Nové Motoroly: Živé fotografie a první dojmy - I.díl

5

Na středečním workshopu jsme si mohli podrobně prohlédnout mimo jiné také Motorolu RIZR Z8 s operačním systémem Symbian UIQ a vysouvacího hudebního kolegu ROKR E6, který má pro změnu prostředí postavené na Linuxu. ŽIVÉ FOTOGRAFIE A 3x VIDEO

TIP: podívejte se na exkluzivní videa všech novinek z Barcelony, které jsme natočili na středečním Motorola workshopu.

Motorola RIZR Z8

TIP: přečtěte si podrobné preview Motoroly RIZR Z8

Všechny technické informace jste si mohli přečíst v podrobném preview, které jsme vydali při oficiálním představení telefonu. Nyní se vám pokusíme zprostředkovat naše první dojmy z modelu RIZR Z8. Ten byl asi nejobletovanější novinkou na středečním workshopu a není divu. Na první pohled zaujme technickým vzhledem a lesklým plastovým povrchem přední části, na kterém ulpívají otisky prstů.

Telefon není z nejmenších, nicméně pokud jej porovnáme s jinými smartphony, vychází nám průměrně velký a poměrně lehký přístroj. Nezvyklá je především vysouvací konstrukce, vyvinutá firmou Sendo, kterou Motorola nedávno koupila. Telefon se po vysunutí jakoby zlomí v pase. Popis snad ani nemá cenu psát, mnohem více napoví okolní živé fotografie a především video. Kromě toho, že se jedná o zajímavý efekt, má řešení také praktické dopady. Přístroj pak například při telefonování ideálně kopíruje obrys tváře. Posuvný mechanismus je kvalitní ale velmi tuhý. obzvláště zasunutí je velmi nesnadné. Jednalo se však o prototyp a ve finálním kousku může být vše jinak. Klávesnice se zdá být pohodlná, odezva je dobrá, jen zdvih je vzhledem k leptané klávesnici (tentokrát však z plastu) nižší.

Nejzajímavějším prvkem je ale bezesporu použitý operační systém. Vůbec poprvé si Motorola zahrává se Symbianem UIQ bez dotykového displeje. Systém vyvíjí Sony Ericsson, primárně však variantu s dotykovým displejem, která je mnohem používanější. RIZR Z8 se naproti tomu ovládá klasicky funkčními klávesami a navigačním tlačítkem. Vzhledem k tomu, že se jednalo o raný prototyp systém spíše fungoval než nefungoval. Ale to, co jsme viděli, stačilo k tomu, abychom začali věřit, že RIZR Z8 dokáže zahýbat s velkou převahou Nokie na poli smartphonů. Grafika menu je povedená, úvodní obrazovka a některé funkce také vypadají velmi zajímavě. Reakce telefonu jsou velmi rychlé,Již se těšíme na recenzi, kdy budeme moci odhalit všechny přednosti i slabá místa novinky.

TIP: přečtěte si podrobné preview Motoroly RIZR Z8

Motorola RIZR Z8 bude se na pulty prodejen v České republice dostane ke konci jara, cena se bude pohybovat kolem 14 tisíc Kč s DPH.

Motorola ROKR Z6

Motorolu ROKR Z6 jsme si z 3GSM kongresu nepamatovali. Záhy se ale vše vysvětlilo, výrobce se totiž před pár dny rozhodl původní RIZR Z6 zařadit do hudební série ROKR a telefon přejmenoval. Tvarově novinka vychází ze současného modelu RIZR Z3, přidává však nezbytný lesklý povrch, který bude letos podle Motoroly v kurzu. Telefon se velmi příjemně drží i ovládá, konstrukce je také velmi zdařilá. Pochválit musíme také pohodlný vysouvací mechanismus.

Nejvíce jsme ale byli zvědaví na nové uživatelské prostředí, postavené na Linuxu. Rovnou musím říct, že mě mile překvapilo. Ačkoli se nezapře příslušnost k Motorole, je ovládání a logika menu posunuto o notný kus dopředu. Graficky povedená a přehledná nabídka je opravdu na hony vzdálená archaickému prostředí, které doposud Motorola používala. Praktické je rychlé menu v pohotovostním režimu, elegantně je vyřešeno také prostředí fotoaparátu s efektní průhlednou nabídkou.

Motorola ROKR Z6 by se na trhu mohla uchytit. S novým prostředím se vyrovnala konkurenci, vzhled také zaujme. Pokud Motorola nasadí dobrou cenu, mohlo by se jednat o úspěch. Jak jsme se ale dozvěděli, o obchodní strategii se teprve rozhoduje. Je zde reálná šance, že spolu s tímto hudebním telefonem dostanete v balení stereo Bluetooth headset a 1GB (nebo 512MB) kartu. Cena se tedy bude odvíjet od příslušenství, a proto zatím není známa. ROKR Z6 by se však na trhu měla objevit v průběhu jara, nejpravděpodobněji na přelomu dubna a května.

Diskuze ke článku
majk
No a co třeba Motorola A92x, A1000. To UIQ nemá?
Martin Pultzner
Tyto telefony mají sice UIQ, ale hlavním vstupem je dotykovým displejem. RIZR Z8 dotykový displej nemá a je tak prvním telefonem s tímto systémem a absencí dotykového displeje.
majk
To je pravda, ale nová verze UIQ je navržena tak, aby šla ovládat bez dotykového displeje. Jinak telefon je to fakt povedený. :-)
Kovboj
zajímala by mě ta cena toho ROKR Z6. protože vvzhledovbě vypadá fakt dobře. sicew nevím jak na tom bude funkčně ale snad to by slo boma dodelat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze