Komentář: Svět PC se mění. Ukazují Chromebooky cestu kudy dál?

74

Svět počítačů se mění a klasické desktopové systémy se více či méně sbližují s těmi mobilní. Zářným příkladem hlubšího sbližování je Chromebook R 13 od Aceru a další Chromebooky, které přišly s podporou aplikací pro Android a konvertibilní konstrukcí a chtějí touto cestou uživatelům přinést mix toho nejlepšího z desktopu i tabletu.

Nedávno jsem měl možnost otestovat Chomebook R 13 od Aceru. Chromebooky mne dlouhodobě zajímají a R 13 je jedním z prvních modelů, které se pyšní podporou aplikací pro Android. Nechci se pouštět do recenze tohoto konkrétního zařízení, a to již kvůli tomu, že na českém trhu není z důvodu omezené nabídky Chromebooků s čím srovnávat. Chromebook R 13 mi ale poslouží jako vhodné zařízení ke zhodnocení směru, kterým se Google s koncepcí Chromebooku rozhodl vydat.

Tip: Acer představil Chromebook R 13: další ohebný krasavec

Technické parametry Acer Chromebook R 13

Kompletní specifikace
Konstrukce326 × 228 × 15,5 mm, 1 490 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
Chipset
PaměťRAM: 4 GB, disk: 64 GB (SSD), paměťové karty: microSD
Konektory2× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: HDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémChrome OS
Akumulátor? Wh, udávaná výdrž: 12 hodin
Dostupnostříjen 2016, 11 690 Kč

Dvě zařízení v jednom

Jako dlouholetý uživatel zařízení od Applu jsem zvyklý na kombinaci MacBooku a iPadu. Mac využívám prakticky k veškeré produktivní práci a téměř vždy, když vím, že budu potřebovat psát. Po iPadu naopak sáhnu, když si chci číst články nashromážděné k pozdějšímu přečtení, procházet sociální sítě nebo třeba sledovat filmy a seriály (například na Netflixu). Ve zvýšené míře pak iPad využívám, když přijde zkouškové období a já si místo štosů knih mohu užívat komfortu lehkého a snadno přenosného tabletu.

MacBook je pro mé potřeby ideálním počítačem a iPad ideálním tabletem. Čím dál častěji ale přemýšlím nad tím, zda by tato dvě zařízení nebylo možné nahradit jedním a odbýt tak potřebu dvojího nabíjení, dvojího nošení a především dvojího nákupu. Chromebook teoreticky míří přesně do oblasti, která by odpovídala mým představám. Je počítačem s plnohodnotnou klávesnicí, dektopovým webovým prohlížečem a zároveň umožňuje transformaci v dotykový tablet, na kterém lze spouštět mobilní aplikace.

Acer Chromebook R 13 pc mode

Tip: Samsung Chromebook Pro naživo: elegance a Obchod Play

Nejnovější Chromebooky jednoznačně aspirují na to, aby vystoupily ze svého stínu počítačů na gauč, či do školních lavic a staly se plnohodnotnými konkurenty pro doposud tradiční počítače s Windows či macOS. Jsou čím dál výkonnější a vypadají stále lépe. Doby levných „plasťáků“ jsou pryč a přicházejí hliníkové laptopy, jako je Chromebook R 13 od Aceru či Chromebook Plus od Samsungu, se kterým neudělá ostudu ani byznysmen na jednání. Cena takovýchto Chromebooků se přitom stále bezpečně vejde pod 15 tisíc korun. U nás dostupný Acer Chromebook R 13 stojí 11 690 korun a nabízí prémiové zpracování, procesor s architekturou ARMCortex, Full HD displej a bohatou portovou výbavu včetně USB-C, klasického USB 3.0, HDMI a čtečky microSD karet.

Koncept PC se mění

Technologičtí experti a komentátoři se shodují na tom, že koncept osobního počítače prochází změnou. V určitých situacích je rychlejší a pohodlnější využívat jednoduchost a přímočarost mobilního operačního systému, což vede k tomu, že pro čím dál více úkonů lidé raději sáhnou po chytrém telefonu či tabletu, než aby využívali klasický počítač. Pro jiné úkony je ale stále jednoznačně šikovnějším nástrojem počítač či notebook s dektopovým operačním systémem a plnohodnotnou hardwarovou klávesnicí. Dochází tedy ke střetu těchto dvou platforem.

Microsoft i Google se svým konceptem Chromebooku zastávají pozici, že je potřeba vzít to nejlepší z mobilních zařízení i počítačů a přijít s univerzálním produktem, který poslouží uživatelům obojího. Apple naproti tomu počítače a mobilní zařízení striktně odděluje a jejich splývání odmítá. Vedení Applu tvrdí, že takovéto univerzální zařízení je špatným tabletem a špatným počítačem zároveň. Macu s dotykovým displejem se proto nejspíš nedočkáme. Po vyzkoušení Chromebooku R 13 začínám ale být čím dál víc přesvědčen o tom, že perspektivnější směr razí prozatím Google (a potažmo Microsoft). Pokusím se tedy popsat, v čem se mi současný koncept Chromebooku líbil.

Acer Chromebook R 13 play

Tip: Všechny nové Chromebooky nabídnou Obchod Play

Kombinace plnohodnotného webového prohlížeče s možností spouštění webových aplikací (často použitelných offline), dobré hardwarové klávesnice a androidích aplikací má rozhodně něco do sebe. Aktuální podoba Chromebooku si bere to nejlepší z desktopu a doplňuje to o jednoduché, rychlé a přímočaré aplikace. Existují služby, které coby mobilní aplikace fungují jednoduše lépe, nebo na desktopu ani nemají přímý ekvivalent.

Příkladem služby, u které raději použijete mobilní aplikaci než webové rozhraní, je třeba Netflix. Ten na mobilních zařízeních umožňuje stahovat filmy a seriály a přehrávat si je i bez připojení k internetu, což je především na cestách nedocenitelná funkce. Napadají mne například aplikace pro správu přehledu o příjmech a výdajích, kterých je pro Android i iOS celá řada, ale jen málo z nich funguje i na webu či na desktopu. Koneckonců, takový Instagram také dlouho fungoval jen jako mobilní aplikace a jeho webové rozhraní přišlo až s velkým zpožděním. Zapomenout nemůžeme samozřejmě ani na četné mobilní hry, které svou počítačovou verzi nemají.

Acer Chromebook R 13

Plnohodnotné mobilní aplikace

Když mluvíme o androidích aplikacích na Chromebooku, řeč není o nějakém pofidérním emulátoru, ale o plné podpoře. Do Chromebooku si mobilní aplikace nainstalujete z klasického Google Play Storu. Při jejich ovládání navíc nemusíte spoléhat na to, že jsou optimalizované pro ovládání myší. Chromebooky, o kterých je řeč, jsou dotykové a konvertibilní, takže je možné využívat je i jako tablety.

Google Play Store a androidí aplikace na Chromebooku jsou v současné době ve fázi beta a bohužel je to znát. Aplikace prozatím běží na starším Androidu 6 Marshmallow, často padají a ne vždy jsou dobře optimalizované pro velký displej. To, že provedení zatím není dokonalé, ovšem nic nemění na tom, že myšlenka Chromebooků je dobrá.

Jistě, Chromebook R 13 (ani žádný jiný) není skvělým počítačem a už vůbec není skvělým tabletem. Velký a těžký 13palcový konvertibl jednoduše nemůže jakožto tablet konkurovat iPadu. A samozřejmě, jsou lidé, kteří potřebují plnohodnotný počítač s vysokým výpočetním výkonem nebo podporu desktopových aplikací. Profesionální konstruktér, architekt, hudebník či střihač si s Chromebooekem s nejvyšší pravděpodobností nevystačí. Stejně tak si dovedu představit mnoho situací, kdy je potřeba klasický kompaktní tablet a ne konvertibilní notebook podporující tabletový režim.

Acer Chromebook R 13 read

Vtip je ale v tom, že Chromebook se snaží stát jediným zařízením, které bude potřebovat průměrný nenáročný uživatel. Těch je na světě opravdu hodně a Chromebook je dle mého názoru na velice dobré cestě nabídnout jim uspokojivé řešení. S konvertibilním Chromebookem budete moci plnohodnotně pracovat o mnoho snáze než s tabletem a zároveň vám poslouží jakožto multimediální zařízení na cesty o mnoho lépe než klasický notebook. Z vlastní zkušenosti vím, že naklopit v autobusu displej MacBooku tak, abych mohl pohodlně sledovat film, nebo číst delší text, je prakticky nemožné.

Na správné cestě

Pro mne osobně čas k přechodu z MacBooku a iPadu ještě nenastal. Běh androidích aplikací na Chromebooku je pro mne prozatím příliš nespolehlivý a z konstrukčního hlediska jsou pro mne konvertibilní notebooky včetně Chromebooku R 13 zatím příliš velké a těžké (alespoň v porovnání s MacBooky). U pár mých oblíbených aplikací pro Mac se mi navíc zatím příliš nechce přecházet na jejich webové či androidí alternativy, které zkrátka nemohou být úplně plnohodnotné. Musím ale přiznat, že by pro mne již přechod na Chromebook nebyl nepředstavitelný.

Google jde správnou cestou a osobně doufám, že ji neopustí. Budoucnost Chrome OS však není jen v jeho rukou. Velkou nadějí pro směřování Chromebooků jsou také vývojáři aplikací pro Android. Pokud se k Chromebookům postaví čelem a budou pro ně své aplikace optimalizovat, systému to hodně pomůže. Nejvíce ale o úspěchu Chromebooků samozřejmě rozhodnou sami uživatelé a jejich ochota přijmout prozatím minoritní systém a odhalovat jeho výhody.

Diskuze ke článku
stroodl
Čím dál častěji ale přemýšlím nad tím, zda by tato dvě zařízení nebylo možné nahradit jedním
=> Surface 3/Pro 4
Milan
Pěkný článek a já se s ním ztotožňuji. Pro běžného uživatele, který má rozpočet cca 10k je chromebook fajn. Do repasu bych moc nešel a nový notebook s Windows za 10k je jen k vzteku. Apple je zas úplně jiná cenová.
Tadeáš
Dobrý den, mohu se zeptat, jak je na tom Acer Chromebook R13 s výkonem? Hodně nad ním uvažuji, ale mám strach z CPU - MediaTek M8173C CorePilot. Zajímal by mě výsledek z Octane 2.0 a celkové odladění systému. Přece jenom Chrome OS co jsem se dočetl, tak běží mnohem lépe na x86 procesorech než ARMech. Děkuji
Mates
Mám už nějakou chvilku Acer Chromebook 14 CB3-431 a zamiloval jsem si ho :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze