iOS 18 přináší řadu vizuálních libůstek, bezpečnostních funkcí i herní režim

iOS 18 přináší řadu vizuálních libůstek, bezpečnostních funkcí i herní režim
Fotografie: Apple
  • Novinkou je herní režim i posílání zpráv skrze satelitní konektivitu
  • Oficiálně je nyní podporováno i RCS
  • Apple dbal rovněž na širší možnosti zabezpečení aplikací

Jednou z hlavních novinek iOS 18 jsou pokročilé možnosti úprav barev rozhraní systému, kdy lze ikonky aplikací a další prvky ladit do určitého odstínu. Zbrusu nové je rovněž upravené rozhraní kontrolního centra, k němuž se dostanete po stažení prstu shoda dolů na pravé straně displeje. Upravit si lze rozložení tlačítek, ale také změnit jejich velikost, což platí například i pro widgety určené k propojení s elektromobilem, jak bylo uvedeno během živého přenosu z WWDC 2024 – například pro rychlé vychlazení Mustangu Mach-e.

Větší možnosti nastavení mají nyní rovněž tlačítka ve spodních rozích na zamknuté obrazovce či tzv. Akční tlačítko u iPhonů 15 Pro. Pochopitelně se myslelo i na bezpečnost. Apple se tak nyní naučil uzamknout konkrétní aplikace pomocí kódu, Face ID nebo Touch ID. Stejně tak je možné vybranou „citlivou“ aplikaci schovat do uzamknuté složky, kde ji kromě majitele iPhonu nikdo jiný nenajde.

iOS 18

V iOS 18 si lze také nově vybrat, které aplikace mohou mít přístup k vybraným kontaktům, což platí i pro přístup k Bluetooth. Upraveny byly rovněž Zprávy, kde jsou vylepšeny reakce na zprávy, což je nyní možné pomocí jakéhokoliv emoji či nálepky. Další praktickou novinkou je naprogramování zprávy na odeslání později, což se hodí třeba v případech, kdy máte obavy, že někomu zapomenete popřát k svátku či narozeninám. Pěknou vychytávkou je i pokročilé formátování, jako je například podtržení nebo přeškrtnutí textu, případně vytvoření líbivých animací vybraného textu, který se může například třepat, vlnit apod.

Satelitní zprávy nejen přes iMessage

Další inovací je pak možnost posílat zprávy pomocí satelitní konektivity v iPhonech 14 a novějších. Jakmile je kompatibilní iPhone připojený k satelitu, lze posílat textové zprávy, emoji a reakce. Samozřejmostí je end-to-end šifrování. Satelitní zprávy lze posílat dokonce i s uživateli, kteří nevlastní Apple zařízení, a to pomocí „obyčejných“ SMS. Velkou novinkou je rovněž podpora RCS, kterému Apple dlouho odolával.

iOS 18

Herní režim

Podobně jako další výrobci, přichází Apple s herním režimem, který dokáže minimalizovat další procesy v pozadí, zároveň slibuje snížit latenci v propojení s příslušenstvím, jako jsou sluchátka či ovladač DualSense.

iOS 18
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze