Čínská vláda údajně prolomila bezpečnost funkce AirDrop. Důkaz však neposkytla

Čínská vláda údajně prolomila bezpečnost funkce AirDrop. Důkaz však neposkytla
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Nejnovější „hack“ je zřejmě politicky motivovaný, úřadům pomáhá v potírání „nepatřičných informací“
  • Bezpečnostní slabinu u AirDrop potvrdil i odborník Alexander Heinrich

Funkce AirDrop od Applu je oblíbeným způsobem rychlého a jednoduchého přenosu souborů a jiných dat mezi uživateli zařízení Apple, podle nejnovějších informací však její používání může vést i k některým bezpečnostním rizikům.

Potírání „nepatřičných informací“

Podle bezpečnostních odborníků z čínského Beijing Institute, kteří, jak uvádí Bloomberg, úzce spolupracují s tamní vládou, se podařilo prolomit bezpečnost funkce AirDrop. Konkrétně jsou podle všeho schopni identifikovat telefonní čísla a e-maily odesílatele, který sdílí obsah přes AirDrop.

V tamním režimu je pak tento nový „hack“ obzvlášť praktický, neboť podle Beijing Institute umožňuje zvýšit „efektivitu a přesnost pátrání a zabraňuje šíření nepatřičných informací“. Údajně již došlo k dopátrání několika podezřelých, kteří AirDrop tímto způsobem používali, a to například během protestů proti vládě. Čínská vláda v tuto chvíli nezveřejnila, jakým způsobem se přesně dokáže k datům dostat, podle všeho je však nejprve nutné, aby podezřelým zabavila iPhone.

Ačkoliv čínská vláda nezveřejnila žádný důkaz toho, že je výše uvedeného skutečně schopna, potvrdil přítomnost bezpečnostní slabiny u funkce AirDrop (jež využívá Bluetooth a Wi-Fi) také bezpečnostní odborník Alexander Heinrich, jak uvádí appleinsider.com. Podle jeho názoru Apple umí i technologii bezpečnějšího přenosu dat skrze AirDrop, problémem je však kompatibilita, neboť by přenos nemusel správně fungovat se staršími iPhony.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze