Jihokorejští výrobci smartphonů zažívají nejmenší odbyt za posledních 16 let

12
Jihokorejští výrobci smartphonů zažívají nejmenší odbyt za posledních 16 let
  • Největšímu odbytu se jihokorejské smartphony těšily v roce 2008
  • V roce 2018 došlo meziročně k poklesu exportu o 23 %

Konec roku 2018 nebyl z hlediska prodejů úplně příznivým asi pro žádnou společnost vyrábějící chytré telefony. Možná nejhorší, nebo alespoň nejvíce medializovanou, situaci prožíval Apple, v ideální pozici se však nenachází ani další značky. Nyní máme možnost nahlédnout do výsledků za uplynulý rok Samsungu a LG.

Podle jihokorejského Ministerstva vědy, informačních a komunikačních technologií byly v roce 2018 vyexportovány smartphony v celkovém objemu 14,61 miliard dolarů (přibližně 330 miliard korun), což představuje zhruba 23% pokles objemu o 4,4 miliardy dolarů (necelých 100 miliard) ve srovnání s rokem 2017. Údaj zároveň představuje vůbec nejnižší objem exportu od roku 2002. Ve volném překladu to tedy znamená, že rok 2018 byl pro jihokorejské výrobce doopravdy špatný.

Stejné zdroje dále uvádějí, že nejlépe si korejští výrobci vedli v roce 2008, kdy byly vyexportovány smartphony v objemu 33,44 miliard dolarů (přibližně 754 miliard korun), čímž se dostaly na druhou pozici v seznamu vývozních artiklů hned za polovodiče. V následujícím roce však došlo k propadu pod 30 miliard dolarů (677 miliard korun) a v roce 2017 již export spadl pod 20 miliard dolarů (451 miliard korun).

Příliš růžové vyhlídky bohužel nemají výrobci telefonů ani do budoucna, a tak vkládají naděje do nových technologií, jakými jsou ohebné smartphony nebo podpora 5G. Jak si s první jmenovanou technologií poradil Samsung bychom se mohli dozvědět již za měsíc na události UNPACKED v San Franciscu, kde naše redakce nebude chybět.

Diskuze ke článku
Android
Pane redaktore, mozna by to chtelo mene clickbaitovych nadpisu a vice premyslet....vite ze maji vyrobci taky nejake tovarny v zahranici? Vite kolik vyroby presunul Samsung a LG do jinych zemi v poslednich 10 letech? Opravdu chcete srovnavat trh 2002, 2008 a 2018 z pohledu prodaneho objemu telefonu? V roce 2008 se globalne vyrobilo 100mil smartphonu a 1mld tlacitkovych telefonu, letos 2mld smartphonu a 700mil tlacitek...
PavelD
LG má totálně žalostné marketingové oddělení. Telefony mají skvělé, ale neumí je jednoduše nabídnout. Příklad za všechny: loňská V40 není vůbec na evropském trhu. A tak je to s nimi se vším už několik let.
docdan
No jo když ceny hrozny a změny oproti S5 minimální naopak. Chci telefon s vyměnitelnou baterii, SDXC kartou, infraportem, bezdrátovým nabijenim, kovovým tělem a bez zbytecnych aplikaci. To byl můj Note Edge. Od té doby nic.
Absolut NoFak
LOL

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze