Jolla Sailfish: nástupce MeeGo na prvním podrobném videu

9

Před časem nám tým Jolla Mobile dal ke shlédnutí krátké oficiální promo video s malou ukázkou svého nového operačního systému, ze které jsme toho ovšem mnoho nepochytili. Světoznámý server engadget.com ovšem dostal jedinečnou příležitost Sailfish OS otestovat. Výsledek si samozřejmě jeho redaktoři nenechali pro sebe.

Vývojáři z Jolla Mobile dali redaktorům k dispozici vývojářský telefon Nokia 950. Výběr přístroje je logický. Sailfish OS je totiž přímím nástupcem zaniklého MeeGo, který ještě nedávno vyvíjela sama Nokia. Navíc vývojáři z Jolly jsou býval zaměstnanci z dnes již neexistujícího oddělení Nokie, které se právě vývojem MeeGo zaobíralo.

Tip: přečtěte si také článek - Jolla představuje OS Sailfish: nástupce MeeGo od Nokie

Redaktoři z engadgetu natočili asi 8 minutový videopohled, ve kterém je dobře celý operační systém zachycen. Lze vidět, že celé uživatelské prostředí je prošpikováno různými intuitivními gesty podobně, jako původní Meego. Díky tomu by se měl systém snadno ovládat jednou rukou stejně na 3 palcovém, jako na 4 a půl palcovém displeji. Líbí se nám také třeba koncept, kdy pokud změníte tapetu na základní obrazovce, změní se do téže barvy i jednotlivé prvky UI.

Videopohled na nový Sailfish OS

Přestože je OS Sailfish stále ve vývoji, již dnes vypadá opravdu k světu. To ale, jak víme, v dnešním světě mobilních telefonů zdaleka nestačí. Alfou a omegou úspěchu nového systému nakonec stejně bude to, jestli se pro něj najde dostatečně široká komunita vývojářů aplikací a podaří se vytvořit atraktivní ekosystém. I mnohonásobně větší hráči, jako je například Microsoft, mají s touto částí problém a Windows Phone získávají tržní podíl jen velmi pomalu. V současné době již vývoj probíhá, jelikož tým Jolla Mobile vydal SDK i zdrojový kód. Vývoj ulehčuje i to, že systém bude moci běhat jak na zařízeních s čipsety architektury ARM, tak x86.

Jolla Mobile Sailfish OS na vývojářském smartphonu Nokia 950

Podle vývojářů by měl být systém kompletně připraven k oficiálnímu uvedení někdy během prvního čtvrtletí tohoto roku. Bude zajímavé sledovat, kteří výrobci se nové platformy ujmou. Těžko očekávat zájem Samsungu, Nokie, HTC a dalších. Spíše bychom si vsadili, že si systém svoji premiéru odbude na zařízeních některého z čínských výrobců. Každopádně bychom byli rádi za to, kdyby se Sailfish dočkal úspěchu. Protože jak známo, čím více konkurentů je na trhu, tím více se musejí snažit. Ve výsledku tak z toho můžeme profitovat pouze my, zákazníci.

Zdroje: gsmarena.com, engadget.com

Diskuze ke článku
stepo
Tak tohle že má být nástupce meega?meego mi teda přišlo daleko hezčí,přívětivější.můj názor.
luke
Fuj ty dlouhý nehty...
petr
Ohledne toho nedostatku aplikaci - mam dojem, ze by mohly fungovat ty z androidu. Nekde jsem to zaslechl, ale jestli je to pravda, nevim. Oba systemy jsou zalozeny na linuxu, tak treba jo.
R1S0
nepaci sa mi to.
1.ked sa chcem dostat na homescreen,preco swypovat cez celu obrazovku,co je zdlhave,neergonomicke,a narocnejsie ako stlacit home button,ci uz SW alebo HW home button? len aby sme boli cool?
2.naktiez sa mi nepaci hlavny swype zdola hore (lock->homescreen->aplikacie),preferoval by som swype zhora nadol.
3.dalsia vec v kontakte swype nadol->zobrazi sa menu (edit,delete),lahsie by bol obycajny swype nadol a potom klik na polozku menu,takto musi ten swype citlivo kontrolovat,pokial sa mu automaticky nezobrazi polozka...opat cool faktor pred efektivitou?
to plati aj pre polozky v galerii...

tak sa zda,ze vsetko bude na swype-och,po dvoch minutach roboty by mi z toho svihlo....ked uz swype,tak povodne MEEGO to malo osetrene lepsie,neporovnatelne prehladnejsie...a vyzorovo bolo bezkonkurecne.
cez vikend som zo zvedavosti chcel pozriet co stoji N9,bohuzial som ju uz nikde novu nenasiel...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze