Litevské ministerstvo obrany varuje před používáním telefonů Xiaomi

aktualizováno
Litevské ministerstvo obrany varuje před používáním telefonů Xiaomi
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Telefony obsahují funkci pro cenzuru určitých výrazů
  • V evropské verzi firmwaru je však deaktivována
  • Výrobce ji však může na dálku zapnout
  • Xiaomi obvinění popírá

Aktualizováno 23. 9. 2021

K obvinění se vyjádřila i firma Xiaomi: „Zařízení Xiaomi v žádném případě necenzurují příchozí ani odchozí komunikaci uživatelů. Společnost Xiaomi nikdy neomezovala a neblokovala a ani nikdy nebude omezovat a blokovat jakékoli osobní chování uživatelů smartphonů Xiaomi, ať už se jedná o vyhledávání, volání, procházení webu nebo používání komunikačního softwaru třetích stran. Společnost Xiaomi plně respektuje a chrání zákonná práva všech uživatelů. Společnost Xiaomi dodržuje obecné nařízení Evropské unie o ochraně osobních údajů (GDPR).

Původní informace z 22. 9. 2021

Mezi čínskými výrobci telefonů a vládami západních zemí se rozhořelo nové kolo sporů. Po konfliktu USA s Huawei se tentokrát proti sobě postavilo litevské ministerstvo obrany a Xiaomi. Podle ministerstva se mají lidé těchto přístrojů co nejdříve zbavit a také se vyhnout jejich nákupu. Jak informuje reuters.com, důvodem jsou skryté cenzurní mechanismy, které na úrovni operačního systému blokují přístup k informacím, které se týkají témat, jako je „svobodný Tibet", „ať žije nezávislost Tchaj-wanu“ nebo „demokratické hnutí“. Celkem je takových zakázaných výrazů 449 a jejich seznam je průběžně aktualizován.

Funkci se podařilo odhalit až nyní, protože ve firmwaru, který je určen pro Evropu, je tato schopnost deaktivována. Výrobce však má možnost ji na dálku zapnout, aniž by uživatel cokoli zjistil. Zpráva Národního kybernetického centra rovněž uvádí, že telefon Xiaomi odesílal šifrované údaje o používání telefonu na server v Singapuru. „Naším doporučením je nekupovat nové čínské telefony a těch již zakoupených se co nejrychleji zbavit,“ řekl novinářům při představování zprávy náměstek ministra obrany Margiris Abukevičius. Poradce amerického prezidenta Joe Bidena pro národní bezpečnost Jake Sullivan minulý týden hovořil s litevskou premiérkou Ingridou Simonyte a zdůraznil podporu její země tváří v tvář tlaku Číny.

Diskuze ke článku
Karel Kahovec
Karel Kahovec
Ale jo, nekupujte si Xiaomi, kdo z toho má vytloukat všechny ty reklamy... Kupte si Realme, tam reklamy nejsou a je to za jedny prachy.
Samuel Jahôdka
Samuel Jahôdka
xiaomi ani zadarmo. Sorry.
petr dvorak
petr dvorak
Myslím, že drtivé většině lidí bude úplně jedno, že Xiaomi v Číně cenzuruje Číňany.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze