Je to tady: Microsoft kupuje mobilní divizi Nokie (aktualizováno)

Microsoftu už zřejmě nestačila velmi úzká spolupráce s někdejším největším výrobcem telefonů na světě a s Nokií se dohodl na jednom z nejvýznamnějších obchodů tohoto roku. Od finského výrobce totiž koupí mobilní divizi za 5,44 miliardy eur. Spekulace se tedy konečně staly pravdou.

Aktualizováno 3. 9. 2013 12:45

V průběhu dnešního dne se objevují upřesňující informace o tomto překvapivém obchodu. V prvé řadě si můžeme ujasnit, co se prodává a co naopak zůstane finské Nokii. Microsoft za 5,44 miliard eur koupí divizi mobilních telefonů (Device and Services). Naopak Nokii zůstanou další tři divize. Jde o Nokia Siemens Networks, která se stará o infrastrukturu, dále jde o divizi HERE, což jsou samozřejmě mapy, a třetí divizí je Advanced Technologies, která měla na starost licencování technologií.

Microsoft získává v momentě prodeje možnost po dobu 10 let využívat všechny patenty Nokie a stejně tak získává značku Asha a získává rovněž licence na mapové podklady HERE. Výše zmíněnou dobu může Nokia posléze prodloužit na dobu neurčitou. Otazníky visí nad tím, co bude se značkou Nokia na mobilních telefonech. Tu bude i nadále spravovat sama Nokia, avšak budoucí chytré telefony už by známé logo Nokia nést nemusely.

Smělé plány má Microsoft po nákupu pro svou platformu Windows Phone. Do roku 2018 by rád ztrojnásobil podíl tohoto systému. Aktuálně Windows Phone drží zhruba 5 %, což není mnoho. Do pěti let by to ale tedy mělo být minimálně 15 %.

Ranní informace z 3. 9. 2013

Spolupráce Nokie a Microsoftu není žádnou novinku, vždyť Nokia vyrábí telefony s operačním systémem Windows Phone přes dva a půl roku. Microsoft se ale nikdy s tímto operačním systémem nedokázal prosadit a malý růst mu nestačí. Touto akvizicí získá možnost mnohem více rozhodovat nejen o softwaru, ale i podobě hardware. Něco podobného udělal i Google v případě akvizice mobilní divize Motoroly. Stejně jako v jejím případě, i u Nokie a Microsoftu hrály velkou roli patenty, kterých má Nokia v zásobě opravdu ohromné množství. Velká část kupní ceny je právě za patenty, díky kterým bude Microsoft mnohem silnější nejen na poli smartphonů.

vlajkové lodě Nokie: Lumia 920, 925 a 1020

Stephen Elop odchází

Velké změny se konají také v případě managentu Nokie. Stephen Elop, dosavadní CEO Nokie, se stěhuje do Microsoftu, úděl jeho práce bude vedení Zařízení a služeb, tato pozice však může být jen dočasná. CEO Microsoftu, Steve Ballmer, totiž nedávno oznámil svůj odchod do důchodu a spekuluje se, že by jej mohl nahradit právě Elop. Novým CEO Nokie se tak dočasně stává Risto Siilasmaa, dokud Nokia nenajde adekvátní náhradu.

Microsoft už se nechal slyšet, že akvizice Nokie rozhodně neznamená, ukončení možnosti licencovat Windows Phone dalšími výrobci a pro Microsoft zůstává spolupráce se Samsungem, HTC i Huawei a dalšími velmi důležitá. Je ale otázka, nakolik bude pro ostatní výrobce atraktivní vyvíjet telefony se systémem, u kterého mají citelnou výhodu telefony s logem Nokia. Uvidíme v následujících týdnech a měsících, jak se akvizice, jejíž hodnota činí 5,44 miliard eur, projeví. Rozhodně se ale jedná o zajímavou změnu na poli mobilních telefonů a my ji budeme pečlivě sledovat.

Zdroje: reuters.com, theguardian.com, phonearena.com, engadget.com

Diskuze ke článku
Oliver
Tak tak.... partnerstvo s MS sa ukazalo pre Nokiu ako smrtelne.... povecte, co by ste robili vy s firmou, s ktorou uzavrete "diabolsku" zmluvu o spolupraci, keby ste dopredu vedeli, ze ju chcete kupit, a teda chcete jej hodnotu co najviac znizit?... Aj preto isla Nokia do kytek....

Nokia vedela robit perfektne telefony. Keby spravili 925ku s androidom, lepsou HW vybavou a rozumnou cenou, nie je o com, ten telefon by trhal predajne rekordy. No WP nikto nechce, a uz vobec nie predrazeny WP. Plusy WP od Nokie boli vzdy len vstavane aplikacie prave od Nokie, alebo ich fotaky ci prostredia k fotakom, popripade vyborne off-line navigacie.

Skoda toho nom, MS na cele s Elopom (ktory svoju pracu vykonal naozaj dobre) opat raz dosiahol svojho.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Nejprve jsem se radoval, že Elops našel cestu ven z Nokie. Ale MS chce očividně do prd*le. Elops je pro mě člověk, který zatím Nokii jen škodil. Příklad za všechny: Když Nokia začala prodávat celou novou řadu se symbianem Anna, Belle... mám na mysli Nokia 500, 600... tak na ,,úspěšný rozjezd'' vyhlásil, že tento systém stejně do budoucna nebudou podporovat.
Albi
To je konec Nokie: obecně i u mě konkrétně.
Lucas
Klidne mne kamenujte ale dle meho mohl Nokii zachranit leda android at uz se to nekomu libi nebo ne tak prodeje WP vs Android mluvi za vse. Ale prechodem pod MS je toto nemozne

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze