Google věří systému KaiOS. Investoval do něj 22 miliónů dolarů

7
Google věří systému KaiOS. Investoval do něj 22 miliónů dolarů
  • Google se rozhodl investovat do nadějného systému KaiOS nemalou částku
  • Umožní rychlejší rozvoj i přísun aplikací
  • Samotní vývojáři KaiOS spolupracují s předními dodavateli a operátory

Levné, a doposud často označované jako hloupé, telefony zažijí velmi pravděpodobně nevídanou renesanci. Za vším hledejte operační systém KaiOS, o kterém jsme prvně hlasitě slyšeli na letošním barcelonském veletrhu. Zde jej prezentovala lákavá Nokia 8110 4G. Tento systém je připraven fungovat na klasických telefonech s alfanumerickými klávesnicemi a přinést nejen konektivitu, ale také nezbytné aplikace, které uživatelé dnes chtějí běžně používat. Nepůjde jen o sociální sítě, ale dojde i na mapy či YouTube. Uživatelé mohou počítat taktéž s on-line synchronizací.

Celému projektu ve velké míře věří i americký gigant Google, který do KaiOS aktuálně investoval 22 miliónů dolarů. Tato částka má být dle generálního ředitele společnosti KaiOS Technologies Sebastiena Codevilla použita na vývoj systému a distribuci nových zařízení. KaiOS již v tuto chvíli úzce spolupracuje s výrobci mobilních telefonů, jako je HMD Global (Nokia), TCL (Alcatel) či Micromax. Současně má společnost uzavřené partnerství s operátory AT & T, Sprint a T-Mobile.

Mimo výše zmíněné investice se Google a KaiOS Technologies dohodly, že budou spolupracovat na vývoji aplikací, jako jsou Google Mapy, YouTube, Google Asistent či vyhledávání Google a zaručí jejich dostupnost napříč zařízeními. Samotný systém KaiOS si první čeští uživatelé budou moci již brzy vyzkoušet. Nokia 8110 4G by se měla v horizontu několika málo týdnů dostat na pulty obchodů.

Diskuze ke článku
mojo
Škoda, že se do toho zase sere google. Tohle by měly antimonopolní úřady zakazovat. Zbývá Sailfish...
Kulhavec
Dneska jsem si hrál s novou Nokii 8110 a ten kaios je kupodivu celkem v pohodě použitelnej. V obchodě s aplikacema sice skoro nic neni ale základ jako mapy nebo prohlížení netu funguje normálně. Až mně přišlo divný se na takovym telefonu koukat na youtube :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze