Konec tlačítek u iPhonů, jak je známe, možná nastane už letos

6
Konec tlačítek u iPhonů, jak je známe, možná nastane už letos
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Podle známého analytika hodlá Apple nahradit fyzická tlačítka na boku kapacitními senzory
  • Výrobce chce tuto novinku otestovat na řadě iPhone 15 Pro

Jednou z několika různých cest, kterými by se mohl Apple vydat, je nahrazení klasického konektoru (ať už Lightningu či USB-C) formou bezdrátového propojení. Takovýto krok by mohl vést k vytvoření více prostoru pro další komponenty uvnitř zařízení, umožní přijít s upraveným (více minimalistickým) designem a zároveň se výrobci může zbavit potenciálně kazové součástky náchylné k nešetrnému zacházení. Spolu se zmizením konektoru (které však pravděpodobně nenastane u příští generace) by Apple mohl odebrat i ovládací tlačítka, na která jsme zvyklí, tedy alespoň v jejich současné podobě.

Podle známého analytika Ming-Chi Kua by konkrétně mohlo dojít u vyšší řady iPhonů 15 Pro ke zmizení fyzických tlačítek a jejich nahrazení kapacitními. Podobně, jako tomu bylo kdysi u Touch, i zde by došlo k náhradě za kapacitní tlačítko s propracovanou haptickou odezvou, které by tak připomínalo odezvu („kliknutí“) konvenčních tlačítek.


Za novými senzory, které nahradí fyzická tlačítka, by měla stát společnost Cirrus Logic, s níž Apple dlouhodobě spolupracuje. Nasazení do iPhonů 15 Pro by pak zároveň mělo být jakýmsi testem odezvy zákazníků, což může vyústit (pokud budou zákazníci se změnou spokojeni) v nahrazení fyzických tlačítek pro ovládání hlasitosti a zapínacího tlačítka za kapacitní u dalších produktů. Kromě výše uvedených výhod však přináší kapacitní tlačítka i jisté nevýhody či výzvy, viz náš komentář k prvnímu nasazení tohoto typu senzoru u iPhonu 7.

Navození dojmu klasického stisku nyní simuluje vibrační motůrek Taptic Engine umístěný pod senzorem. Bohužel, porovnávat současné a původní řešení v otázce pohodlnosti příliš nejde. I když Apple nabízí 3 různé intenzity stisku, nový Home Button se stiskne o poznání méně příjemně. Pokud bychom měli stisk k něčemu přirovnat, působí jako rozbité hardwarové tlačítko, které bylo neopatrností zatlačeno do vnitřku těla. Problém představuje také to, že senzor reaguje pouze na vodivá tělesa. Pokud tedy přemýšlíte o ovládání v rukavicích, máte smůlu – se senzorem se nekamarádí, můžete se dočíst v recenzi.

Diskuze ke článku
Lukas Klima
Lukas Klima
Tohle není úplně blbý nápad. Záleží jak by to bylo celé provedené. Tomu bych šanci dal.
Janek Fanek
Janek Fanek
Na první pohled to vypadá velice zajímavě, jako vždy je zde několik otazníků. Po zkušenostech s kapacitními snímači na několika starších zařízeních (zejména otisky prstů) němám žádnou důvěru v toto řešení. Pokud bylo možné vyhnout se používaní, tak jsem to udělal. Možná má firma něco jiného, co tyto snímače ukáže v jiném světle. Teprve čas ukáže jaká bude budoucnost.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Kdyby LG neskončil s výrobou telefonu tak LG Velvet 2 Pro byl bez tlačítek.
Ben Ben
Ben Ben
Njn. Apple potřebuje kapacitní senzory. U androidu by mi stačilo implementovat nějaký posuvník do AoD (třeba po rozkliknutí podrobnější nabídky).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze