M1 Ultra vypadá jako dva M1 Max slepené dohromady. Umí toho ale víc

M1 Ultra vypadá jako dva M1 Max slepené dohromady. Umí toho ale víc
Fotografie: Apple
  • Apple představil nový čip M1 Ultra
  • Staví na stejných základech jako předchozí modely
  • Ohromující je však jeho plocha a od toho se odvíjející výkon

Apple si ústy Tima Cooka pochvaluje procesory M1. Dokonce se chlubí tím, že od chvíle, kdy Apple začal prodávat takto vybavené počítače, je pro něj každé nové čtvrtletí rekordní, co se prodejů týče. Je proto nasnadě, že jeho vývoj bude pokračovat dál. Novinka nese název M1 Ultra a jak už název napovídá, bude zaměřen hlavně na ty, kteří pro svou tvorbu potřebují maximum výkonu.

Jeho tvůrci o něm mluví jako o „monstru“, které přináší úplně novou úroveň výkonu. Je sice založen na stejných základech jako jeho starší sourozenci, ale jeho schopnosti jsou dotažené do extrému. Hlavním problém bylo vytvořit čip větší, než je M1 Max. Mohlo by se zdát, že výsledkem jsou pouze dva spojené čipy dohromady, ale díky funkci UltraFusion se chovají jako jeden.

M1 Ultra
Plocha mezigeneračně opravdu výrazně narostla.

Základem čipu je CPU s 20 jádry, na které navazuje 64jádrová grafika. Další místo zabírá Neural Engine a Media Engine. Vše je postaveno na 5nm výrobní procesu. Jako vždy je výsledkem série grafů, ve které to M1 Ultra „natřel“ všem ostatním počítačům, včetně těch stolních s 16 jádry. Tedy v případě, že počítáte s výkonem, jaký dostanete vzhledem ke spotřebované energii. Z tohoto úhlu pohledu měly už předchozí generace jasně navrch a ani M1 Ultra to nehodlá měnit.

M1 Ultra
M1 Ultra a jeho základní vlastnosti.

Výsledkem je tak čip, který přijde vhod na specifické práce, kdy výkonu není nikdy dost. Typicky jde o střih a renderování videa ve velmi vysokých rozlišeních.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze