Sony Ericsson W850i: slider, co vám utrhne uši
recenze

Sony Ericsson W850i: slider, co vám utrhne uši

4

První slider Sony Ericssonu je zároveň také prvním vysouvacím Walkman telefonem. Již v základu se chlubí 1GB paměťovou kartou a kromě hudebního přehrávače a rádia přichází se zcela novou funkcí TrackID. Navíc si rozumí se sítěmi 3G, má kvalitní displej a na zádech se mu usídlil 2 Mpx fotoaparát. Jak si Sony Ericsson poradil s vysouvací konstrukcí? Odpověď vám přinese dnešní recenze.

Sony Ericsson W850i je novým vrcholovým modelem Walkman série. Nad ním stojí už jen chytrý W950i, který si však kvůli absenci fotoaparátu koupí jen málo lidí. Naproti tomu W850i umí takřka vše, co nejvybavenější „hloupý“ model K800i. Ztrácí v podstatě pouze v kvalitě fotoaparátu. Vše ale dohání mnohem větší pamětí, kvalitnějšími hudebními funkcemi a několika drobnostmi. Pokud máte na nákup telefonu vyhrazeno 11-12 tisíc korun a jste rozhodnuti pro Sony Ericsson, budete mít mezi K800i a W850i těžké rozhodování. Na otázku, který je lepší, se vám budeme snažit v recenzi podat pádné odpovědi.

Plusy, mínusy, technické informace

Co se nám líbí: Atraktivní vzhled, výborný displej, dobře zvládnutá vysouvací konstrukce, 1GB paměťová karta, podpora 3G včetně videohovorů, špičkový MP3 přehrávač, nová funkce TrackID, nové uživatelské prostředí, 2 Mpx fotoaparát s LED

Co se nepovedlo: Vrzající kryt baterie, nepohodlný kurzorový kříž, fotoaparátu chybí automatické zaostřování, hodilo by se EDGE

Rozměry 98 × 47 × 21 mm
Hmotnost116 gramů
Barvyčerná, bílá
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100 MHz
Hlavní displej 240 x 320 pixelů, TFT, 262 tisíc barev
Paměť21 MB + paměťové karty Memory Stisk Pro Duo (1GB karta v balení)
FunkceEmailový klient, Internetový prohlížeč Netfront, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, stopky, odpočítávací měřič, nová RSS čtečka
Multimédia72-hlasá polyfonie, MP3 přehrávač, FM rádio s RDS, TrackID, JAVA 2.0 s podporou 3D, video přehrávač, MusicDJ, VideoDJ, PhotoDJ
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200), 2,5 zoom, LED dioda, video 174 x 144 bodů (QCIF)
Datové funkceUSB 2.0 (Mass Storage), Bluetooth 2.0 se stereo zvukem, infraport, GPRS (třídy 10), UMTS (až 384 kbps)
Baterie a výdržLi-pol 950 mAh
pohotovost max.: 400 hodin
max. doba hovoru: 420 minut
Cena a dostupnost12 00Kč
od října 2006

Ve stylové krabici naleznete

  • Český návod
  • CD se softwarem PC Suite, Disc2Phone, Adobe Photoshop Album SE a QuickTime
  • paměťovou kartu MemoryStick Pro Duo s kapacitou 1 GB
  • USB kabel
  • Walkman sluchátka s redukcí na 3,5 mm Jack umístěnou na ovládací části headset s mikrofonem
  • Průchozí nabíječku (možnost připojit příslušenství během nabíjení)

Design a konstrukce – vysouvací pavoučí oči

Design Walkman telefonů se vždy od konzervativněji laděných klasických modelů Sony Ericssonu odlišoval. V nastoleném trendu pokračuje také W850i, jehož elegantní černé matné tělo doslova rozbourává provedení funkční části klávesnice. Již na oficiálních fotografiích se mi tato část telefonu příliš nezdála, s designem jsem se neztotožnil ani po dvou týdnech. Moje malá sestřenice se při kontaktu s telefonem vyjádřila, že jí funkční tlačítka připomínají pavoučí oči. Po chvilce uvažování jsem ji musel dát za pravdu. Množství různě velkých kulatých kláves a výstupků na černém podkladu skutečně tak působí.


Design přední části je poměrně odvážný

První dojem máme za sebou a než se pustíme do popisu dalších prvků, případně chválení konstrukce, je na čase říct si několik faktů. V zasunutém (zavřeném) stavu se W850i může pochlubit rozměry 98 × 47 × 21 mm. Je tedy o něco menší než běžné telefony stejné třídy, kvůli vysouvací konstrukci si to však vynahradí tloušťkou. Hmotnost se vyšplhala až na 116 gramů (o gram více než K800i). To není na běžný telefon zrovna málo a v kapse u kalhot už W850i cítit budete.


Slot pro paměťové karty se nachází na vršku telefonu, novinkou je světelné čidlo umístěné tamtéž

Jak již bylo řečeno, W820i je prvním modelem Sony Ericssonu vysouvací konstrukce. Výrobce tak dal, doufejme, vale nepříliš praktickému otočnému řešení. Musím říct, že se premiéra povedla na jedničku. Palec se ideálně zapře o zešikmenou plošku v dolní části a po počátečním větším odporu vyskočí část s displejem vzhůru. Telefon skutečně klade poněkud větší odpor v počátečních fázích, poté ale pohybu pružina pomůže a od půlky dílo dokoná. Horní část nemá v zavřeném ani otevřeném stavu téměř žádnou vůli a je dokonale pevná. Za vysouvací mechanismus si tak Sony Ericsson vysloužil hned napoprvé pochvalu.

Po vysunutí se odkryje do třech sloupců uspořádaná alfanumerická klávesnice, na zadní straně se objeví do té doby skrytý lesklý povrch s vyrytým logem Walkmanu a designovými kruhy. Naneštěstí je ale výborným hostitelem pro otisky vašich prstů. Když už jsme na zadní straně, tak u ní zůstaneme. Vzhledově je totiž možná zajímavější, než o pavoučí oči obohacená přední část.

Její povrch tvoří do měkkého plastu vygravírované pravidelně uspořádané malé trojúhelníčky, což vytváří na dotek velmi zajímavý a příjemný povrch. Na něm kromě zřetelných kruhů a loga výrobce zaujme vystupující lesklý kryt reproduktoru s neobvyklým bílým logem Walkmanu. Ono se vůbec na oranžové v případě W850i šetřilo a v podstatě jediným prvkem s pravým walkmanovským nádechem je tlačítko na přední straně telefonu. Ale zpět k zadní části, na níž dále sídlí čočka 2 Mpx fotoaparátu, která se kvůli absenci čočky snadno ušpiní. Nad ní se skví zrcátko pro autoportréty a také přisvětlovací dioda.


Telefon ve vysunuté pozici

Kryt baterie není díky oválnému zakončení na první pohled rozeznatelný, po promačkání jej však mírné povrzávání odhalí. Kryt baterie je tak jediným prvkem jinak dokonale pevné konstrukce, který má nepatrnou vůli a vrže. Pod ním je umístěna Li-pol baterie s kapacitou 950 mAh, která při běžném provozu udrží telefon přihlášený do sítě 3G zhruba dva dny. Při intenzivním používání datových a hudebních funkcí však není problém telefon do večera vybít, i když tak rychle jako u chytrých telefonů to nejde. Výdrž tak můžeme označit jako průměrnou.


Zadní část s gravírovaným povrchem a čočkou fotoaparátu

Na pravém boku telefonu se opět nachází obligátní tlačítka pro regulaci hlasitosti (mimochodem dostatečně velká a dobře ovladatelná) a spoušť fotoaparátu. Levá strana je neobvykle prázdná. Kde se tedy skrývá proklamovaný slot na paměťové karty Memory Stisk Pro Duo? Nalezneme jej neobvykle na horní straně telefonu, ve společnosti vypínacího tlačítka a světelné diody. Karta s kapacitou 1 GB se nachází pod pevným plastovým krytem, je dobře přichycena k tělu telefonu. Nehrozí tak její ztráta. Na opačném, tedy dolním konci telefonu, se nachází tradiční konektor Fast-port, v souvislosti s nímž by se slušelo zmínit praktickou průchozí nabíječku, kterou v krabici nalezneme. průběhu tak i během nabíjení ze sítě lze konečně připojit hudební a jiné příslušenství.

Displej – 240 tmavých, 320 světlých

Displej patří k tomu nejlepšímu, co lze u obyčejných „hloupých“ telefonů najít. TFT zobrazovač s podporou zobrazení 262 tisíce barev a rozlišením 240 x 320 bodů nabízí dostatečně jemnou podívanou. Tu mohou zkalit pouze všudypřítomné otisky prstů, které se na krycí sklíčko displeje rády zachycují. Matné plasty telefonu tomu naštěstí zůstaly ušetřeny.


Displej je velmi kvalitní, intenzitu podsvětlení řídí světelné čidlo

Jas displeje lze regulovat v pěti stupních, u W850i se navíc setkáváme s u výrobce zatím nepoužitou novinkou. Jedná se o světelné číslo regulující jas displeje podle intenzity okolního světla. Večer by na 100% zářící displej zbytečně oslepoval a vyčerpával baterii a telefon tak jas (možná až moc) sníží. Opačný případ nastává ve dne, kdy je co nejvyšší jas zapotřebí k pohodlné čitelnosti. Ta je mimochodem u W850i celkem dobrá.

Klávesnice – Zamáčknout pavoučí oči není snadné

Nejvýraznějším prvkem přední strany jsou různě velká funkční tlačítka. Dvojice kontextových kláves je velmi dobře ovladatelná, pochlubit se mohou pohodlným a jistým stiskem. Totéž platí o čtveřici malých kulatých tlačítek, které jsou i přes své menší rozměry a relativně vyšší tuhost rovněž dobře ovladatelné. Poslední klávesou, která si zaslouží pochvalu, je velký potvrzovací střed kurzorového kříže. Bohužel jednotlivé směry kolem ní budu kritizovat. Podle fotografií by se mohlo zdát, že se jedná o dotyková tlačítka, ale není tomu tak. Pro jejich stisk je potřeba značně silně zmáčknout plast kolem malého plastového výstupku. Spínače se totiž nacházejí až pod zmíněným jednolitým plastem, který je potřeba silně stisknout, aby došlo k volbě. Ani po dvou týdnech jsem si na potřebu nepřiměřeně silného tlaku nedokázal zvyknout.


Funkční klávesy podsvětlené... --- ...zhasnuté... --- ...a oranžově podsvětlené při zapnutém Walkmanu

To však z ovládacích prvků na přední straně není vše. Zapomenout nesmíme na podlouhlou oranžovou plastovou klávesu, která vás, ať se nacházíte kdekoliv v menu, přenese do prostředí hudebního přehrávače. Jeho zapnutím se rovněž změní dosavadní nenápadné bílé podsvětlení na sytě oranžové. O světelných efektech tohoto tlačítka dále v sekci hudebního přehrávače. Na přední straně nalezneme však ještě další klávesy. Ty jsou umístěny nad displejem, po stranách mřížky s reproduktorem a kamerkou pro videohovory. Dvojice kláves má nízký a jistý stisk, své uplatnění nalezne v režimu fotoaparátu, hraní her či procházení fotogalerií.


Alfanumerický blok kláves se objeví až po vysunutí

Alfanumerická klávesnice se ukáže po pohodlném použití výsuvného mechanismu. Klávesy jsou poměrně velké, uspořádané do třech sloupců. Díky zkosené spodní hraně části s displejem zde nenarážíme na obvyklý problém vysouvacích telefonů, a to obtížně stisknutelná tlačítka horní řady. Zde však narážíme na jiný problém. Tlačítka jsou zapuštěna pod povrch a dělící plast mezi sloupci kláves při stisku překáží. Nejedná se však o nic tragického a po pár napsaných SMS není na jinak pohodlných klávesách psát rychle.


Podsvětlení kláves v noci je poměrně slabé --- to ovšem neplatí pro podsvícení kláves při zapnutém Walkmanu

Menu a ovládání – konečně Walkman s menu činností

Sony Ericcson W820i je prvním telefonem řady Walkman, který používá již inovované grafické prostředí, jež se poprvé předvedlo u modelu K800i. Mezi největší změny patří možnost multitaskingu, nový systémový font a grafika menu, zcela nový internetový prohlížeč a v neposlední řadě nová RSS čtečka a grafika editorů zpráv. Ale vezmeme to pěkně postupně. Po zapnutí se vás Sony Ericsson obligátně zeptá, zda-li chcete spustit i radiovou část nebo zůstat offline. Tento dotaz lze v menu vypnout. Pro oba režimy však potřebujete mít vloženou SIM kartu, bez ní si zavoláte pouze na tísňové linky.


Menu po zapnutí | Regulace jasu displeje | Pohotovostní režim s velkými... | ...a malými hodinami

Pohotovostní režim poskytne vše, co je pro informování uživatele důležité. Přehledné ikonky v záhlaví doplňuje datum v dolní části displeje. Hodiny mohou být buď klasicky malé umístěné nad datumem nebo zvětšené přes půl displeje. Přehlédnout takový font je pak zhola nemožné. Na pozadí může být buď tapeta přidružená k tématu nebo vlastní, s možností použít i animovaný GIF. Všechny čtyři směry kurzorového kříže lze nastavit na téměř kteroukoli položku v menu. Pokud je aktivní černé téma, je i na pozadí přehrávána bublinová flashová animace. V případě aktivního hudebního přehrávače se navíc bubliny zvětší, změní barvu a doplní je informace o přehrávané skladbě. Pěkné, efektní a praktické.


Menu činností obsahuje také nesmírně užitečnou záložku spuštěných aplikací

Dříve než vstoupíme do menu, sluší se zmínit velmi praktické a dobře zpracované „menu činností“. To lze vyvolat speciálním tlačítkem umístěným pod korekční klávesou „C“. Skládá se ze čtyř záložek, z nichž tři (v podobě seznamu nových událostí (zprávy, zmeškané hovory), vlastní zkratky a záložky internetového prohlížeče) známe již od dob modelu K750i. Kouzelná čtvrtá záložka s názvem „spuštěné aplikace“ se objevila poprvé u top-modelu K800i a nechybí ani zde. Zobrazují se zde funkce a JAVA aplikace běžící na pozadí, minimalizované. Rovnou ale podotýkám, že kromě JAVA aplikací se dá takto minimalizovat pouze zlomek funkcí a nabídek. Mezi ty patří emailový klient, psaní nové zprávy, složka doručených zpráv, přehrávač hudby, rádio, stopky, odpočítávací měřič a synchronizace. Internetový prohlížeč mezi nimi bohužel není; pokud jej opustíte i přes menu činností, nelze se k němu již vrátit. Výjimkou je Walkman, ke kterému si lze kdykoliv odkudkoliv odskočit díky speciální oranžové klávese. Po jeho opuštění se vrátíte zpět do menu přesně tam, kde jste skončili, tedy i do internetového prohlížeče. Pokud je minimalizováno více JAVA aplikací, vypne telefon animace v menu pro úsporu paměti. Zkoušel jsem minimalizovat 10 aplikací a funkcí a telefon při pohybu v menu stále nejevil žádné známky zpomalení. Za menu činností jako celek si Sony Ericsson zaslouží pochvalu, možnost minimalizovat aplikace a funkce je navíc u „hloupých“ telefonů ojedinělá.


Klasické schéma (hlavní menu a menu nastavení) | Flashové téma Grouped s originálně řešeným hlavním menu

Hlavní menu je klasicky v matici 3 x 4, doplněné o „bublinové“ animace při zvýraznění položky. Další úrovně menu jsou textové, jejich položky animovaně rolují z horní části displeje. Animace nelze nijak vypnout, deaktivují se sami při více spuštěných aplikacích na pozadí. I s nimi je však pohyb v menu rychlý, telefon vás nenechá čekat téměř nikdy. Sekundu si počkáte pouze než se zobrazí hlavní menu. Walkmany se mohou pochlubit také speciálními flashovými tématy. Jedno nalezneme i zde": jedná se o černo-žluté Grouped. Kromě speciálních bublinových animací a zobrazování názvu přehrávané skladby v pohotovostním režimu přináší opět originálně řešené hlavní menu. Položky jsou uspořádány do čtyř rotujících trojic. Rotace každé trojice se ovládá příslušným směrem kurzorové klávesy. Pohyby jsou navíc doprovázeny vibracemi. Odezva v takovém menu je bohužel pomalejší a na uspořádání si je potřeba také dlouho zvykat.

Hudební funkce - Walkman v novém a vychytané TrackID k tomu

Pro veškerá multimédia má W850i přichystanou paměť 21 MB, která by ale na fotografie a zejména hudbu v žádném případě nestačila. Proto nechybí také možnost rozšíření paměťovými kartami MemoryStick Pro Duo, s telefonem je dodávána rovnou karta s úctyhodnou kapacitou 1 GB. Karta také nese velkou měrou podíl na vyšší pořizovací ceně Walkmanu, na druhou stranu slibuje hodiny a hodiny hudby a dalších multimédií.


Menu Walkmanu | Prostředí přehrávače je nové | Nově jsou dostupné také vizualizace

Walkman (hudební přehrávač) spustíte nejrychleji speciálním oranžovým tlačítkem na přední části telefonu. Klávesa i kurzorový kříž se oranžově rozzáří a na displeji se zobrazí menu přehrávače. Vzhled je nový, pod povrchem ale zůstává starý známý, a nutno podotknout kvalitní, přehrávač. Skladby jsou přehledně tříděny podle ID3 tagů, kvůli novým animacím ale nejsou při mnoha skladbách reakce při výběru kýžené písně nejrychlejší.


Při zvoleném flashovém schématu se v pohotovostním režimu objeví název skladby | Spuštěný Walkman rozzáří klávesy oranžovou barvou

Samotné prostředí při přehrávání je také inovované, novinkou je zobrazení obrázku přehrávaného alba, který může být nahrazen jednou ze tří vizualizací. Sony Ericsson si s grafikou opravdu vyhrál a kromě dobrého designu přináší také poměrně intuitivní ovládání. Při minimalizování přehrávače se (v případě, že máte nastaveno flashové téma Grouped) v pohotovostním režimu zobrazují animacemi doprovázené informace o skladbě. Nechybí možnost ekvalizéru, dostupná je i vlastní konfigurace. Walkman sluchátka se opět strkají až do zvukovodu, díky čemuž se můžete těšit na kvalitní zvuk se slušnými basy. Fajnšmekři si ale mohou připojit vlastní sluchátka, protože na ovládacím modulu s mikrofonem nechybí redukce na klasický konektor 3,5 mm Jack.


FM rádio | TrackID: nahrávání a odesílání vzorku skladby z rádia | TrackID: výsledek

Hudební funkce doplňuje stereo FM rádio s funkcí RDS. Jeho prostředí je klasické, nabízí uložení až 20 stanic do paměti. Citlivost na signál nijak nevybočuje, je plně srovnatelná s jinými telefony. Zmínit se ale musím o podstatné novince ve výbavě W850i. Jedná se o funkci TrackID, která vám sdělí informace o nahrané skladbě. Pokud například posloucháte rádio a nemůžete si vzpomenout na název hrané skladby, stačí zvolit v kontextovém menu rádia funkci TrackID. Telefon posléze nahraje a odešle několikasekundový záznam skladby na server, který ji porovná se svou databází. Za několik málo okamžiků se už otevírá webový prohlížeč, kde se zobrazí informace o interpretovi, albu a konkrétní skladbě, na niž byl vznesen dotaz. Jistě vás bude zajímat, s jakou úspěšností W850i písničky rozpoznává. Sám jsem byl překvapen, kolik úspěšných identifikací provedl. To, že poznal drtivou většinu mainstreamu hraného v rádiích nejčastěji (rádia Evropa 2, City apod.) jsem očekával, příjemně mě však potěšily kladné výsledky, které jsem dostával i při dotazech na alternativní skladby, hip-hop apod. Dojem kazila kromě pár neúspěšných odpovědí také nedostupnost služby. Skladbu lze nahrávat nejen z rádia, ale i pomocí mikrofonu telefonu. V takovém případě je ale kolísavé kvalitě zvuku a dalším vlivům výsledek častěji neúspěšný. TrackID hodnotím jednoznačně kladně, jedná se o užitečnou, zajímavou a především jednoduše použitelnou a intuitivní službu.

Další multimediální funkce

Jak již bylo řečeno, s W850i hned po vybalení z krabice problém s pamětí mít nebudete. K 21MB vnitřní paměti přidal výrobce paměťovou kartu s kapacitou celých 1 GB. Paměť telefonu i karty lze spravovat v přehledném správci souborů. Prohlížeč obrázků nabízí kromě standardních zobrazení také pohled na snímky podle časové osy, rozdělené na dny a měsíce, kdy byly pořízeny.


Správce souborů | Prohlížeč obrázků disponuje také režimem prohlížení podle data vyfotografování snímku | Obrázek je možné odeslat do blogu

Kromě fotoaparátu, o kterém bude řeč v následující kapitole, se můžete zabavit klasickým multimediálním příslušenstvím, přítomným ve všech posledních Sony Ericssonech. Jedná se o známé trio VideoDJ, PhotoDJ a MusicDJ, jejichž názvy napoví vše. V sekci zábava nalezneme dále diktafon, vzdálené ovládání počítače přes Bluetooth a také videopřehrávač.


PhotoDJ | VideoDJ | MusicDJ V menu se skrývá také dvojice předinstalovaných her. První z nich, povedenou 3D hopsačku Treasure Towers, jsme měli možnost vidět již v dřívějších telefonech výrobce. Novinkou jsou dobře zpracované závody Juiced, se zdařilou 3D grafikou a slušnou hratelností. Díky podpoře JAVA 2.0 včetně 3D technologie není problém množství aplikací doinstalovat. Při testování výkonu Javy jsme navíc dostávali velmi dobré výsledky., To je ostatně typické pro Sony Ericsson s novým uživatelským prostředím, které zřejmě dostalo rychlejší procesor.


Předinstalované hry Juiced a Treasure Towers

Fotoaparát – Dvě mega a svítilna

Fotoaparát na zadní straně dokáže pořizovat snímky v rozlišení 2 megapixely, konkrétně 1600 x 1200 bodů. Nastavit je možno také dvě nižší rozlišení (1 megapixel a VGA). Nejrychleji lze fotoaparát aktivovat klávesou na pravém boku telefonu, po jejímž stisku se během necelé vteřiny zobrazí prostředí fotoaparátu. Telefon se při focení drží na šířku, přičemž jako uživatelské prostředí je použito to, jaké nalezneme u K800i. Jako spoušť poslouží potvrzovací střední klávesa nebo samozřejmě spoušť, nacházející se v tomto režimu pěkně pod ukazováčkem. Prodleva mezi stiskem klávesy a vyfocením snímku je minimální, W850i je opravdu fotící rychlík, a to hlavně díky absenci autofocusu. Všechno zlé je tak na něco dobré. Pokud se nacházíte v pohotovostním režimu, lze díky okamžitému startu i snímání během dvou vteřin zachytit případnou momentku.


Optika fotoaparátu na přední straně | Přední fotoaparát je zakomponován do mřížky sluchátka

Při nejvyšším rozlišení není možné použít zoom. Boční tlačítka pro regulaci hlasitosti při focení slouží k zoomování, které je ale nedostupné při zvolením nejvyšším, 2 Mpx rozlišení. Přes praktické a rychlé pruhové menu v dolní části displeje lze rychle použít další funkce. K dispozici jsou efekty (oproti starším Sony Ericssonů ubyl efekt solarizace), noční režim i vyvážení bílé. Nechybí ani specialitka Sony Ericssonů – režim Panorama. V režimech snímání nalezneme také shlukové snímání, jehož aktivací vyfotí W850i čtyři snímky v rychlém sledu za sebou, ale pouze ve VGA rozlišení.


Prostředí fotoaparátu známe již ze Sony Ericssonu K800i

Kvalitou snímků se fotoaparát W850i zařadí do dvoumegapixelového nadprůměru. Fotografie jsou téměř ostré, mírné rozostření lze pozorovat po stranách snímků. Potěší věrné podání barev, imunita vůči nepříjemné pixelizaci a nelze přehlédnout ani hladinu šumu, ač relativně nízkou. Ten se objeví až u nočních snímků, kde je však jeho hladina také na únosné míře. Jak se W850i dařilo, můžete posoudit z testovacích snímků. Kvůli chybějícímu autofocusu dopadlo makro podle očekávání velmi špatně; naopak potěší přítomnost LED diody, která pomůže při zhoršených světelných podmínkách. Její svítivost je průměrná, rozhodně známe i silnější zářiče. Použít ji lze ovšem také jako svítilnu, což se hodí například při hledání klíčů v tmavé chodbě, nechybí rovněž režim SOS.


Bez blesku | Přirozené světlo | Blesk (vestavěná LED dioda)

Do režimu videa se lze rychle přepnout stiskem dolního směru kurzorového kříže. I zde je možnost kompenzovat expozici, vyvážit bílou nebo použít efekt. Videosekvence jsou ale se svým rozlišením 176 x 144 odsouzeny pouze pro MMS, na počítači na ně není hezký pohled. Sony Ericsson kvalitou a rozlišením videosekvencí výrazně zaostává za konkurencí.

Video (3GP, 150 kB)

Telefonní seznam a telefonování – v říši UMTS

Telefonní seznam umí vše, co se sluší a patří. Kontakty lze vyhledávat postupným psaním, jednotlivá čísla a emaily u daného kontaktu je možné rychle prohlížet pohybem v horizontálním směru. Problémem všech Sony Ericssonů je chybné řazení jmen s diakritikou. Čížek se tak v telefonním seznamu bude nacházet až za Zindulkou, což přehlednosti nepřidá. Telefon neumí pracovat se jmény na SIM kartě a v paměti telefonu najednou, je nutné si zvolit. Většina uživatelů ale jistě využije vnitřní paměť. Ta pojme maximálně 1000 kontaktů, přičemž k nim můžete přiřadit nejvíce 2500 čísel. Omezení však neplatí pro další položky, takže si ke každému kontaktu kromě pětice telefonních čísel můžete zapsat tři emailové adresy, jednu webovou adresu, titul, společnost, poštovní adresu do zaměstnání a domů a samozřejmě také poznámku a narozeniny, které se objeví automaticky v kalendáři.

Každému kontaktu lze přiřadit obrázek, který se zobrazí během příchozím hovoru. Totéž platí pro video, jež zastoupí obrázek a jeho zvuk se použije jako vyzvánění. W850i jinak může vyzvánět buď klasickým dvaasedmdesátihlasým polyfonním MIDI nebo hudbou ve formátu MP3/AAC. Zvukový projev je trochu plochý, ale jinak kvalitní a poměrně hlasitý. Sony Ericsson zvládá také skupiny volajících, ty ovšem slouží pouze k hromadnému posílání zpráv, nelze u nich nastavit nic jiného.


Hovor | Videohovor a možnosti jeho ovládání

Možnosti ovládání hovoru jsou zcela standardní, nechybí hlasité handsfree ani diktafon, který nahraje probíhající hovor až do vyčerpání kapacity paměti telefonu či paměťové karty. Díky druhé kamerce si naplno užijete také největšího výdobytku sítě UMTS – videohovorů. Ty jsou dobře ovladatelné, místo odesílání videa lze rychle nastavit alternativní obrázek. Z kontextové nabídky není problém zvolit lepší/horší kvalitu videa, vyvážit bílou nebo přepnout na hlavní fotoaparát. Chování telefonu lze upravit vyzváněcími profily, které lze po vzoru Nokie rychle přepínat pomocí vypínacího tlačítka na vršku telefonu.

Zprávy – ahoj, píšu ti z Walkmanu

Co se zpráv týče, nabídka se příliš nemění. Uspořádání je stejné jako u ostatních Sony Ericssonů, po vzoru modelu K800i se změnila jen grafika editorů. V psaní textů pomáhá povedený slovník T9, který si pamatuje vámi preferovaná slova a navíc doplňuje některá často používaná slovní spojení. Psaní textů je tak o mnoho snazší. Editor SMS zpráv zůstal beze změny, stále jsme se nedočkali odpočítávání znaků. To se objeví až těsně před naplněním počtu znaků dílčí zprávy. Počet uložitelných SMS zpráv je závislý pouze na velikosti volné sdílené paměti. Nový grafický kabátek dostal editor MMS zpráv, funkčnost a intuitivnost ale zůstala. Odesílat a přijímat lze zprávy až do velikosti 300 kB. Psaní nových SMS i MMS lze minimalizovat a díky menu činností se k editoru později vrátit.


Nabídka zpráv | psaní nové SMS zprávy | seznam přijatých zpráv | čtení zprávy

Malým faceliftem si prošel též emailový klient. Opět si poradí až z pěti účty typu POP3/IMAP4, se stahováním hlaviček, nebo rovnou celých emailů i s přílohami. Nová verze uživatelského prostředí přinesla také čerstvou podobu psaní i čtení zprávy: obojí stylizované do žlutého listu papíru. Novinkou je navíc možnost zmenšit si písmo pro čtení emailu ve třech krocích a také přepnout na celoobrazovkový režim, kdy zmizí horní stavový pruh se signálem a baterií. Také emailový klient může běžet na pozadí a pomocí menu činností se do něj lze přepínat.


Psaní nové MMS | psaní emailu | čtení emailu s nejmenším písmem | čtení emailu na celý displej s největším písmem

Zcela nová - a rovnou řekněme že povedená -, je čtečka RSS zpráv, umožňující stahovat nové zprávy manuálně i automaticky v nastaveném intervalu. O novinkách na zvolených RSS kanálech vás telefon upozorní ikonkou v záhlaví. Při kliknutí na určitou zprávu se otevře prohlížeč a po chvilce již můžete číst nový článek. Všechny námi vyzkoušené kanály fungovaly bez problému.


Seznam přijatých emailů ve schránce | Čtečka RSS zpráv

Organizační funkce – K800i vzorem

Pod dlouhé době jsme se dočkali v organizačních funkcích inovace. Kalendář s denním, týdenním i měsíčním náhledem si polepšil v možnostech událostí. Stále sice lze zadávat pouze jeden typ události, již v recenzi K800i jsme však pochválili důležitou změnu. Zadávání je rozděleno do dvou záložek, přičemž ta druhá umožňuje kromě vyplnění místa a popisu události zvolit konečně také opakování a vybrat celodenní událost. Dlouholetý neduh Sony Ericssonů je tak v novém uživatelském prostředí odstraněn a my nemůžeme nic jiného, než pochválit.


Kalendář a úkoly

Ostatní organizační funkce se nesou v duchu ostatních týmových kolegů, nic nového zde v podstatě ani vymyslet nelze. V nabídce tak nalezneme úkolovník, poznámky, časovač, stopky i kalkulačku. Důležité údaje si můžete pod heslem uložit do paměti kódů, k dobrým mravům patří také opakovaný budík, Sony Ericsson nám jich naservíroval rovnou pět. Kalendář, úkoly, poznámky i kontakty lze bez problému synchronizovat se serverem i počítačem.


Budík | Kalkulačka | Stopky | Světlo

Datové funkce – UMTS a Netfront bodují

Sony Ericsson W850i se může pochlubit také slušnou datovou výbavou. K počítači je možné jej připojit přes kabel (součástí balení) nebo Bluetooth 2.0, nechybí ani obstarožní infraport. Do výbavy si bohužel nenalezlo cestu opět ani EDGE, v GSM sítích si tak budete muset vystačit s GPRS třídy 10. Obyvatelé Prahy a Brna si ale navíc mohou připsat bodík za podporu UMTS, díky němuž se lze k internetu připojit rychlostí 384 kb/s.


Vynikající webový prohlížeč Netfront: SmartFit zapnuto | na celý displej bez SmartFit | režim na šířku

O novince v podobě čtečky RSS zpráv jsme se zmínili již v kapitole „zprávy“. Nyní zbývá zmínit ještě jedno, zato velice podstatné vylepšení. Je jím nový webový prohlížeč Netfront, se kterým je možné bez problémů prohlížet plnohodnotné webové stránky. Prohlížeči sice chvilku trvá paměťově náročné stránky přechroustat, jejich zobrazení je však poté téměř jako na stolním PC. K dispozici je rovněž režim na šířku, který se hodí hlavně při procházení graficky bohatých stránek. Nechybí možnost zmenšení písma nebo celé stránky a také automatické hledání RSS kanálů. Pro pohyby po stránce není použit kurzor myši, ale tradiční skákání po odkazech, které je však zvláště u složitých stránek trochu nepraktické a zdlouhavé. Ne vždy se mi tak na složitých stránkách podařilo kýžený odkaz vybrat a přejít na něj. Celkově se ale prohlížeč povedl a díky dobrému rozlišení displeje si klidně můžete při čekání na tramvaj surfovat po plnohodnotném internetu.. Konečně se tak lze i s obyčejným „hloupým“ telefonem podívat na plnohodnotné internetové stránky, to konkurence zatím neumí.

Závěr – Druhý nejdražší Walkman se nám líbil, bude i vám?

Sony Ericsson W850i sahá po místech nejvyšších a přestože na ně kvůli pár nedostatkům (zejména v oblasti fotoaparátu) nedosáhne, nelze jinak, než se o něm vyjádřit jako celku pochvalně. Jeho design je zřejmě nejodvážnějším mezi současnými Sony Ericssony, na což trochu doplatila nezvyklá kurzorová tlačítka, na které si budete muset delší dobu zvykat. Telefon zabodoval kvalitní vysouvací koncepcí, výborným displejem, velkou pamětí a novým uživatelským prostředím, kterému dominuje multitasking a povedený internetový prohlížeč. Téměř k dokonalosti byla dovedena práce s hudbou: ta je v případě W850i velmi příjemná. Za zmínku stojí také nová funkce TrackID. Celkově se tedy jedná o skvěle vybavený telefon, který je však bohužel o více než tisíc korun dražší, než K800i s mnohem lepším fotoaparátem a jinak shodnými funkcemi. Konzervativní K800i však schází TrackID a hlavně velká paměťová karta, která je v případě W850i již v základním balení.

sony-ericsson-w850i
Klady
  • Atraktivní vzhled
  • výborný displej
  • dobře zvládnutá vysouvací konstrukce
  • 1GB paměťová karta
  • podpora 3G včetně videohovorů
  • špičkový MP3 přehrávač
  • nová funkce TrackID
  • nové uživatelské prostředí
  • 2 Mpx fotoaparát s LED
Zápory
  • Vrzající kryt baterie
  • nepohodlný kurzorový kříž
  • fotoaparátu chybí automatické zaostřování
  • hodilo by se EDGE
Diskuze ke článku
Kryša
Sakra,můžete mi říct,kolik to stojí?
Petr
Co to znamena firmware?
Pelican
Dobrý den
Chtěl bych se zeptat, zda-li je problém s ovládáním směrových kláves tak vážný, jak se mi jeví z této recenze? Navštívil jsem několik eshopů s mobilními telefony, ale nikde jsem se s podobnou výtkou nesetkal, avšak zdejších názorů si važím, nevím tedym co si mám myslet...
Martin Pultzner
Dobrý den,
nejedná se o vážný problém, jen je potřeba si delší dobu zvykat na nutnost nezvykle silného stisku kurzorových kláves, které nejsou příliš pohodlné a Sony Ericssonu se tento experiment příliš nevyvedl. Zvyknout si ale lze na vše, jen to zde trvá o mnoho déle.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze