konkurovaly nejlevnějším Windows Phonům, které Microsoft pochopitelně preferuje.

Končí i telefony řady Nokia Asha

Přestože Nokia X software platform končí, Microsoft chce využít hardware Nokií X, na kterém může stejně dobře fungovat Windows Phone, pro rozšíření nabídky nejlevnějších Lumií. „Plánujeme přesunout vybrané návrhy telefonů Nokia X do řady Lumia s operačním systémem Windows Phone. Tato zařízení staví na našem úspěchu v segmentu cenově dostupných smartphonů a odpovídají našemu zaměření na Windows Universal Apps,“ uvedl nový generální ředitel Microsoftu Satya Nadella v dopise zaměstnancům.

TIP: Recenze Nokia X – Smartphone s Androidem na finský způsob

Nokia 6610 nebo Nokia 6230i – jen některé z legend běžícími na platformě Series 40

S touto změnou přitom Microsoft nehodlá nijak otálet, ale jak napsal šéf mobilní divize Microsoftu Stephen Elop, zaměstnancům mobilní divize, měla by být provedena okamžitě. Současné ale zatím hodlá firma prodávat a podporovat stávající telefony z řady Nokia X.

Překvapivý je však také rychlý konec jak legendární platformy Series 40, tak řady Asha. Obě řady totiž tvořily největší část objemů telefonů, a pro mnoho lidí byla Nokia synonymem pro mobilní telefon právě díky legendám stojícím nejen na Series 40, v současné době byla díky těmto telefonům Nokia, nyní Microsoft Mobile, silná zejména na rozvojových trzích, na kterých je po přístrojích tohoto typu stále velká poptávka.

TIP: Nokia X2 Dual SIM oficiálně: další přírůstek do „androidí rodinky“

Radikální krok je součástí velkých změn, kterými Microsoft v současnosti po nástupu nového generálního ředitele prochází. Firma mění svou strategii, aby lépe bojovala s konkurencí. V rámci zefektivnění se chystá i na největší propouštění ve své historii, při kterém by firmu mohlo opustit až 18 000 zaměstnanců, z čehož 12 500 by mělo připadat na zaměstnance, které Microsoft získal koupí mobilní divize Nokie.

Aktualizováno 18. 7. 2014: Vyjádření Microsoftu

K celé situaci už se nám podařilo rovněž získat vyjádření samotného Microsoftu, který uvedl, že s pokračující snahou oslovit část trhu cenově přijatelnějšími chytrými telefony, bude dodávat další levnější zařízení Lumia, přičemž některé budoucí produkty Nokia X budou začleněny mezi zařízení Windows Phone. Vedle toho bude Microsoft nadále pokračovat v prodeji a podpoře současných Nokia X produktů.

Zdroje: microsoft.com, microsoft.com, wpcentral.com, theverge.com

Diskuze ke článku
Pivo
Tak u Nokii X ukázali, jaký je Android šmejd, tak aby nalákali na lepší Nokie s WP8. Asha a S40, k čemu by to potřebovali? Teď budu hodně tipovat, ale řekl bych že to co zkasírují na licenčních poplatcích na Android, jim ty prodělané zisky vyrovná ne? Kdyby se ty šmejdi z Microsoft nevetřeli do Nokie, nezařízli by Meeagoa nezačli podporovat hlavně šunt ala WP7, tak by Nokia dopadla snad mnohem lépe. To co s ní nyní předvádí Microsoft je vrchol, viz Lumia 530, že se ten krám snaží prodat dražší a horší jak L520 to je fakt hovadina. Také chybí nástupci L720 a L820, střední třída nikde. Nokia s WP8 vypadala dobře, ale když to zase dojebá Microsoft, tak je to opravdu na blití.
Satai
Tolik k tezi, že Nokia X byl nějaký sofistikovaný plán koordinovaný s Microsoftem za účelem podpory jeho služeb.
n7610
No nic proti ,ale vždycky jsem kupoval Nokia Te nejvyšší řady . Takže tyto Nokia android shit mě nechají chladným a v živote bych takový telefon nekoupil. Možná to byl ze začátku záměr Microsoftu aby zjistil jak lidé zareagují ale bohužel to neprošlo jak u lidi tak ani Microsoftu . Za mě ,až půjdu opět do Nokie tak to bude opět vlajková loď žádný levný shit :-)
lada
To mi je jedno, hlavně, ať valí do WP a Lumií. Žadný jiný mobil už nechci. Klidně si počkám na nějakou novou střední třídu. Zatím mi stačí L820 jak velikostně, tak funkčností pro běžnou potřebu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze