Má Apple problém se soukromím? iOS 17.5 nečekaně obnovuje roky staré fotky

7
Má Apple problém se soukromím? iOS 17.5 nečekaně obnovuje roky staré fotky
Fotografie: Apple
  • Objevují se fotografie, které uživatele smazali už před několika lety
  • Problém se týká nejen iOS, ale i iPadOS

V tomto týdnu Apple vypustil aktualizaci svých operační systémů, konkrétně šlo o iOS 17.5 a iPadOS 17.5 a první uživatelé na fóru Reddit hlásí poměrně kuriózní problémy. Nejde však o něco, nad čím by bylo možné jen tak mávnout rukou. Jedná se totiž o soukromí uživatelů, konkrétně jejich fotografie.

Uživatelé si totiž všimli, že se jim v telefonu objevují fotografie, které dávno smazali. Po smazání přitom běží lhůta 30 dní, kdy mají být snímky definitivně smazány i z iCloudu, avšak uživatelé hlásí, že se vrátily fotografie, které pořídili třeba v roce 2021, tedy před 3 lety. Zdá se tedy, že ačkoliv fotografie zcela smažete, Apple je nadále uchovává někde na svých serverech, což je velký zásah do soukromí uživatelů. Může jít ale i o starší fotografie, jak informuje macrumors.com. Jeden uživatel uvádí, že se mu vrací snímky z roku 2010, ačkoliv je opakovaně maže.

V rámci iCloudu se roky staré snímky tváří jako nedávno nahrané, ačkoliv o tom uživatelé nemají ponětí. S problémy se potýkají někteří uživatelé nejen s iOS 17.5, ale platí to i pro iPadOS 17.5. Apple se k problému doposud nijak nevyjádřil. Je to vcelku paradoxní, protože obdobně se jevící potíže už uživatelé hlásili v testovací verzi iOS 17.5 Beta 4, avšak Apple problém očividně neřešil.

Diskuze ke článku
Standa Jandečka
Standa Jandečka
A jak je to možné? Když jsou mazány ? Jaká je potom pravda s ochranou zákazníků ? To EU nevadí, že někde shromažďují naše data.
Jan Eichler
Jan Eichler
Tak to jsem rad... Uz jsem si rikal jestli jsem se zblaznil kdyz mam v galerii fotky co uz jsem davno smazal... Zahada vyresna 😂
Zdenek Havrlant
Zdenek Havrlant
Úplně jsem si to neověřoval, ale informace jsou takové, že obrázky se objevují i na prodaných telefonech. To znamená, že nejsou na Cloudu, ale v telefonu. Data jsou v paměti i po smazání, dokud nejsou přepsána, a dají se obnovit. Chyba je, že se objevují.

Takže to, že fotky jsou v telefonu i po smazání je furt, jen je nevidíme. Když telefon prodávám a nepřepíšu paměť, tak kdo ví, kde je pochybení, asi u výrobce.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze