LG KU580: mnohem chutnější čokoláda
recenze

LG KU580: mnohem chutnější čokoláda

6

Vypadá jako populární model Chocolate, ale společného s ním má jen málo. Jedná se totiž o výborně vybavenou stylovku s paměťovými kartami, UMTS a novým uživatelským prostředím s multitaskingem. Přečtěte si, jak dopadl test nejlepšího LG na našem trhu.

Původní čokoládě KG800 chybělo mnoho k tomu, abychom ji mohli považovat za kvalitně vybavený telefon. Do povědomí uživatelů se tak na našem trhu zapsala spíše jako stylovka s neotřelým designem. Původní čokoláda se dočkala mnohých vylepšení a výsledkem byly asijské i evropské variace s paměťovými kartami nebo podporou 3G.


LG KU580: oficiální fotografie

Žádného z těchto vylepšených čokoládových telefonů jsme se však na našem trhu nedočkali. Až nyní přichází KU580, které se na první pohled čokoládě značně podobá. Po přečtení několika řádků však zjistíte, že se jedná o zcela nový telefon. Přináší kvalitní funkční výbavu a předem prozradím, že se můžete těšit například na výborný multitasking.

Technické parametry

Rozměry94 x 53 x 16.5 mm
Hmotnost100 gramů (výrobce udává 73 gramů)
SítěTriband GSM 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G UMTS 2100 MHz
Displej 320 x 240 pixelů, TFT, 262 tisíc barev, 42 x 31 mm
Paměť67 MB
microSD karty (není v balení)
Operační systém ne / (vlastní UI LG)
Organizační funkceEmailový klient s automatickým stahováním a přílohami, kalendář, úkolovník, poznámky, soukromé poznámky chráněné heslem, opakovaný budík, kalkulačka, převodník jednotek, světový čas, webový prohlížeč
Multimédia72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA), video přehrávač, FM stereo rádio, JAVA 2.0 s podporou 3D
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200 px), vyvážení bílé, barevné efekty
VGA fotoaparát (640 x 480 px) na přední straně pro videohovory (video v rozlišení 320 x 240 bodů)
natáčení videa v rozlišení 320 x 240 px rychlostí 20 snímků/s.
PřipojeníUSB 2.0, Bluetooth 2.0 (EDR, A2DP), GPRS (třídy 10), EDGE (třída 10), UMTS (384 kbps)
Baterie a výdržLi-pol 860 mAh
pohotovost max.: 280 hodin (GSM i UMTS)
max. doba hovoru: 300minut
Cena a dostupnost7 577 Kč – pouze u Vodafone
srpen 2007

V krabici naleznete

  • český návod
  • stereo headset s tlačítkem pro příjetí hovoru a redukcí na 3,5mm Jack
  • USB 2.0 kabel (USB / LG konektor)
  • cestovní nabíječku
  • Li-pol baterii s kapacitou 860 mAh

Sony Ericsson W880i Plusy

  • výborná konstrukce a kvalitní zpracování telefonu
  • podpora paměťových karet microSD
  • podpora sítí 3.generace
  • pohodlná alfanumerická klávesnice
  • poměrně dobře použitelná dotyková tlačítka
  • kvalitní hudební přehrávač a FM rádio
  • kvalitní headset s redukcí na 3,5 mm Jack
  • nové menu s podporou multitaskingu

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • černý povrch se velmi rychle umatlá
  • displej na šířku, který je téměř nečitelný na slunci
  • chybí hlasové vytáčení nebo ovládání
  • fotoaparátu by se hodil autofocus
  • java aplikace nelze minimalizovat
  • tlačítko s červeným telefonkem na boku telefonu

Pro koho je LG KU580

  • Pro ty, kterým se zalíbila původní „čokoláda“, ale požadují lepší výbavu
  • Pro styluchtivé uživatele hledající eleganci a kvalitní zpracování
  • Pro ty, co požadují kvalitní funkční výbavu a 3G, ale nepotrpí si na fotoaparát

VIDEO

Design, konstrukce – čokoláda na šířku

Černé, lesklé, elegantní – takové je nejnovější LG na našem trhu. Navazuje na úspěšnou čokoládu KG800, přináší však nové prvky a hlavně jiné proporce. Důvodem pro nezvykle široké tělo je displej usazený na šířku. Kvůli tomu dostaneme neobvyklé rozměry 94 x 53 x 16.5 mm. Výrobce a kolegové z konkurenčních severů uvádějí hmotnost 73 gramů, což však vůbec není pravda. KU580 jsme poctivě převážili a výsledná hmotnost činí rovných 100 gramů, což není na stylový telefon nijak málo.


Černá elegance a styl - to je nové LG KU580 ve stylu Chocolate

Telefon se prodává pouze v elegantní černé barvě, doplněné o chromové prvky. Povrch celého přístroje je lesklý a velmi snadno se upatlá. Pokud si nechcete ve společnosti utrhnout ostudu, budete muset otisky svých prstů z povrchu mazat neustálým leštěním. Daní za lesklou nádheru je také velmi špatně čitelný displej na slunci, což rozebereme podrobněji v příslušné kapitole. To však nic nemění na tom, že KU580 je velmi elegantní telefon, do kterého se zamilují převážně ženy. Díky senzorové klávesnici působí přední strana čistě, jediným vystupujícím prvkem je čtyřsměrná klávesa s potvrzením, která již senzorová není. Spodní část telefonu pokrývá silný chromový pás, který přístroji dodává punc exkluzivity.


Z boku můžeme vidět na jednom konci podivnou mezeru mezi horním a dolním dílem, která ale nijak v používání nevadí

Boky telefonu pokrývají malé klávesy a další prvky. Napravo to je směrem odshora univerzální konektor (pro kabel, nabíječku a sluchátka), vypínací tlačítko sloužící také k pokládání hovoru a užitečná klávesy pro multitasking. Na druhé straně pak nalezneme slot pro microSD karty, hudební klávesu a tlačítka pro regulaci hlasitosti. I když jsou všechny prvky malé, používají se pohodlně. Omezující je pouze nezvyklé umístění „červeného telefonku“ na pravé straně, který je nutné pro položení hovoru hledat. Při pohledu zboku na zasunutý telefon zaujme velká mezera mezi horním a dolním dílem.


Zadní strana je také lesklá a náchylná na poškrábání i otisky prstů


Vysunuté LG KU580 již není nijak malé, stále však velmi elegantní a stylové

Zadní strana je opět stejnou pohádkou. Černá a pořádně lesklá plocha je sice hezká, ale neuvěřitelně nepraktická, což je opět hetkTo je velkou nevýhodou. Jednak se (stejně jako přední strana) neuvěřitelně rychle upatlá a také se při pokládání na stůl snadno poškrábe. Po pár týdnech používání jsme tak na zadní straně měli spoustu vlasových škrábanců, které trochu kazí jinak velmi luxusní vzhled telefonu. Čočka fotoaparátu je naštěstí usazena pod povrch a její poškrábání o stůl tak nehrozí. To ale neplatí o zrcátku vedle ní, které škrábance přitahuje. Celá spodní část zadní strany je zároveň baterií. Ta je perfektně usazena a nemá žádnou vůli. Pochvalu si zaslouží excelentní zpracování celého těla. Nikde nic nevrže a všechny díly jsou pečlivě slícovány.

Jak jste asi již postřehli, KU580 je klasický slider, tedy vysouvací telefon. Aby jste odkryli alfanumerickou klávesnici, je potřeba odtlačit horní část. Kvůli hladké přední straně není kde zapřít palec a tak je nutné prst trochu vyvrátit a na díl zatlačit zespodu. Pružina klade zpočátku větší odpor, zhruba od poloviny však pohybu pomůže. V dolní i horní úvrati se ozve hlasité kovové cvaknutí. V tichém prostředí jsem proto posuv prstem zpomaloval, náraz a cvaknutí potom téměř nebyly slyšet.

Po vysunutí se délka telefonu prodlouží o dalších 35 milimetrů. KU580 je v otevřeném stavu tak velké, jako například chytrá Nokia N95. Celkově lze za konstrukci a design LG určitě pochválit. KU580 je velmi elegantně, až luxusně působící telefon. Bohužel je nutné jej neustále leštit a budete si muset dávat pozor na škrábance.

Baterie a výdrž – čokoládový průměr

Zadní kryt je současně baterie, která je typu Li-pol, s kapacitou 860 mAh. Baterie je dostatečná, při průměrném používání vám telefon vydrží necelé 3 dny. Pokud však Vodafone opustíte a budete KU580 používat v síti 3.generace operátora O2, dostanete se na 2 dny běžného používání bez vypínání na noc.

Klávesnice – senzor vs. klasika

LG se nevzdalo senzorových kláves a tak je najdeme i v této nové čokoládě. V neaktivním stavu téměř nejsou vidět, zaznamenáte je až po jejich aktivaci. Rozzáří se červeným světlem a popisky jsou poté výborně vidět. Dotykové klávesy vzorně reagují na každý stisk. V tomto směru si zaslouží pochvalu a jsou kvalitnější, než u Samsungu U600 nebo U700. Pokud si tak nastavíte, může při každém dotyku telefon zavibrovat a podávat tak dobrou odezvu na stisknutí klávesy. Při zasunutí se dotyková klávesnice deaktivuje, stejně tak při hovoru. Oživit ji lze posléze středem kurzorového kříže.

Čtyřsměrná klávesa je již klasická, stejně tak její potvrzovací střed. Kontrast jemného dotyku u senzorových kláves a poněkud tužší čtyřměrné klávesy není zpočátku úplně příjemný. Zvyknout se však dá velmi rychle a ovládání KU580 vám po pár dnech bude připadat pohodlné a samozřejmé. Nepraktické je jen umístění „červeného telefonku“ na bok telefonu, stejně jako u KG800 Chocolate. Ten slouží k ukončení hovorů i návrat do pohotovostního režimu. Stejnou výtku mám ke klávese pod ním, která slouží ke spuštění velmi důležité funkce. Obsluhuje totiž multitasking – tedy přepínání běžících funkcí. Umístění tak důležitých kláves na bok se mi zdá nešťastné a přehmatávání není pohodlné.

Alfanumerickou klávesnici lze pochválit, zde se žádné výstřelky nekonají. Tvořena je čtyřmi pásy, které jsou horizontálně rozděleny stříbrnými lištami. Psaní je pohodlné, odezva tlačítek dostatečná. Jsou však poněkud tužší a zpočátku si budete muset zvyknout na silnější stisk.

Zvuk - kvalitní, ale osamocený

LG KU580 vyzvání reproduktorem, umístěným nad displejem. Stereo výstup byste hledali marně. Reproduktor ale překvapí kvalitním podáním hudebních souborů. Zvuk sice není nijak hlasitý, ale je čistý a nepostrádá basovou složku. Na vyšší hlasitost se při basovějších skladbách nepatrně chvěje celý telefon.

K telefonu je přibalen i headset s peckovými sluchátky. Příjemně nás překvapil dálkovým ovládáním, které sice obsahuje pouze tlačítko pro přijetí hovoru, na jeho vrchu však naleznete klasický konektor 3,5 mm Jack. Připojit tak můžete i svá vlastní sluchátka a zvuk je poté velmi kvalitní. KU580 podporuje i Bluetooth A2DP profil, takže můžete poslouchat hudbu i bezdrátově. Pro poslech FM rádia je však nutné mít připojen klasický drátový headset.

Displej – padlý hrdina

Co je na KU580 tak zvláštní? Proč je telefon tak široký? Odpověď se ukáže záhy po zapnutí telefonu. Displej je totiž usazen nezvykle na šířku, což se u telefonů bez otevřeného operačního systému nevidí příliš často. Rozlišení činí 320 x 240 bodů, rozměry displeje pak 42 x 31 milimetrů. Díky technologii TFT a 262 tisícům barev je zobrazení kvalitní a živé.


Na šířku usazený displej je kvalitní, ale na slunci téměř nečitelný (odlesky jsou patrné i na fotografii)

Naprostou katastrofou však skončí pokus o pohodlnou práci s telefonem na slunci. Lesklý přední povrch a černé téma na displeji je opravdu nešťastná kombinace. Displej se kvůli tomu stává na slunci téměř nečitelným. Při pohledu kolmo lze z obtížemi luštit, při natočení zmizí informace úplně. Na slunci tak KU580 raději nevytahujte, téměř nečitelný displej vás jen rozčílí. Počkejte si na stín budov, kdy už je možné s telefonem pracovat a neluštit přitom mezi odlesky každé písmenko.

Prostředí a ovládání – elegantní multitasking

Korejské LG značně vylepšilo své uživatelské prostředí, které je propracovanější, než v modelech Shine a Chocolate. Setkáme se zde s novou grafikou, písmem i novinkami ve funkcích. Startování telefonu probíhá poměrně dlouho, trvá asi 20 vteřin. Zvolit si můžete i vlastní animaci při zapínání a vypínání. Poté nás přivítá pohotovostní režim. Až se vzpamatujete z neobvyklého zobrazení na šířku, můžete jej začít nastavovat. K dispozici je několik druhů hodin na ploše, zobrazit si můžete i kalendář nebo světové časy. Tapeta může být i animovaným obrázkem. Jednotlivé směry navigační klávesy jsou napevno nastavené a nelze je změnit. Pohybem nahoru měníte profily, stisknutím doleva se dostanete do menu zpráv, pohyb vpravo vás pak přenese do kalendáře. Do telefonního seznamu se dostanete již tradičně dolním směrem. Negativem je absence vlastního menu s vlastními položkami. To sice v telefonu je, ale nelogicky zastrčené až v podmenu organizačních funkcí.


Pohotovostní režim může mít mnoho podob, dokonce na něm lze zobrazit i duální čas nebo kalendář

Hlavní menu graficky ladí s celým telefonem. Černé pozadí a na něm bílé ikonky s červeným zvýrazněním. Téma nelze zaměnit za jiné (např. bílé), což se ukáže jako nešťastné právě na slunci. Hlavní menu může být zobrazeno buď v praktické formě matice 4 x 3 nebo stylem seznamu, který je sice efektní, ale méně praktický. Ikony nejsou animované. Další úrovně menu jsou již textové s možností přepínání mezi jednotlivými podmenu pomocí horizontálních kláves. Telefon nabízí dokonce volbu písma. Nám se zamlouvalo nejvíce elegantní Vodafone – klasické. K dispozici je ještě patkové písmo Serif, se kterým ale není zobrazení příliš přehledné.


Hlavní menu může mít dvě podoby

LG KU580 není žádný rychlík, v hlavním menu telefonu spolehlivě utečete. Pohyb v některých podmenu je bleskový, někde se telefon loudá. Dlouho trvá i návrat do pohotovostního režimu. Hlemýždí je například přibližování vyfocených fotografií nebo práce s nimi. Opravdu pomalý je i emailový klient a rychlostí neoplývá ani webový prohlížeč. Do budoucna by to chtělo přidat rychlejší procesor a telefon trochu oživit. Telefon se navíc z neznámých příčin občas na pár vteřin zasekne a poté pokračuje dál. To by ale měla vyřešit novější verze firmwaru.


Málo vídanou možností v mobilních telefonech je změna úplná změna písma

Velmi návykovou a nesmírně praktickou novinkou je přítomnost multitaskingu. Ten funguje naprosto ideálně. Dokáže totiž minimalizovat jakoukoli aplikaci v telefonu, čímž má například oproti Sony Ericssonu navrch. Pokud se například nacházíte ve webovém prohlížeči a potřebujete napsat smsku nebo se podívat do kalendáře, stačí stisknout speciální boční klávesu, přepnout se do hlavního menu a potom dojít ke kýžené funkci. Minimalizované funkce se zobrazují v pruhu po stisku boční přepínací klávesy, stačí si jen vybrat. Minimalizovat lze až 19 funkcí, poté již telefon při pohybu v menu odmítne další funkce otevřít a vy musíte ručně minimalizované aplikace ukončit. Na rozdíl od Sony Ericssonů nelze minimalizovat Java aplikace, což pro někoho může znamenat handicap. Při vstupu do menu Java aplikací navíc dojde k vypnutí hudebního přehrávače.


Opravdu chválíme multitasking - je užitečný a současně může běžet až 19 libovolných funkcí (mimo JAVA aplikace)

Telefonní seznam a telefonování – čokoládové videohovory

Telefonní seznam byl oproti Shine značně vylepšen, bohužel však na úkor kapacity. Telefon totiž pojme nyní 500 vícepoložkových záznamů. Náročným uživatelům to stačit nemusí, pro většinu lidí se však jedná o dostatečnou hodnotu. Ačkoliv budete zřejmě používat výhradně paměť v telefonu, KU580 umí spolu s ním zobrazit i seznam na SIM kartě. Najednou lze zobrazit pouze tři jména pod sebou (kvůli širokoúhlému zobrazení), v záhlaví je pole pro vyhledávání podle více písmen. Ve spodní části obrazovky lze v horizontálním směru procházet jednotlivými detaily kontaktu, což je velmi praktické. Z pravé strany se u každého jména efektně vysune přiřazený obrázek a využívá tak možností širokoúhlého displeje.

Ke každému kontaktu lze zadat mnohem více detailů, než dříve. Kromě pěti čísel, dvou emailů a webové adresy potěší jednoduchá poznámka, poštovní adresa, pracovní zařazení a poštovní adresa firmy. Každý kontakt lze zařadit až do tří skupin volajících, nechybí možnost přiřadit vyzvánění a obrázek. U něj se na chvíli zastavíme. KU580 totiž umožňuje si poskládat vlastní postavičku a tu potom ke kontaktu přiřadit. Samozřejmě však zůstává možnost nastavit vlastní obrázek nebo vyfotit nový.


Jako obrázek můžeme přiřadit ke kontaktu i originální, uživatelem vytvořený avatar

V telefonu je připraveno pět skupin volajících, další lze přidat. Jiné funkce, než přiřazení jednotného skupinového vyzvánění se však bohužel nedočkáte, nenaleznete ani filtrování hovorů podle skupin. Zamrzí rovněž absence hlasového ovládání a vytáčení. Na příchozí hovor telefon upozorní 64-hlasým polyfonním vyváněním spolu s vibracemi, což jiní Korejci neumí. Potěší také upravitelné vyzváněcí profily. Samozřejmostí je i MP3 vyzvánění, které KU580 přehrává s nadprůměrnou kvalitou. Hovor přijmete vysunutím, pro ukončení můžete opět použít výsuvného mechanismu nebo nepraktického tlačítka na boku. V průběhu hovoru se automaticky deaktivují dotykové klávesy a nehrozí, že si hovor položíte tváří. Pochválit musím dostatečnou hlasitost sluchátka i hlasitého handsfree. Druhé straně budete bez problému rozumět i na rušné ulici.


Poprvé u LG vidíme videohovor v sítích 3G

Vadilo mi, že po zhasnutí displeje telefon nijak nesignalizuje zmeškané hovory, pro kontrolu je nutné jej vždy oživit. Hodila by se LED dioda nebo jiný způsob signalizace. Pokud vlastníte LG KU580, máte jej velmi pravděpodobně od Vodafonu. V jeho síti si videohovorů neužijete, ale pokud jste zákazníkem O2, můžete s novinkou pohodlně videohovořit díky podpoře UMTS a druhé kamerce nad displejem. Prostředí videohovoru je jednoduché, pokročilé možnosti nečekejte. K dispozici je zoom nebo zachycení momentky. Okno, ve kterém se zobrazuje video posílané druhou stranou, je poměrně malé. Zde KU580 za konkurencí zaostává a vzhled videohovoru by ještě chtěl doladit. Jen dodám, že kromě UMTS sítě na frekvenci 2100 Mhz si novinka rozumí se třemi GSM sítěmi (900 / 1800 / 1900 Mhz).

Zprávy – všeuměl s omezením

V nabídce zpráv narazíme na četná vylepšení. KU580 si na rozdíl od původní Chocolate pamatuje až 300 SMS zpráv, jejichž psaní je pohodlné. Zatímco u čokolády jsme si stěžovali na pomalost telefonu při psaní, novinka si kritiku nezaslouží. Psaní pomáhá i kvalitní slovník T9. Ten sice píše s diakritikou, ale v menu lze nastavit její ořezání, čímž nedojde k zkrácení zprávy. Nabízené varianty slov lze rychle vybírat klávesou s hvězdičkou. Telefon vzorně odpočítává znaky a ukazuje i zbývající počet částí zpráv. Oproti předchůdcům zmizela málo využívaná možnost pro formátování písma, zvolit nelze ani velikost textu. Psaní na širokoúhlém displeji je pohodlné, díky 6 řádkům a poměrně malému písmu se na jeden displej vejde více než jedna SMS zpráva.

Co se nevejde do MMS a SMS, vyřeší se emailem. Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i automatická aktualizace v minimálním intervalu 15 minut. Automatickou kontrolu a stahování nových zpráv lze poměrně detailně nastavit, nechybí možnost zakázání kontroly v zahraničí, stahování buď hlaviček nebo celých zpráv. Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem.

Emailový klient má ale občas problém s diakritikou a občas nezobrazí email správně i s českými znaky. Používána je sice sdílená paměť telefonu, ale při pokusu o synchronizaci IMAP složky s více než 300 zprávami se po chvilce stahování objeví chyba a další zprávy již není možno stáhnout. Klient podporuje přílohy, ale na rozdíl od Samsungů si KU580 neporadí se soubory Word, Excel ani PDF. To zamrzí, vždyť model Shine kvalitní čtečkou disponuje.


V některých emailech je diakritika interpretována špatně, jiny zase správně. Nechybí přílohy

Organizační funkce – kalendář na široko

Základem organizace času je kalendář, na který u LG nezapomněli. Nabídne grafický měsíční nebo textový denní pohled. Přidávat lze tři typy událostí (schůzka, narozeniny, výročí), které mohou být celodenní nebo ohraničené určenými hodinami. KU580 vás také na blížící se událost upozorní, nechybí ani často opomíjené opakování. Omezující je možnost zadat pouze 100 záznamů, které zřejmě náročnějším uživatelům nebudou stačit.


Proti kalendáři nelze nic namítat, snad jen omezenou kapacitu na 100 schůzek

LG se ale značně polepšilo oproti předchůdcům a v nabídce nechybí úkoly. Ty lze zadávat s různou prioritou, po dokončení je odškrtnout, ale zvukově se nepřipomenou. Do paměti se jich opět vejde 100. Stejný počet míst je určen i pro poznámky, které mohou mít až 1000 znaků. Praktickou novinkou je paměť na kódy, reprezentovaná položkou „Soukromá poznámka“. Hesel a kódů si opět můžete uložit až 100 a za tuto praktickou funkci LG chválíme.


Zadávání nové schůzky | Úkoly | Budíky


Nastavení budíku | světový čas

Nabídku organizačních funkcí uzavírají opakované budíky, pěkně zpracovaná kalkulačka a převodník jednotek. Na rozdíl od modelu Shine zde ale nalezneme pouze obyčejný světový čas, postrádající krásné grafické znázornění na zeměkouli. Důležité nápady lze zaznamenat pomocí diktafonu. Nahrávat své myšlenky můžete až do zaplnění paměti. Zklamáním je absence čtečky office dokumentů. Soubory Woed, Excel nebo PDF si tak v KU580 neprohlédnete.


Převodník jednotek | kalkulačka | diktafon


Poznámky a soukromé poznámky chráněné heslem v jiné nabídce

Datové funkce – - máme rádi 3G

Bezpochyby největším vylepšením je kromě GPRS a EDGE také přítomnost UMTS. LG KU580 je v současnosti jediným zástupcem značky na našem trhu, který si se sítěmi 3.generace poradí. V této souvislosti se sluší zmínit o prohlížeči, který byl oproti Shine a Chocolate značně vylepšen. Nyní se již můžete směle pustit do prozkoumávání plnohodnotného webu. Stránky mobilenetu se zobrazily (až na pár drobností) správně a i když je prohlížeč dosti líný, dá se s ním podívat na většinu běžných webových stránek. Potíže mu nedělá ani čeština. Vyzdvihnout musím možnost jeho minimalizace pomocí boční klávesy pro multitasking. S KU580 si tak budete připadat trochu jako s chytrým telefonem. Pokud však chcete ušetřit za datové přenosy a potrpíte si na rychlé načítání stránek, stejně doporučím nainstalovat špičkový prohlížeč v Javě – Operu Mini.


Webový prohlížeč stránky vykresluje kvalitně, není však nijak rychlý

V telefonu nalezneme Bluetooth s podporou A2DP profilu pro bezdrátový poslech hudby. K telefonu dostanete i USB kabel pro připojení k počítači. Paměťová karta v KU580 se může nahlásit jako klasický externí disk v režimu Mass Storage nebo lze zapnout režim pro synchronizaci hudby, kdy se telefon tváří jako hudební přehrávač a rozpozná jej například Windows Media Plyer. V obou režimech nelze s telefonem nijak pracovat, do sítě však přihlášen je. Někdy ale telefon na toto omezení „zapomene“ a při připojení k počítači si můžete volně projíždět menu a všechny funkce. Zvláštní. Třetí možností je připojení v režimu datových služeb pro připojení k internetu.


Možnosti připojení

Zábava a multimédia – širokáč se hodí

Multimédia jsou jednou z mála oblastí, kde oceníte nezvyklý displej na šířku. Při zobrazení obrázků a videí na celou obrazovku totiž nemusíte telefon otáčet. Rozcestníkem ke všem souborům je menu „Moje Soubory“. Zde se za jednotlivými položkami skrývají obrázky, zvuky, videa a JAVA aplikace. Zvlášť lze spravovat vnitřní 67MB paměť a externí microSD paměťovou kartu. Pokud si telefon s nějakým souborem neví rady, umístí ho do složky ostatní. Nové složky vytvářet lze, ale jenom v jednotlivých sekcích (například obrázky).


Správce souborů s prohlížečem obrázků jsou kvalitní, ale rychlostí také neoplývají

Práci s fotografiemi nelze v otázce funkcí nic vytknout. K dispozici je zobrazení na celou obrazovku, prezentace i editor obrázků. Otravná je ale pomalost prohlížeče. Na otevření vyfocené fotografie pro přiblížení nebo úpravu si počkáte více než sedm vteřin. Také obyčejné prohlížení snímků vykazuje nepříjemné prodlevy. Přehrávač videosekvencí je jednoduchý, ale naštěstí nechybí přehrávání na celou obrazovku.


Přibližování obrázku | editor | zobrazení na celý displej


Práce s videem a prohlížení na celou obrazovku

Jednoznačnou pochvalu si zaslouží kvalitní hudební přehrávač. Ten skladby rozdělí podle ID3 tagů a práce s ním je logická a rychlá. Prostředí přehrávače je také povedené, obsahuje vše co je potřeba vědět a neplýtvá místem. Nechybí ekvalizér, bohužel však pouze v podobě předvoleb, z nichž je uspokojivá pouze ta výchozí. Přímo v telefonu si lze vytvářet vlastní seznamy stop. Přehrávač dokáže hrát i na pozadí, v pohotovostním režimu se pak ukazuje název přehrávané skladby.


Hudební přehrávač je povedený, prostředí je účelné a zároveň elegantní

Hudbu lze poslouchat skrze dodávaný headset, do kterého lze zapojit i svá sluchátka díky 3,5 mm Jacku. Bluetooth A2DP profil dále umožňuje poslech hudby stero bezdrátově. Hudební funkce uzavírá jednoduché FM rádio. To umí pouze automaticky nebo ručně vyhledat stanice a následně si je uložit do jedné z 12 předvoleb. Pojmenování stanic ani RDS nenabízí.


Ekvalizér bohužel nelze nastavit ručně | přehrávač umí hrát i na pozadí | FM rádio

K správnému multimediálnímu telefonu patří i JAVA. Ta nechybí ani zde a výrobce si pro nás přichystal a přeinstalovat několik demoverzí známých her. Vyzkoušet si tak můžete například The Sims 2 nebo Worms. Demoverze ale lze hrát pouze omezenou dobu a poté si musíte pořídit (rozuměj koupit), plnou verzi. Nové hry a aplikace do telefonu dostanete pouze skrze wap nebo internet. Pokud java aplikaci pošlete do telefonu například přes Bluetooth, nainstalovat se nepodaří. K telefonu jsme nedostali žádný ovládací software, na internetu se mi jej také nepodařilo najít.


V nabídce nalezneme bohužel jen demoverze velmi kvalitních her. Příkladem jsou The Sims 2

Fotoaparát – na momentky stačí

Ještě než si něco povíme o schopnostech fotoaparátu, musím KU580 zkritizovat za jeho dlouhé spouštění. Pro spuštění fotoaparátu totiž neexistuje žádná zkratka, žádné tlačítko. Kvůli neexistenci vlastního menu tak musíte vstoupit do hlavního menu, vybrat položku fotoaparát a poté ještě zvolit režim. Pro pohotové momentky, ke kterým jsou fotomobily předurčeny, vysloveně nevhodné řešení. KU580 se může pochlubit fotoaparátem s rozlišením 2 Mpx, kterému ale chybí autofocus i LED dioda. Z toho je jasné, že si povede slušně v exteriéru, naopak nevhodný je pro focení textů nebo za zhoršených světelných podmínek .

Prostředí fotoaparátu je intuitivní, uživatel má na očích všechny potřebné informace. Změna nastavení probíhá skrze praktické pruhové menu, inspirované u Sony Ericssonů. Nastavit lze barevné efekty, vyvážení bílé i kompenzaci expozice. Nechybí ani barevné rámečky a noční režim. Sériové snímání sice v nabídce je, ale snímky jsou pak zachyceny pouze v nedostatečném rozlišení 320 x 240 bodů. Snímání se provádní stiskem středu kurzorové klávesy. Na to, že telefon zachycuje pouze 2 Mpx fotografie je ukládání poměrně dlouhé. Od stisknutí spouště po uložení uplyne dlouhých 7 vteřin. Obrázek lze poté rovnou odeslat, vymazat nebo upravit. Při focení je potřeba dát si pozor na umístění ukazováčku, kterým jsem si často nechtěně trochu nešikovně umístěnou čočku zakryl.


2 Mpx fotoaparát pořizuje průměrně kvalitní snímky

Fotografie jsou svou kvalitou zcela průměrné. Ničím nepřakvapí. Barvy jsou poměrně věrné, snímky mají ucházející ostrost. Boužel často dochází k přesvětlení snímku a na fotografii se objevují bílé aury. Také komprese by mohla být nižší. Blízké předměty nebo typicky tráva jsou kvůli menšímu čipu a kompresy poměrně neostré. Na občasné momentky v exteriéru KU580 určitě stačí, album si asi z jeho fotografií ale neuděláte. Focení textu a blízkých předmětů dopadlo dle očekávání špatně, zde citelně chybí autofocus. V klubech nebo večerních scénách zase budete postrádat LED diodu. Snímky jsou v těchto prostředích tmavé, neostré a hyzdí je šum. Fotit lze i skrze druhý objektiv na displejem, v takovém případě však v maximálním rozlišení pouze 640 x 480 bodů.


Bohužel chybí autofocus a makro tak nedopadá příliš dobře

Poměrně dobře si vede video. Do módu videokamery se lze přepnout rychle horizontálními směry kurzorového kříže. I když je video zaznamenáváno ve formátu 3gp, potěší rozlišení 320 x 240 bodů i snímková frekvence. Video je relativně plynulé a kvalitní. Nahrávat lze v kuse až 60 minut záznamu. Co se možností nastavení týče, ty jsou podobné jako u fotoaparátu. Skrze pruhové menu tak vyvážíte bílou i přidáte obrazové efekty. Natáčet lze i prostřednictvím druhé kamerky pro videohovory, a to ve stejném rozlišení a kvalitě.

VIDEO (3GP, 594kB, 320 x 240 px)

Zhodnocení – nejlepší LG u nás

LG KU580 je bezpochyby nejlépe vybaveným telefonem LG na našem trhu. Poprvé se setkáváme se sítěmi 3.generace, potěší také slot pro paměťové karty, kvalitní hudební funkce i velmi elegantní tělo. Daní za lesklé černé plochy bude vaše obětavé čištění a leštění. Smířit se budete muset také s téměř nečitelným displejem na slunci. Poslední výtka by směřovala k místy pomalým reakcím telefonu. Všeobecně není KU580 hlemýžď a místy je velmi svižný, ale u některých operací si počkáte déle. Pokud tedy toužíte po elegánovi se solidní výbavou a předchozí negativa vás neodradila, můžete si LG KU580 pořídit u Vodafonu za nedotovaných 7577 Kč.

Konkurence – stylovek málo není

Co se konkurentů týče, tak ty najdeme hlavně v korejských řadách. Největším soupeřem pro KU580 bude duo Samsungů U600 (recenze zde) a U700 (recenze zde). Druhý z jmenovaných nabídne také podporu 3G a podobnou výbavu. Má však mnohem lepší fotoaparát, je tenčí a navíc nabídne také čtečku office dokumentů. Plusem je také lepší čitelnost displeje na slunci, i když to také není ideální. Negativem jsou oproti KU580 hůře zpracovaná dotyková tlačítka, chybějící FM rádio a neexistence multitaskingu, jako má KU580.


Konkurenté: Samsung U600 a Samsung U700

Přímou konkurenci ve finských řadách bychom hledali marně. Vysouvací stylovku v této cenové kategorii Nokia nemá. Pokud si však odmyslíme design, narazíme jako na konkurenta na vysouvací model 6288 (více zde). Ten nabídne skoro shodné funkce, je však o trochu větší. Navíc nabídne rychlejší a pohodlnější ovládání, mnohem lepší video, praktičtější povrch a výborně čitelný displej. Postrádá ale multitasking a také webový prohlížeč je velmi špatný.


Konkurenté: Nokia 6288, Sony Ericsson S500i, Sony Ericsson W850i, Motorola ROKR Z6

Čerstvým konkurentem ze stáje Sony Ericssonu je model S500i (více zde), který však postrádá FM rádio a hlavně sítě 3.generace. Vysouvacím konkurentem tak zůstává snad jen dražší W850i (recenze zde), který sází na špičkové hudební funkce. Nabídne veskrze stejné funkce jako KU580, ovšem v jiném obalu a za vyšší cenu. Pozitivem však je dobře čitelný displej a rychlejší reakce. Pokud se podíváme do kuchyně Motoroly, nalezneme za stejnou cenu model ROKR Z6 (živé fotografie a první dojmy zde). Ten ale nemá sítě 3.generace a navíc ještě ani není oficiálně na trhu.

Telefon k testu zapůjčila společnost: LG Czech republic

lg-ku580
Klady
  • kvalitní zpracování telefonu
  • paměťové karty
  • podpora 3G
  • poměrně dobře použitelná dotyková tlačítka
  • kvalitní hudební přehrávač a FM rádio
  • kvalitní headset s redukcí na 3
  • 5 mm Jack
  • nové prostředí v menu s podporou multitaskingu
Zápory
  • černý povrch se velmi rychle umatlá
  • displej na šířku
  • který je téměř nečitelný na slunci
  • chybí hlasové vytáčení a ovládání
  • fotoaparátu chybí autofocus a blesk
  • java aplikace nelze minimalizovat
  • tlačítko s červeným telefonkem na boku telefonu
Diskuze ke článku
LucyinqA
Dá se tam dát i jiná tapeta než je na obrázku?vypadá to že tam de jen černá,červená a bílá...
iwules
JAK JE TO S POTPOROU HER APLIKACÍ VIDEÍ ATD. JE MOŽNÉ STAHOVAT NAPŘ. Z NETU? NEMÁ S TIM TELEFON PROBLÉM DÍKY JINÝM ROZMĚRŮM DISPLAYE?
marcela
tak ma ten telefon u fotaku blesk nebo ne? internetove recenze se v tom nejak rozchazeji
bazbarel
Tapeta tam jde jiná, display samorřejmě umí všechny barvy, ne jen 3. U foťáku blesk není a autofokus nemá proto jsou fotky spíše podprůměr až průměr. ZDAREC.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze