Je to krátký seznam. Na jakých iPhonech si užijete umělou inteligenci?

Je to krátký seznam. Na jakých iPhonech si užijete umělou inteligenci?
Fotografie: Apple
  • V tuto chvíli si ji v případě telefonů můžete zkoušet jen na iPhonech 15 Pro
  • Podporovány jsou také iPady a Macy alespoň s procesorem M1

Apple v rámci WWDC24 konečně představil své vlastní ztvárnění umělé inteligence (AI), které pojmenoval Apple Intelligence. Zaměřuje se samozřejmě na text, obrázky a různé akce. Důkladný rozbor možností jsme vám přinesli v samostatném článku. Kromě schopností umělé inteligence vás však jistě zajímá, na jakých zařízení ji budete moci využít. Podmínkou bude nejen adekvátní hardware, ale také současný software.

Jaký systém bude potřeba?


Jelikož jde o zbrusu novou funkci, je nezbytné využívat služeb nejnovějších operačních systémů, tedy iOS 18, iPadOS 18 a macOS Sequoia. Finálně tyto systémy vyjdou zřejmě v září, ale již nyní můžete vyzkoušet například vývojářskou beta verzi iOS 18. Zde však dodejme, že není vhodné tuto prvotní beta verzi instalovat na zařízení, které máte ke každodennímu využívání, neboť se v ní mohou objevit chyby či nesprávně pracující funkce.

Jaký mobil/tablet/Mac budete potřebovat?


Apple Intelligence využívá primárně čipy nacházející se přímo v zařízení, což znamená, že se Apple snaží hledět na bezpečnost a neodesílá všechna data na server. Důsledkem toho je však důraz na co nejmodernější čipy a v praxi to znamená, že vám teoreticky nemusí stačit ani iPhone nejnovější řady. Fungovat bude pouze na iPhonech 15 Pro a 15 Pro Max. Podmínkou je totiž procesor Apple A17 Pro.

Je samozřejmě nasnadě, že se počet iPhonů už v září rozšíří. Řada iPhone 16 by totiž Apple Intelligence měla podporovat celá, a to včetně základních modelů. Navíc se očekává, že nabídne ještě propracovanější využití AI. V září pak bude umělá inteligence dostupná ve finální verzi, avšak nelze počítat s českým jazykem. Zda se nakonec Apple Intelligence dostane i na další iPhony, je značně nejisté a prozatím nepravděpodobné.

Naštěstí iPhony nejsou jediná zařízení Apple, která budou Apple Intelligence podporovat. Zkusit ji můžete i na iPadech, které budou mít iPadOS 18 a mají alespoň procesor Apple M1 či modernější. Stejný procesor M1 musí být v Macu a pokud tomu tak je, opět máte dveře k Apple Intelligence otevřené. Jen zopakujeme, i v počítači je nezbytný nejnovější software, tedy macOS Sequoia.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze