Jolla SailFish OS podporuje Android aplikace i hardware

5

Finská společnost Jolla oznámila kompatibilitu svého operačního systému SailFish OS s ekosystémem Androidu a to nejen co se týče aplikací, ale co je ještě zajímavější, i v případě hardwaru. Tím se SailFish OS otevírá cesta na současné smartphony a tablety s Androidem, aniž by k tomu vyžadoval složité modifikace a ladění nebo přímo telefon od Jolly.

S podporou aplikací z Androidu počítala Jolla od samého počátku. To, že ale přidala i podporu i hardwaru, otevírá firmě dveře zejména u čínských OEM výrobců, kteří chrlí zařízení s Androidem v obrovských sériích, a nebude tak pro ně problém s minimálním úsilím přihodit do nabídky další operační systém. Tím, že se Jolla sveze na popularitě Androidu , větší šanci etablovat se s SalFish zejména na obrovském čínském trhu.

Ve čtvrtém čtvrtletí chce sice Jolla uvést na trh svůj vlastní smartphone s 4,5palcovým displejem, dvoujádrovým procesorem, podporou LTE, interním úložištěm o velikosti 16 GB, slotem pro paměťovou kartu a osmimegapixelovým fotoaparátem, jeho cena by se však měla pohybovat kolem 399 euro a v konkurenci špičkových Androidů to bude mít velice těžké. Pokud se však uchytí SailFish OS na levných čínských smartphonech a tabletech, tak to ve výsledku pomůže celé platformě a tedy i tomuto telefonu.

Tip: Jolla odhalila svůj první telefon se systémem Sailfish

Jolla má ambici vybudovat ze SailFish OS alternativu pro ty, kteří z nějakého důvodu nechtějí Android. Se svým operačním systémem vychází z nešťastného Meego, které Nokia ukončila při svém přechodu na Windows Phone, aniž by mu dala pořádně šanci. Kromě Nokie N9 se Meego objevilo již jen ve vývojářské Nokii N950.

Zdroje: thenextweb.com, techcrunch.com, slashgear.com

Diskuze ke článku
jarda
Tak dnes jsme byli s kámošem koupit Lumii 920. Vyměnil ji za N9 a prodal ji. Jolla by měla dostat šanci. Pokud to bude kvalitní systém a bude v kvalitních přístrojích, jeden z nich si koupím. :-) Zatím mám Lumii 820. :-)
petr
Hmm, doufam, ze se jim podari prorazit... Android nemusim, ale meego se mi dost libilo...
cojecoje
Máš recht Petře. Pořád jsem spokojeným majitelem N9 a nemůžu si pomoct je to opravdu inteligentní a jednoduchý systém, který měl dostat šanci. Tak snad Jolla, bude plnohodnotným následníkem mé N9-ky. Čas ukáže.
Nyte
Dobrá zpráva. Tahle firma mi je (jako zastánci před-elopové Nokie) docela sympatická. Když rozšíří modelovou řadu a dokážou, že jsou skutečně schopni se "rozjet" a vyrábět kvalitní telefony s vlastním OS bez výrazných nedodělků, byl bych ochoten ji favorizovat při výběru příštího, nebo spíš přespříštího telefonu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze