Samsung U600: stylovka nade vše
recenze

Samsung U600: stylovka nade vše

82

Nedávno se k nám dostal od korejského výrobce mobilních telefonů, Samsungu, první zástupce z řady Ultra Edition II. Je jim nová stylovka U600 (také 10.9 podle tloušťky). Skrývají se v ní všechny nezbytné funkce, bez nichž se většina lidí dnes neobejde?

Bude to už pár let, kdy Motorola představila svůj super tenký telefon V3 RAZR. Tato, do té doby nevídaná, žiletka nastolila nový trend a zároveň rozpoutala závod o nejtenčí telefon. Závodu se účastní řada výrobců, z nichž velmi horlivý je Samsung, který svým modelem U100 tenkým pouhých 5,9 mm za krátkou dobu převezme žezlo nejtenčího telefonu na světě. Samsung má ale ve svém portfoliu další zajímavé kousky, zejména v nové edici s názvem Ultra Edition II.

TIP: Přečtěte si také naše preview dalších telefonů řady Ultra Edition II.


Samsung U600 - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 103,2 x 49,3 x 10,9 mm
Hmotnost 85 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné provedení šedé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,2"
Paměť 60 MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 2GB)
Operační systém ne / (vlastní UI)
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, převodník jednotek, světový čas, webový prohlížeč, prohlížeč dokumentů Word a Excel, Mobile Search, čtečka vizitek
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (MP3/ACC/eAAC+/WMA), FM rádio s RDS, přehrávač videa (podpora 3GP a MP4), JAVA 2.0, internetový prohlížeč
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 px), autofocus, LED dioda, digitální zoom, makro režim, scény, vyvážené bílé, efekty
nahrávání videa v CIF rozlišení (352 x 288 pixelů ve formátu MP4) nebo 132 x 176 ve 3GP formátu, 30 snímků/s
Datové funkce USB 2.0 (mini-USB konektor, Mass Storage) Bluetooth 2.0
GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), TV-out
Baterie a výdrž Li-Ion 690 mAh
pohotovost max.: 275 hodin
max. doba hovoru: 4,3 hodiny
Cena a dostupnost 9 500 Kč
květen 2007

Ve stylové krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • nabíječku
  • mobilní telefon Samsung U600
  • stereofonní sluchátka
  • datový USB kabel (USB 2.0)


Samsung U600 s krabicí

Pro koho je stylový Samsung U600?

  • pro všechny mobilní "fajnšmekry", kteří si potrpí na eleganci a tenkou konstrukci telefonu
  • pro nenáročné manažerské typy, které využijí funkce jako je např. rozpoznání vizitek, razítko aj.


Telefon krásně padne do rukou.../srovnání s platební kartou...

Design a konstrukce: stylovka nade vše

Hned, co mi přišel nový Samsung U600 do rukou, jsem mile překvapen. Tak tenký telefon jsem si podle oficiálních fotografií ani nepředstavoval, i když parametry 103 x 49 x 10,9 milimetru mluví za vše. V porovnání, a to nejen podle parametrů, lze Samsung U600 označit za takového nepřímého následovníka Samsungu D900. Kostra telefonu zůstala stejná, rozdíl ale ucítíme v podobě ještě více slisované tloušťky do příjemných 10,9 milimetru. Samsung U600 váží pouhých 81 gramů, proto se často můžete bát, že vám telefon skoro vypadne z rukou.

Design a kvalita zpracování je na dobré úrovni. Pochválit musíme všechny kryty, které drží pevně na svých místech, nevržou a jsou na dotek příjemné. Použité materiály také hodnotíme kladně. Menší problém může nastat při nabíjení nebo intenzivním používání, kdy zadní plast dostatečně neizoluje od hřející baterie. Telefon tak přespříliš hřeje, někdy až pálí v ruce. Vysouvací mechanismus je pohodlný a velmi kvalitní. Vrchní díl se však v horní úvrati hýbe do stran, což může lézt majiteli na nervy.

Následné nabíjení baterie potrvá přibližně 2 hodiny, tedy jen pokud bude telefon úplně bez „šťávy“. Osobně jsem ale telefon připojil do nabíječky pouze jednou, neboť se od té doby sám nabíjel přes kabel k PC. Přesto bude nutné jednou týdně použít i přibalenou nabíječku. Výdrž baterie není ani velký propadák, ale ani žádný zázrak. Při běžném používání Samsung U600 vydrží 2 dny. Mnoho lidí zrovna také nepotěší indikátor vlhkosti, který se nachází na baterii. Jde o malou samolepku, na níž jsou modré křížky. Pokud telefon někde zvlhne, okamžitě křížky změní svoje zabarvení. Do jaké barvy, to jsem raději nezkoušel, neboť následuje ztráta záruční doby.

Klávesnice: celkem slušné zpracování

Kovový povrch klávesnice je jednodílný, dále rozdělen třemi souvislými přepážkami na tradiční rozestavení 4 x 3 klávesy. Otisků prstů se bát nemusíme, žádné se tu za 14 dní testování neuchytily. Na psaní SMS je tak Samsung U600 účinným nástrojem. Menším překlepům se ale stoprocentně nevyhneme, neboť přepážky jsou pouze v horizontálním směru.


Detail klávesnice...

Displej: kvalitní, ovšem otiskům prstu se nevyhneme

Na displeji Samsungu U600 se toho, oproti předchozímu modelu D900, moc podstatného neudálo. Je aktivní typu TFT a má rozlišení QVGA. Dokáže nám zobrazit 262 000 barev a rozhodně patří k těm lepším, které korejský výrobce nabízí. Displej je pouze trochu hůře čitelný na přímém slunci, ale výrobce přichází s pomocí. Telefon totiž nabízí tzv. "režim slunečního světla", který zvýší jas a kontrast. Tato funkce s sebou přináší bohužel i nutnost při přechodu do stínu zobrazení zase nazpátek přepnout, jelikož pak nejsou některé položky vůbec k přečtení.


Na displeji se uchytí velké množství prachu a hlavně otisků prstu...

Co ještě na displeji zaujme? Můžeme si zvolit zobrazení schématu, které mění pozadí displeje podle aktuální polohy. V České republice vám proto bude telefon zobrazovat tapetu, na které je Staroměstské náměstí, ve Francii pak pařížský Vítězný oblouk. Tuto funkci výrobce nazval uGo. Pokud však zvolíte raději klasické tapety, lze zobrazit na displeji i měsíční náhled kalendáře. Pracovat v něm však bohužel nejde.

Zajímavé může být pro někoho také omezení chodu telefonu, které se automaticky spustí, pokud vám začne docházet energie z baterie. Mobil vám proto nepovolí spustit žádný přehrávač, hry, fotoaparát aj. Na vlastní kůži tak pocítíte, že vás tato funkce může akorát tak rozzlobit.

Hlavní menu, ovládání: u Samsungu je to "fofr"

Hlavním ovládacím prvkem na mnoha telefonech od Samsungu je kulatá čtyřsměrná navigační klávesa. Jinak tomu není ani v tomto případě. Od jiných výrobců má tato klávesa ve středu potvrzovací tlačítko "i", které však v pohotovostním stavu slouží pro vstup na Wap. Několikrát jsem se tak dostal na internet nechtěně, než jsem si na takové ovládání zvykl. V menu ale toto tlačítko poslouží stejně jako na běžných mobilech. Lze s ním potvrzovat jednotlivé položky.

Ke všem čtyřem směrům navigační klávesy lze také přiřadit zkratky (mimo směru nahoru: je vyhrazen pro tzv. Moje menu zahrnující rychlý přístup k vybraným položkám - ty lze také jednoduše navolit).

Samsung nám ale připravil i nemalé potíže s ovládáním. Jedná se o pár senzorových dotykových tlačítek, kterými je vybaven pro potvrzování akcí nebo kroku zpět. Tato tlačítka sice vypadají efektně a dodávají designu telefonu patřičnou eleganci, ale stává se, že o něj nepatrně zavadí prst a telefon se přepne tam, kam nechceme, tedy do pohotovostního stavu. I když někdo může myslet, že to chce jen chvilku cviku a trpělivosti, troufám si tvrdit, že si nikdo nedá takový pozor, aby se mu to nestávalo. Naštěstí u rozepsané zprávy musíte před případným přehmatem potvrdit, zda si ji přejete uložit, nebo smazat. Tlačítko pro vypnout/zapnout telefon se nachází na horním boku telefonu. Tímto tlačítkem lze při krátkém stisku klávesnici také zamknout/odemknout.

Pochválit můžeme dále perfektní podsvícení, ovšem až na jednu chybu. Tlačítka pro příjem a ukončení hovoru nejsou podsvícena vůbec. Menu telefonu je velice podobné tomu, které bylo použito v Samsungu D900. Může být ve dvou provedeních, v černé nebo bílé barvě. V menu se lze pohybovat pomocí přiřazených klávesových zkratek a následnému stisknutí určité číslice. Proto při opuštění menu a následném navrácení zůstane aktivní vždy naposledy použitá položka.

Samsung U600 se může pochlubit jednou velmi šikovnou funkcí, kterou je tzv. inteligentní vyhledávání. Pomocí ní lze snadno najít v mobilu nejen kontakt, ale i různé soubory, textové a jiné zprávy, hry, události v kalendáři, hovory a dokonce i jednotlivé položky z menu. Jednoduše řečeno, najdete vše, co máte ve vašem telefonu.

Fotoaparát: jen megapixely na kvalitu fotografií nestačí

Samsung se v této nove řadě, Ultra Edition II, snažil především o poměr množství funkcí/tenké tělo. Na novém modelu U600 se ale v oblasti fotoaparátu nešetřilo, a dostal tak od výrobce čip s maximálním rozlišení 2 048 x 1536 obrazových bodů, tedy 3,14 megapixelu. V porovnání se Samsungem D900 stejné rozlišení. Leckdo by si proto právem řekl, že výsledné fotky budou totožné. Je tomu ale jinak. Oproti předchůdci Samsungu D900 se kvalita fotografií o mnoho zlepšila. Fotoaparát zahrnuje automatické zaostření a nechybí ani makro režim a velmi silná dioda, kterou lze použít i samostatně v pohotovostním režimu.

V nastavení nám toho telefon nabídne celkem dost: několikanásobné snímky, samospoušť, různé efekty, nastavení bílé, nastavení ISO a rámečky. Pro lepší výslednou fotografii si také můžeme sami zvolit jeden ze tří způsobů měření expozice: matice, vyváženo na střed a bod. Nový Samsung U600 tak kvalitou fotoaparátu jen příjemně překvapil. Však posuďte sami, jaký dojem na vás udělají zkušební fotografie pořízené Samsungem U600.

Zkušební fotografie - Samsung U600:


S makrem si telefon poradí bravurně (nejlépe viz. 3. fotografie)


...exteriér/...fotografie rostlin je také chvalihodná...


...další ukázka exteriéru/...naopak špatně si vedou fotky pořízené za špatných světelných podmínek...

Obrázky jsou poměrně ostré, už nedochází k tak výrazným deformacím v rozích, jako tomu bylo u předešlých modelů. Zlepšení je viditelné i v podání barev, které jsou nyní věrohodné. Oproti konkurenci s třímegapixelovým fotoaparátem tak zaostává jen ve velikosti a kvalitě objektivu. V tenkém těle je ale celkem logické, že Samsung nepoužil např. takový objektiv, jež se nachází v Sony Ericssonu K800i. To by poté Samsung U600 nemohl být zařazen do Ultra Edition II.

Osobně jsem se ale těšil na funkci skeneru vizitek. Jde o to, že vyfotíte danou vizitku a pak jen stačí počkat. Telefon vám automaticky vytvoří nový kontakt a vyplní jej nalezenými údaji z vizitky. Pokud se ale objeví nějaké chyby nebo některé údaje zcela chybí, lze všechna data editovat před uložením kontaktu. Záleží ale většinou na kvalitě vizitky. Starou, rozdrchanou a špinavou vám jen tak „nepřečte“.

Video můžete nahrávat v maximálním rozlišení 352 x 288 obrazových bodů. Co mě ale nejvíce zarmoutilo, je několik nesmyslných chyb telefonu. Např. nepochopitelného upozornění se vám dostane, pokud aktivujete fotoaparát a následně telefon zavřete. Zobrazí se vám text: "Zavřete telefon", což je celkem nelogické. Nejen že Samsung U600 nepodporuje ukončení režimu fotoaparátu zasunutím klávesnice, ale ještě k tomu přidá nesmyslnou hlášku (v dalších verzích firmwaru by toto mělo již být odstraněno).

Hudební přehrávač a FM rádio: téměř bezchybný

Samozřejmě ani v tomto elegánovi nechybí hudební přehrávač s podporou formátů MP3, AAC, AAC+, eAAC+ a WMA. Oproti minulým modelům však došlo hned k několika výraznějším změnám. Tu nejpodstatnější ocení mnoho budoucích uživatelů. Samsung U600 nyní dokáže zobrazit i obal desky, jež je připojený k MP3 souboru. Trochu mi tak prostředí tohoto přehrávače připomíná Sony Ericsson W950i. Přehrávač umožňuje opakování skladeb, nabízí ekvalizér (bohužel pouze přednastavený), 3D zvuk a funkci Mix, která zajišťuje náhodné přehrávání skladeb. V přehrávaných skladbách je možné samozřejmě přeskakovat dopředu i dozadu. Nechybí schopnost vytváření vlastních playlistů. Telefon vám rovněž nabídne sekce naposledy přehrané skladby, nejčastěji přehrané skladby a vybrat se ale dá i podle interpretů, žánrů, alb a skladatelů.

Kdo nebude s přehrávačem spokojen, může využít vestavěného FM rádia, který podporuje i funkci RDS. Rádio umí hrát na pozadí při práci s ostatními funkcemi telefonu. Hudební přehrávač toto nezvládá, což považuji za obrovský nedostatek (pozn.redakce - tato chyba byla v dalších verzích firmwaru již odstraněna). Pro uložení multimédií je v přístroji připravena vnitřní paměť s kapacitou 61 MB. Tu je dále možné vylepšit pomocí paměťových karet formátu microSD. Pokud jste náruživými posluchači hudby z mobilu, pak pro vás bude celkem nutné přikoupit nějakou tu paměťovku. Tyto paměťové karty se vkládají do slotu na pravém boku telefonu, a tak není nutné telefon při výměně vypínat.

Telefonování a telefonní seznam: Samsung si trochu pohrál s grafikou

Telefonní seznam Samsungu U600 pojme až 1000 kontaktů. Ke každému z nich lze zadat kromě jména a příjmení pět telefonních čísel, e-mailovou adresu a poznámku. Nechybí ani možnost zvolit libovolné vyzvánění, fotografii nebo obrázek. V telefonním seznamu se jako vždy vyhledává pomocí postupného zadávání znaků. Dále se nabízí možnost nastavit si až osm nejpoužívanějších čísel pro rychlé vytáčení přiřazené jednotlivým klávesám alfanumerické klávesnice (2-9). Bohužel vyzváněcí profily, stejně jako u ostatních běžných Samsungů, chybějí. Takovou třešničkou na dortu je pak pěkná grafika při psaní telefonního čísla. Můžeme si dokonce vybrat i z několika typů.

Zprávy: jste v tísni? SOS sms vám pomůže

Paměť telefonu na textové zprávy uloží až 1000 zpráv. Při psaní lze využívat chytrého slovníku T9. Co je dále zajímavé, Samsung U600 nabízí možnost posílat zprávy zároveň více příjemcům najednou. Po odeslání sms je samozřejmostí si zapnout či vypnout posílání doručenky. Stejně jako další nové Samsungy nabízí i model U600 takzvanou SOS zprávu. Tato funkce umožňuje v ohrožení odeslat nouzovou textovou zprávu. Odešleme ji čtyřnásobným stisknutím tlačítka pro regulaci hlasitosti. Pokud vám příjemce této nouzové zprávy zavolá zpět, bude hovor automaticky přijat. Samsung tak myslí i na vaše případné nebezpečí.

Samozřejmostí u Samsungu U600 je také podpora multimediální zprávy MMS (v maximální velikosti 300 KB). Telefon nabízí dále e-mailový klient (POP3, IMAP4, SMTP). Samsung U600 podporuje správu až pěti e-mailových účtů. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo celé zprávy.

Datové funkce – zde zamrzí jen absence 3G

Co se týče datových funkcí, v Samsungu U600 je samozřejmě Bluetooth 2.0, GPRS (třídy 10), ale také EDGE třídy 10. Na druhou stranu model U600 nepodporuje 3G. Pokud se někdo neobejde bez těchto rychlých datových přenosů, pak doporučuji počkat na vybavenější variantu: na Samsung U700. U většiny lepších Samsungů si můžeme povšimnout jedné zajímavé věci, a to párování dvou mobilů přes Bluetooth. Váš telefon si „připáruje“ jakýkoli jiný a poté dokáže procházet jeho souborový systém a stahovat z něj přímo soubory. Tuto funkci v dnešní době příliš často nevídáme. Infraport v tomto telefonu nenajdeme, pomalu jej vypouští i další výrobci.

Organizační funkce: Samsung drží laťku vysoko

Samsung U600 je vhodným telefonem i pro manažery, neboť poskytuje nepřeberné množství organizačních a jiných důležitých funkcí. Začneme kalendářem, který je velice propracovaný. Nabízí měsíční, týdenní i denní zobrazení. Je možné jej umístit na pozadí plochy, ovšem nelze s ním dále pracovat.

Budík nám nabízí pět jednotlivých časů a nechybí ani buzení ve vybrané dny s opakováním. Leckoho potěší také přítomnost hlasového záznamníku (kdy délka záznamu je až 1 hodina), jednoduchá kalkulačka, převodník měn, stopky, časovač, poznámkový blok (maximálně 1000 znaků), editor obrázků a fotografií a tzv. funkci Razítko, která jednoduše řečeno dokáže sloučit dvě fotografie do jedné. Můžete si tak ověřit např. pravost razítka nebo třeba některého podpisu.

Samsung U600 podporuje Javu MIDP 2.0. V mobilu najdeme hned šest nainstalovaných her. Čtyři z nich jsou však pouze demo verze. Telefon nabízí také TV výstup, a tak je možné na domácím televizoru například prohlížet telefonem pořízené fotografie.

Zhodnocení: dokáže vás očarovat?

Samsung U600 se na první pohled tváří jako by byl dokonalý. Tenké tělo vysouvací konstrukce s pouhými 81 gramy na leckoho zapůsobí. Malé rezervy tento telefon stále ještě má, ale není to nic tak žhavého. Nabídne ovšem fotoaparát s rozlišením 3,2 Mpx s autofocusem v tenkém těle, a to je velké plus. Zamrzí jen absence rychlých datových přenosů v 3G sítích. Proto, pokud byste se přesto poohlíželi po vybavenějším telefonu, máte dvě možnosti. Vybrat si telefon od jiného výrobce, nebo si počkat na podobnou verzi Samsungu s názvem U700, ta nabídne i 3G. Výrobce by se mohl v druhém podobném modelu U700 vyvarovat alespoň školáckých chyb z předešlého typu. V průběhu testu jsme totiž na Samsungu U600 zpozorovali některé nedostatky v podobě nedotáhnutého firmwaru. Senzorové klávesy nebyly podle testování také tou úplně správnou volbou. Sečteno a podtrženo, Samsung U600 by si měli koupit lidé, kteří hledají eleganci dotaženou v dnešní době na vrchol. Prestižní ocenění Red Dot Design Award 2007 napovídá, že telefon si získá své zastánce spíše pomocí svého elegantního stylu, než výbavou. Za nádheru se musí platit, a tak nový Samsung U600 pořídíme okolo hranice 10 tisíc korun.

samsung-u600
Klady
  • opravdu stylový a velmi tenký telefon;FM rádio s RDS;inteligentní vyhl
  • 2 Mpx fotoaparát s autofocusem;slot pro paměťové karty formátu microSD
Zápory
  • senzorové klávesy;nepodporuje 3G sítě;firmwarové nedostatky;automatick
Diskuze ke článku
swer
ehm..som sice rad ze tvrdite ze kvalita fotiek sa zlepsila ale podla mna ani sami tomu neverite kedze o mnoho sa kvalita oproti D900 moze zvysit tak tipujem najskor az o rok...kedze uz d900mal za dobrych podmienok svetelnych lepsie fotky ako aj K800 aspon co sa tyka celoplosnej ostrosti...staci nahliadnut na jednu macku v galerii na mm.cz... dalej a ze nema D900 makro?ehm tak potom este raz nahliadnite do tej istej galerie a skuste napr fotku oci respektive oka ci taku fotku spravi fotak bez makra..a dovolil by som si zas spomenut konkurenciu ktora zatial tak pekne este oko neodfotila..takze zacinam mat pochybnosti o inych serveroch ako je mm.cz/sk...aj ked sa tam schyluje k bulvaru ale aspon informacie su najviac blizke pravde... howgh
XXX
tak co sem lezeš... zůstaň si na mm.cz a sem nechod :p
swer
zeby si precitat recenziu a popripade najst nieco zaujimave?v tomto priapade dost velke chyby...ale zbytocne reagovat na taky prispevok...
Jan Pospíšil
Jan Pospíšil (* mobilenet.cz)
Jaké chyby konkrétně?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze