KaiOS portfolio po roce: co se změnilo a jaké jsou novinky?

7
KaiOS portfolio po roce: co se změnilo a jaké jsou novinky?
  • KaiOS je operační systém pro levná zařízení, který zpřístupňuje některé aplikace, například Google Mapy
  • Většímu zájmu se začal těšit poté, co jej loni nabídla reinkarnovaná Nokia 8110
  • Nyní se podíváme, jak se KaiOS v čase změnil a jaké novinky přinesl

Je to přesně jeden rok a jeden den, kdy jsme vám přinesli obsáhlejší pohled na KaiOS, operační systém, který zpřístupňuje pokročilé funkce i na velice levných telefonech. I když existuje delší dobu, do povědomí se hlouběji dostal až v rámci představení Nokie 8110 4G, které proběhlo na veletrhu MWC 2018.

KaiOS o rok později

KaiOS je v podstatě náhradou za Symbian Series 40. I na levných telefonech dokáže spustit aplikace jako WhatsApp, Google Mapy, Google Asisten, případně dokáže zajistit šíření mobilních dat skrze Wi-Fi hotspot. Samozřejmostí je i vlastní obchod s aplikacemi, ze kterého si můžete stáhnout další aplikace, například YouTube. To jsou přitom funkce do té doby typické pro běžné smartphony.

Na stánku jsme viděli hned několik telefonů s tímto systémem. Kromě již zmíněné Nokie 8110 4G to byly různé čínské pokusy, co nás však zaujalo je odolný CAT B35. Ano, i ten nabízí KaiOS. CAT B35 je jinak běžný tlačítkový telefon, u kterého navíc zaujme odolnost vůči nárazům (MIL-STD 810G) a samozřejmě také vodě a prachu dle certifikace IP68.

CAT B35 Dual SIM

Rozměry138 × 60 × 13,9 mm, 130 g
Displej?, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx
ProcesorQualcomm Snapdragon 205,
PaměťRAM: 512 MB, úložiště: 4 GB, microSD
Akumulátor2 300 mAh

Pozadu nechtěl zůstat Energizer a ani Alcatel, které na stánku mělo zástupce s „véčkovou“ konstrukcí. Vzhledem k brandingu na operátora AT&T se však s tímto kouskem na našem trhu zřejmě nesetkáme.

Jak si tedy můžete povšimnout, KaiOS neumřel a svoji zásluhu na tom má dle všeho i reinkarnovaná Nokia. My doufáme, že se na našem trhu co nevidět objeví více telefonů.


Diskuze ke článku
dakr1
Takze WhatsApp uz tam je v obchode? A co Messenger, ten asi jeste ne hm?
alex
škoda, že není další retro Nokie
Amigo
Da se i volat na whatsapp?? nebo jen psat?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze