Samsung U700: zrcadlo korejské budoucnosti
recenze

Samsung U700: zrcadlo korejské budoucnosti

8

Zrcadlová novinka je nejvybavenějším telefonem Samsungu a zároveň nejtenčím 3G vysouvákem na světě. Nechybí HSDPA, 3,2 Mpx fotoaparát, videohovory ani paměťové karty. Škarohlídům nová U700 vytře zrak novými funkcemi, kterými se Samsung zbavil dlouholetých neduhů. Přečtěte si náš test tohoto vybaveného elegána.

Že má Samsung dobře rozehranou partii na světovém trhu dokazují jeho obchodní výsledky. V červenci se totiž stal po Nokii 2.největším výrobcem mobilních telefonů, a to na úkor padající Motoroly. Korejský Samsung slaví úspěchy hlavně se svojí novou řadou tenkých telefonů Ultra Edition. Po vysokých prodejích první série nyní přichází s Ultra Edition II, ve které opět nalezneme trojici telefonů, které si mohou přivlastnit tituly: nejtenčí klasický telefon (U100 - 5,9 mm), nejtenčí véčko (U300 – 9,6 mm) a nejtenčí 3G vysouvací telefon (U700 – 12,1 mm). Do redakce se nám nyní dostal právě U700 - top-model celé Ultra Edition II. Pojďte se podívat, jak se povedl.

TIP: Fotoaparátu Samsungu U700 jsme se podrobně věnovali v samostatném článku. Přečtěte si jej zde.


Samsung U700 - oficiální fotografie

Podrobné technické parametry

Rozměry 102,5 x 50 x 12,1 milimetru
Hmotnost90 gramů
SítěQuad band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G UMTS 2100 MHz
Displej 240 x 320 pixelů, TFT, 262 tisíc barev, 34 x 45 mm
Paměť42 MB
microSD karty (512 MB v balení)
Operační systém ne (vlastní UI Samsung)
Organizační funkceEmailový klient s přílohami, kalendář, úkolovník, poznámky, opakovaný budík, kalkulačka, převodník jednotek, světový čas, stopky, odpočítávací měřič, pokročilý webový prohlížeč, nová RSS čtečka, prohlížeč dokumentů Word, Excel
Multimédia72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA), video přehrávač, JAVA 2.0 s podporou 3D
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536 px), autofocus, 8 x zoom,
CIF kamera (352 x 288 px) na přední straně pro videohovory
natáčení videa v rozlišení 176 × 144 px rychlostí 15 snímků/s.
PřipojeníUSB 2.0 (Mass Storage, Samsung konektor), Bluetooth 2.0 (A2DP), GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (384 kbps), HSDPA (až 3,6 Mb/s)
Baterie a výdržLi-ion 900 mAh
pohotovost max.: 250 hodin (GSM i UMTS)
max. doba hovoru: 250 minut
Cena a dostupnost 12 tisíc Kč
září-říjen 2007

V krabici naleznete

  • český návod
  • CD se softwarem PC Suite
  • stereo headset
  • USB 2.0 kabel (USB / Samsung konektor)
  • cestovní nabíječku
  • Li-ion baterii s kapacitou 900 mAh

Pro koho Samsung U700

  • Pro ty, co chtějí stylový telefon zároveň s maximální výbavou
  • Pro ty, co hledají alternativu k top-modelům Nokie nebo Sony Ericssonu
  • Pro uživatele, kteří by rádi co možná nejtenčí a nejmenší telefon s podporou 3G i HSDPA

Design a konstrukce – nenápadný, ale umí

Ještě než se pustíme do popisu této lesklé nádhery, sluší se zmínit, že ještě před pár měsíci vypadala U700 spíše jako černé ošklivé káčátko. Design představeného U700 nevyvolal zřejmě tolika nadšení, jak si Samsung představoval, a tak sáhl v mobilní branži k neobvyklému kroku. Před dvěma měsíci totiž oznámil změnu designu svého top-modelu, přičemž vsadil na dnešní boom lesklých ploch. U700 s novým designem tak není nudný ani ošklivý. Hodí se na něj přesně opačné hodnocení.


Elegance, lesk a potřeba neustále leštit. To je Samsung U700

Samsung prezentuje svůj top-model U700 jako nejtenčí 3G slider na světě. A musíme mu dát za pravdu, 12,1 milimetru v pase je při této výbavě opravdu výborná hodnota. Celkové rozměry 102,5 x 50 x 12,1 milimetru jsou velmi příjemné, stejně tak překvapivě nízká hmotnost 90 gramů. To je o několik desítek gramů méně, než podobně vybavené Nokie či Sony Ericssony. V kapse i kabelce se tak i přes svou výbavu bude cítit jako doma a přítěží rozhodně nebude. Telefon padne výborně do ruky, díky oblým rohům a jemným křivkám se dobře drží. Pochválit musím také excelentní konstrukci. Nikde nic nevrže a vše dokonale lícuje. Žádnou vůli jsem nezaznamenal ani u výsuvného mechanismu, časté bolístce mobilů této konstrukce.


Tak kdo je tu nejtenčím 3G vysouvákem na světě? Samsung U700

Samsung se svezl na současné vlně lesklých telefonů a celou přední stranu U700 pokryl zrcadlovým povrchem. Na pohled vypadá krásně a dodává telefonu elegantní, až luxusní nádech. U700 je rozhodně jedním z nejhezčích telefonů na trhu, jenž dokáže oslovit nejen ženy. Jak už asi tušíte, nyní přijde žehrání nad nepraktičností zrcadlového povrchu. Otiskům prstů se nevyhnete, protože pod lesklým povrchem jsou kromě displeje umístěna také dotyková tlačítka. Po pár minutách práce se tak přední strana promění na ucelenou sbírku náruživého daktyloskopa. Telefon tak musíte stále dokola leštit, leštit a pro změnu leštit.

Z lesklé plochy vystupuje kruhový otočný ovladač, pod nímž se ve vlně nacházejí dotykové klávesy pro práci s hovory či aplikacemi. O nich si povíme v kapitole „Klávesnice“. Lesklá plocha přechází až na horní hranu telefonu, kde nalezneme vypínací tlačítko. Štíhlé boky telefonu jsou již z běžného stříbrného plastu, stejně tak zadní část. Plast však nepůsobí příliš hodnotně, setkal jsem se s odmítavými názory na něj.

Na levém boku telefonu nalezneme univerzální konektor (nabíječka / kabel / sluchátka) a neprakticky nízko umístěné klávesy pro regulaci hlasitosti. Pravá strana pak nese spoušť fotoaparátu a slot pro paměťové karty microSD, který chrání plastová krytka. Ta je přichycena k tělu telefonu, takže nehrozí její ztráta.

Samsung U700 je typický vysouvací Samsung. Tuto konstrukci měli Korejci vždy dobře zvládnutou a nejinak tomu je i zde. Nejpohodlnější je položit palec na otočný ovladač a díl s displejem vysunout vzhůru. Zhruba od poloviny dráhy jemně pomůže pružina. Posuv je sice pohodlný, ale setkáme se také s nepatrným plastovým zvukem. Pochválit naopak musím nulovou vůli vysouvacího mechanismu, horní díl se vůči spodnímu nepohne ani o píď. Po vysunutí se objeví leptaná alfanumerická klávesnice, pod níž nalezneme typickou bradu. Výsuvem rovněž odhalíte modul fotoaparátu na zadní straně.

Baterie a výdrž – 900 mAh v zápřahu

K baterii se lze dostat odsunutím plastového krytu na zadní straně. Baterie je typu Li-ion a disponuje průměrnou kapacitou 900 mAh. Při běžném používání vydrží zhruba 2-3 dny. Pokud však jste přihlášeni do sítě 3G a telefon používáte intenzivněji, nedostanete se přes 2 dny s vypínáním na noc. Největším zabijákem je však přenos dat, surfování na webu a stahování emailů. Při tomto využití budete muset vyhledat nabíječku každý večer. Při používání telefonu jako HSDPA modemu jej není problém vybít během několika málo hodin, ostatně jako každý jiný telefon. Výdrž není rozhodně špatná, telefon těží z absence otevřeného operačního systému. Mnoho dokáže také úprava jasu displeje.

Klávesnice – dotyk, na který se dlouho zvyká

Samsung ve svém U700 zkombinoval dvě současné módní záležitosti. Lesklou zrcadlovou plochu a dotykové klávesy skryté pod ní. O nepraktičnosti a posléze umazanosti lesklého povrch již řeč byla, nyní pojďme zhodnotit kvalitu dotykových kláves. Je jich celkem šest. Dvě kontextové, pod nimi klávesy pro videohovor a přepínání aplikací (k tomu se dostanu později) a již ve stříbrném plastu zasazené telefonky (červený slouží také jako korekční klávesa). Dotykové ovládání je stejné, jako u modelu U600. Pro nováčka nezvyklé, až otravné. Po pár dnech si však lze zvyknout.

Nepříjemné je občasné nezareagování telefonu na stisk, vždy je zkrátka potřeba důkladně stisknout. Jemné ťuknutí U700 většinou s ledovým klidem ignoruje. Bolístkou dotykových kláves je také nulová hmatová odezva na stisk. Ten je signalizován pouze efektním bliknutím bílého poosvětlení. Dotykové klávesy jsou spíše efektní než praktické. Není to však nic, na co by se během pár dnů či týdnů nedalo pohodlně zvyknout. Několikrát za test však dotykové klávesy absolutně přestaly reagovat a bylo nutné telefon restartovat. Jednou se mi také stalo, že ať jsem mačkal kteroukoli dotykovou klávesu, vždy reagovala pouze jedna a ta samá Zvláštní. Tyto neduhy snad vyřeší novější verze firmwaru.


Boční tlačítka hlasitosti -- vypínací tlačítko -- spoušť fotoaparátu

Výrazný kruhový ovladač v sobě skrývá překvapení. Kromě tradiční funkce čtyřsměrné klávesy se umí i otáčet. To oceníte zejména při procházení menu a seznamů (kontakty, zprávy, nastavení). Pohyb pomocí otáčení je mnohem pohodlnější a rychlejší než klasické opakované mačkání stejného směru. Za tento prvek si Samsung zaslouží pochvalu. Trochu utopená je pryžová potvrzovací klávesa ve středu kruhového ovladače. Pro pohodlný stisk mohla více vyčnívat nad povrch.

Zvuk - hlasitěji prosím

Samsung U700 má jediný hlasitý reproduktor, který je zároveň sluchátkem. Při přehrávání hudby potěší poměrně čistým podáním zvuku, který obsahuje i náznak basů. Nedostatečná je bohužel hlasitost. Mnohokrát se mi stalo, že jsem telefon z druhého konce bytu ani na nejvyšší hlasitost vůbec neslyšel. Pro vyzvánění proto doporučuji použít velmi zvučné melodie plné výšek.


Hlasitý reproduktor je zároveň sluchátkem - u Samsungu tradice

K Samsungu U700 je v balení dodáván také stereo headset s klasickými peckovými sluchátky. Na dálkovém ovládání bohužel nenalezneme nic jiného než tlačítko pro přijetí hovoru. Zamrzí také chybějící redukce na 3,5 mm Jack, do které budete muset zainvestovat zvlášť. Dodávaná sluchátka nehrají špatně, mladší uživatele však zamrzí především absence basů. Díky přítomnosti A2DP profilu lze hudbu přehrávat i stereo přes Bluetooth, což je v dnešní době stále více oblíbené.

Displej – Kdo s koho: slunce vs. TFT

Displej v U700 je identický s tím, který Samsung použil u nižšího modelu U600. TFT zobrazovač s rozměry 34 x 45 mm a rozlišením 240 x 320 bodů zobrazí 262 tisíc barev. Potěší skvělé pozorovací úhly, výborný jas i živé podání barev. Pokud však na displej zasvítí sluníčko, je potřeba se na něj dívat kolmo. Jinak je kvůli zrcadlové přední ploše téměř nemožné na displeji něco přečíst. Při správném natočení jsou ale informace i na černém tématu uspokojivě čitelné.


Displej je kvalitní a jasný, odlesky jsou ale velkým nepřítelem

Hlavní menu, ovládání – nejlepší Samsung

Samsung si dal na nabídce funkcí v modelu U700 opravdu záležet. Menu je sice prakticky shodné s ostatními telefonu Ultra Edition, pozorné oko však objeví několik novinek. V následujícím přehledu uvádím nejdůležitější přehled novinek a vlastností telefonu. Některé najdeme jen u U700, některé nabízí i další telefony Ultra Edition. Podrobněji o nich budeme hovořit dále v textu v příslušných kapitolách.

  • KONEČNĚ – Samsung přidává plnohodnotné vyzváněcí profily!
  • Klávesa pro rychlé přepínání tří používaných funkcí (hovor, zprávy, web)
  • rohraní UGO zobrazující motiv země, ve které se nacházíte, jako tapetu
  • Zmizela možnost zobrazit na kalendář jako tapetu
  • Absence témat – k dispozici pouze černá nabídka
  • Webový prohlížeč NetFront 3.4
  • Čtečka RSS kanálů
  • Kvalitní hudební přehrávač s iD3 tagy a přehráváním na pozadí

Menu a ovládání U700 nepřekvapí. Kdo držel v ruce některý z modelů Ultra Edition, bude jako doma. Samsung se zbavil mnohdy kýčovitých omalovánek a přináší střízlivé, ale přitom elegantní a vzhledově pěkné menu. Vládne mu černá barva, kterou však nelze změnit. Bílé téma (jako u jiných Samsungů) zde nenajdeme. Vezmeme to ale postupně. Po vcelku dlouhém startování na nás vykoukne pohotovostní režim s rozhraním uGo. Telefon automaticky zobrazí animovaný motiv země, ve které se právě nalézáte. V případě Česka je to pražské Staroměstské náměstí, nad nímž poletují ptáci. K večeru se zobrazením změn: na náměstí se efektně rozsvítí světla a hejna ptáků vystřídají občasné padající hvězdy. Nápaditá maličkost, která potěší. Samozřejmě jde nastavit i běžná tapeta. Vybrat se dá také z několik druhů hodin.


Možnosti nastavení pohotovostního režimu jsou poměrně rozsáhlé

Nastavit lze čtyři směry kurzorové klávesy, funkce kontextových kláves jsou však napevno přiřazeny. Pokud běží přehrávač na pozadí, slouží čtyřsměrná klávesa s potvrzením k jeho ovládání. Funkce kontextových kláves se poté změní. Novinkou je speciální klávesa pro přepínání mezi běžícími aplikacemi. Jde o jakousi ořezanou variantu „multitaskingu“, jakou známe ze Sony Ericssonů. Za pomocí této klávesy si lze odskočit z webového prohlížeč do zpráv či vykonat hovor, zatímco webový prohlížeč běží na pozadí. Šikovná pomůcka, která je však bohužel omezená pouze na zmíněné tři funkce, další přidat nelze.


Praktické přepínání tří aplikací | Hlavní menu formou matice | ... a formou seznamu | další úroveň menu

Hlavní menu je plně v duchu ostatních novějších Samsungů Ultra Edition. 3 x 4 jednoduše animované ikonky na černém pozadí neprovokují a vypadají elegantně. Menu se nechá zobrazit také v podobě seznamu. Šikovným a práci zrychlujícím prvkem jsou malé kontextové rámečky, zobrazující položky v podmenu (pokud existuje) vedle aktuálně vybrané položky. Tato pomůcka je užitečná například při procházení menu nastavení. Překvapením je absence barevných témat, Samsung dokonce nepřidal ani tradiční bílé téma, které bývalo u Ultra Edition vítanou alternativou. Rychlost pohybu po hlavním menu se blíží zpomalenému filmu, v dalších úrovních menu je však U700 již velmi svižná. V nastavení je možno zvolit, zda se má při zasunutí telefonu vše ukončit nebo pokračovat v činnosti.

Telefonní seznam a telefonování – Profily? Opravdu?

Samsung U700 nabízí také poměrně propracovaný telefonní seznam. Pojme až 1000 vícepoložkových kontaktů, přičemž ke každému si lze přidat až 20 detailů (5 čísel, 4 emaily, 2 url, 2 poštovní adresy, firmu, funkci, přezdívku). Kontakty lze pohodlně a rychle vyhledávat postupným psaním. Lze je řadit do skupin volajících, přiřadit jim obrázek i zvláštní vyzvánění. Užitečnou vychytávkou je i možnost nastavení tónů sms zprávy od určitého kontaktu. Na telefonní seznam se můžeme dívat pouze v jednom pohledu, změna velikosti ani způsobu zobrazení není možná. U700 však umí vypisovat seznamu SIM karty i telefonu dohromady, což se pro některé uživatele může hodit. Skrze program Samsung PC Studio 3 lze telefonní seznam pohodlně synchronizovat s Outlookem. Na příchozí hovor je samozřejmě možné nechat se upozornit také hudbou ve formátu MP3, AAC nebo WMA. Samsung dlouho ignoroval plnohodnotné vyzváněcí profily. O to větší bylo naše překvapení, když jsme je v nastavení našli. Není sice možné vytvářet své vlastní, ale šestici přednastavených lze libovolně upravovat. Jedna z výrazných slabin Samsungů tak byla odstraněna. Výborně.


Seznam jmen | úprava kontaktu | skupiny volajících

Kvalitou sluchátka spadá Samsung U700 do mírného nadprůměru, obzvláště na rušné ulici bych ale přivítal jeho vyšší hlasitost. Díky přítomnosti Bluetooth lze připojit bezdrátové sluchátko nebo stereo bluetooth headset. Za pozornost stojí originální animace při zadávání telefonního čísla. Vybrat si lze z několika nápaditých stylů, které v telefonech Samsung již zdomácněly. Videohovor lze zahájit rychle díky speciální klávese, ovšem pouze pokud jste v týmu modrých bublinek O2 a v pokrytí sítí 3.generace tohoto operátora. Prostředí videohovoru je intuitivní, veškeré volby jsou dostupné ve formě ikonek v dolní části. Nechybí možnost přepnout na zadní fotoaparát nebo zachytit momentku z hovoru.


Stav paměti kontaktů | hovor | videohovor a jeho možnosti

Zprávy – emaily potěší

Co se zpráv týče, zde Samsung U700 nepřekvapí. Nabídne zažité trio funkcí v podobě SMS, MMS a emailových zpráv.Psaní vždy pomáhá poměrně kvalitní slovník T9, který nepíše s diakritikou a tudíž nezkracuje SMSky. Edtior SMS a MMS je jednotný, telefon automaticky podle obsahu volí text zprávy (zvolit lze i manuálně). MMSky nabízejí standardní možnosti v podobě vložení obrázků, videí i nových stránek. Maximální velikost MMS zprávy nepřekvapí, nesmíte přesáhnout 300 kB.


Nabídka zpráv | psaní nové SMS | nová MMS

Pro ty, co potřebují být neustále v dosahu emailů, připravil Samsung v modelu U700 standardního klienta elektronické pošty. Umí pracovat až s pěti účty, stahovat zprávy dle protokolů POP3 i IMAP4 a podporuje i přílohy. U700 disponuje kvalitním prohlížečem dokumentů Word, Excel i PDF. Příjemnou vlastností je i možnost automatické kontroly a stahování nových zpráv na pozadí v minimálním intervalu 30 minut. Klient nemá problémy s diakritikou a obsahuje také jednoduchý filtr nevyžádané pošty, který je však potřeba manuálně nastavovat. Vytknout lze snad jen pomalejší reakce při procházení seznamu emailů. Jinak si U700 za práci se zprávami vysloužil pochvalu.


Oznámení nové zprávy v pohot.režimu | práce s emaily a možnosti nastavení aut. stahování

Organizační funkce – organizace i čtečka dokumentů na jedničku

Základem organizace času je kvalitní kalendář, kterým U700 určitě disponuje. Nabídne měsíční, týdenní i denní náhled a možnost zapsat 5 typů událostí (schůzka, výročí, svátek, důležité, soukromé). Událostem nechybí upozornění ani opakování. Paměť kalendáře je však omezena na 100 schůzek, 50 výročí, 50 svátků a 40 dalších událostí. To může představovat problém (a u mě představovalo) při synchronizaci s Outlookem, který většinu událostí posílá jako schůzka. Kdo má více událostí, nemusí se mu do telefonu všechny vejít. Organizaci času doplňují kvalitně zpracované poznámky a úkoly. Obě aplikace se vzorně a bez problémů synchronizují s Outlookem. Své nápady si můžete zaznamenat rychle i pomocí diktafonu, který váš tok myšlenek utne až po dostatečných 60 minutách.


Kalendář | poznámky | úkoly

Jako skutečně kompletní lze označit i další organizační výbavu. Samsung nezapomněl na stopky, odpočítávací měřič ani užitečný převodník jednotek. Jednoduchá kalkulačka zná prioritu operací, opět se zde setkáme s nedokonalým překladem (výsledek je přeložen jako „odpovědět“). Organizační funkce uzavírá světový čas s textovým náhledem a pětice propracovaných opakovaných budíků s volbou dnů upozornění.


Nabídka pro organizaci času je téměř kompletní

Zmínit se musím také o prohlížeči dokumentů NetFront. Samsung totiž jako jeden z mála výrobců umožňuje i u obyčejných telefonů prohlížet dokumenty Word, Excel nebo i PDF. Prohlížeč například stránky Wordu prezentuje jako obrázky, které lze zvětšovat a plynule se po nich posouvat. Na občasnou kontrolu ideální řešení, na čtení elektronických knih zapomeňte. Samsung neumí písmena zvětšit a zároveň text přizpůsobit obrazovce. I tak se ale jedná o užitečnou pomůcku, která konkurenci chybí.


Budíky | prohlížeč dokumentů Word, Excel, PDF

Datové funkce – nový WEB, nová RSS, bez Wi-Fi

Samsung U700 lze k počítači připojit pomocí dodávaného kabelu. Telefon si může s počítačem povídat buďto v režimu PC Studio (pro synchronizaci apod.) nebo jako standardní přehrávač médií, kdy si rozumí například s Windows Media Playerem a lze skrze něj přistupovat i do paměti telefonu. V tomto stavu nelze s telefonem nijak pracovat ani provádět hovory. Další možností připojení je Bluetooth, chybí naopak stále méně používaný infraport.

Síťovou datovou výbavu lze považovat za kompletní. Kromě klasického GPRS a EDGE (oboje třídy 10) je k dispozici také připojení pomocí sítě 3.generace UMTS s maximální rychlostí stahování 384 kbps. Navíc je k dispozici rychlá nástavba HSDPA 2.generace s rychlostí až 3,6 Mb/s. HSDPA však využijete pouze v síti O2, u ostatních operátorů jste odkázání na mnohem pomalejší EDGE, kterým je však pokryta nepoměrně větší oblast.


Prohlížeč je poměrně povedený, ale značně pomalý

Samsung používá webový prohlížeč Netfront (konkrétně verzi 3.4), který nalezneme i u novějších Sony Ericssonů. Prohlížeč zobrazuje stránky relativně kvalitně, problémy nemá ani s češtinou. K dispozici je i zmenšení náhledu stránky, samozřejmostí je také mód, kdy prohlížeč stránku přizpůsobí pro malý displej telefonu. Rychlost pohybu po stránce sice není nijak výjimečná, zdržovat vás U700 však nebude. Díky přítomnosti 3G a HSDPA se stránky načítají poměrně rychle, několik vteřin však trvá, než si je telefon přechroustá podle svého. Pro datově úspornější a rychlejší prohlížení však většina uživatelů zřejmě sáhne po kvalitním javovém prohlížeči Opera Mini. V telefonu naleznete také speciální položku v hlavním menu pro přístup na Gmail a pro vyhledávání Googlem. Obě volby otevřou webový prohlížeč na příslušené adrese.


V telefonu nalezneme i vyhledávač google a klient pro Gmail

V aplikacích nalezneme také RSS čtečku, která však zastane pouze základní funkce. Nedokáže kanály aktualizovat na pozadí a není nijak provázána s webovým prohlížečem. Adresu zdroje tak musíte vždy napsat ručně. RSS čtečka má navíc problémy s češtinou. Tuto funkci by měl Samsung ještě vylepšit, inspirovat by se mohl například u Sony Ericssonu, který má RSS čtečku zvládnutou na jedničku.

Zábava a multimédia – vyfotím, upravím, zahraji

Co je krásné, může být i zábavné. To dokazuje také U700, protože nabídne takřka kompletní multimediální výbavu. Za slovíčkem takřka chybí oblíbené FM rádio, které bohužel ve výbavě chybí. Další bolístkou je nemožnost nahrát nové Java aplikace a hry jinak, než z wapu či webu. Nyní se ale již pozitiva. Samsung si dal ve svých posledních telefonech záležet na hudebním přehrávači. Ten roztřídí vaše skladby podle ID3 tagů a vy si následně můžete vybírat hudbu dle interpreta, žánru, alba, nebo skladatele. Kromě automatických seznamů je možné přidávat také vlastní seznamy skladeb.


Hudební přehrávač je povedený, umí hrát i na pozadí. Schází mu ale ekvalizér a další pokročilé volby

Samotné prostředí přehrávače je elegantní a přitom dobře informuje. Skladby lze pomocí kolečka přetáčet, jinak k navigaci slouží její čtyři směry. Pokud je dostupný obrázek alba, zobrazí se nad názvem skladby. Svou sbírku můžete také hodnotit a posléze si vybírat skladby dle oblíbenosti. Pokud si tak nastavíte, dokáže přehrávač hrát i na pozadí. Ovládat jej poté můžete i v pohotovostním režimu, kde se zobrazuje i název přehrávané skladby. Zamrzí absence grafického ekvalizéru a dalších pokročilých voleb. Díky A2DP profilu lze připojit svá vlastní Bluetooth stereo sluchátka. Jinak lze použít headset průměrné kvality dodávaný s telefonem.


Správce souborů | prohlížení a úprava obrázků

Obrázky, videa, hry a další soubory lze přehledně spravovat v „Moje soubory“. Zde nalezneme dvě záložky. V jedné pracujeme s vnitřní 42 MB pamětí, ta druhá nám poskytne přístup k paměťové kartě microSD. Vytvářet lze nové složky i podsložky a soubory mezi nimi přesouvat. Pro obrázky je k dispozici i režim prezentace, na celém displeji si je ale neprohlédnete. Potěší pokročilý editor fotografií s množstvím uměleckých efektů i možností obrázek ořezat. Videosekvence lze přehrávat i na celou obrazovku, sledování neruší ani žádné popisky. Pokud si svá oblíbená videa převedete do formátu 3gp, lze je na telefonu vcelku pohodlně sledovat. V telefonu nenajdeme žádné hry. Díky podpoře technologie JAVA 2.0 však lze spoustu aplikací nahrát. V tom případě se ale připravte na vyšší účty za telefon, do U700 totiž nové aplikace dostanete pouze z internetu.


Prohlížení videa je možné i na celou obrazkovku vodorovně | další možnosti galerie

Fotoaparát – v tenkém těle schopný duch

TIP: Fotoaparátu jsme se podrobně věnovali v samostatném článku. Přečtěte si jej zde.


Za dobrých světelných podmínek je kvalita fotografií nadprůměrná

Fotoaparát překvapí svou kvalitou. 3,2 Mpx fotografie (rozlišení 2048 x 1536 bodů) jsou ostré, barevně vyvážené a s nízkou kompresí. Potěšující i na nočních fotkách je nízká hladina šumu. Slabší dioda však nedokáže v noci osvětlit vzdálenější předměty a noční snímky jsou kvůli delším expozičním časům i s diodou často neostré. Výborně si díky automatickému zaostřování vede U700 v disciplíně makrofotografie. Ostudou jsou ale natáčená videa. Maximální rozlišení 176 x 144 bodů je pro takto drahý a vybavený telefon velmi nízká hodnota.

Zhodnocení – styl a výbava ruku v ruce

Samsung se modelem U700 postavil čelem proti tvrdé konkurenci v tomto segmentu. Boduje štíhlým a elegantním tělem, do kterého je napasována téměř maximální výbava. Potěší hlavně kvalitní 3,2 Mpx fotoaparát, slot pro paměťové karty microSD, podpora sítí 3.generace včetně HSDPA nebo prohlížeč dokumentů. Samsung se navíc zbavil několika neduhů a v U700 tak nově nalezneme například vyzváněcí profily. Slabinou novinky je naopak absence FM rádia, slabé video a kontroverzní dotykové klávesy, na které je potřeba si delší dobu zvykat. Rovněž se připravte na neustálé leštění přední zrcadlové plochy.

Konkurenti – prorazí elegancí?

Samsung U700 by se měl začít prodávat v nejbližší době za cenu 10 – 12 tisíc Kč. Přímým konkurentem mu může být například nový Sony Ericsson T650i (12 tisíc Kč) nebo známý K810i (9 500 Kč).

Nokia se v tomto segmentu zaměřuje spíše na telefony s operačním systémem. Pokud hledáme telefon bez něj, najdeme prakticky pouze jeden podobně vybavený telefon, a to sice Nokii 7390 ze stylové kolekce LAmour, za níž zaplatíte 10 500 Kč. Za necelý měsíc však Samsungu přibude přímý konkurent vysouvací konstrukce s názvem Nokia 6500 Slider.

Korejské LG příliš konkurovat nemůže. Do úvahy připadá jen model KE970 Shine, který však přináší pouze 2 Mpx fotoaparát a chybí mu podpora sítí 3.generace. Věděli byste o dalším konkurentovi? Dejte nám v diskuzi vědět a rádi jej do článku doplníme.

samsung-u700
Klady
  • stylový vzhled a kvalitní zpracování konstrukce;příjemné rozměry a hmo
  • 6 Mb/s);poměrně kvalitní 3
  • 2 Mpx fotoaparát s autofocusem;paměťové karty microSD;kvalitní hudební
Zápory
  • lesklá přední strana zhoršuje čitelnost displeje;na dotykové klávesy j
Diskuze ke článku
swer
"Hlasitý reproduktor je zároveň sluchátkem - u Samsungu tradice" tradicia?v akych modeloch to tak este je?
GiGiDAGia
v srpnu bych přidal LG KU580 ;-)
martin
Chcem sa spytat ci sa da video prehravat na celom displeji ? myslim ze na ostatnych samsungoch to nieje mozne ....a kedy vyjde RIZR Z8 ? :)
Martin Pultzner
Video na celý displej na šířku je možné pustit, stačí si přečíst příslušnou kapitolu článku a podívat se na screenshoty. Motorola RIZR Z8 se na český trh dostane snad začátkem září. Termín byl ale mnohokrát posunut, takže ani tento možná nebude reálný.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze