Jaký tarif je nejvýhodnější? ČTÚ spustil vlastní srovnávač cen

1
Jaký tarif je nejvýhodnější? ČTÚ spustil vlastní srovnávač cen
Fotografie: pixabay.com
  • Na stránkách Českého statického úřadu je zprovozněna kalkulačka cen tarifů
  • Prozatím jsou k dispozici klasické a datové tarify
  • Brzy přibude například pevný internet nebo televize

Český statistický úřad dnes formou tiskové zprávy informoval o spuštění srovnávacího nástroje cen a kvality služeb elektronických komunikací. Jedná se v podstatě o běžnou kalkulačku, ve které můžete porovnat ceny a parametry služeb mobilního volání, SMS, mobilních dat a mobilního internetu.

ČTU

Přehledné informace o parametrech a cenách služeb do srovnávače povinně vkládají přímo poskytovatelé těchto služeb, což jsou buď samotní operátoři, nebo konkrétní podnikatelé. Ti také ručí za jejich správnost. Cenový srovnávač cen od Českého statistického úřadu má oproti ostatním tu výhodu, že je nejen bezplatný, ale též nekomerční. ČTÚ nástroj vytvořil a provozuje na základě povinnosti, kterou mu ukládá zákon o elektronických komunikacích.

Aktuálně si ve srovnávači můžete zadat svou měsíční spotřebu volných jednotek. V případě klasických mobilních tarifů jde samozřejmě o volné minuty, SMS a objem dat. Pokud vám nevyhovují přednastavené volby, lze si vše zvolit zcela individuálně. Poté si již necháte zobrazit veškeré dostupné nabídky, které srovnávač obsahuje. Mísí se zde nejen paušální nabídky, ale také předplacené tarify kombinované s různými doplňkovými balíčky.

ČTÚ

Cílem srovnávacího nástroje je tedy i dynamičtější rozvoj trhu elektronických komunikací prostřednictvím tlaku informovaných spotřebitelů na poskytovatele služeb. „Věřím, že srovnávač cen a kvality služeb elektronických komunikací přispěje k dalšímu zlepšení orientace spotřebitele na trhu. Poskytovatelé služeb budou motivováni k rychlejší úpravě nabídek a tím i k rozvoji konkurenčního prostředí,“ uvedla předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková.

Přímo ve srovnávači je vidět, že v budoucnu bude možné srovnávat také další služby. ČTÚ zmiňuje, že od 1. dubna přibudou k porovnání služby volání z pevné linky, pevného internetu místě a placené televize. Až do května 2021 je srovnávač v provozu v rámci zkušebního provozu.

Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
Mně to teda nefunguje.😃 Dám si jen mobilní data a vyhodí mi to předplatné simky, z nichž některé ani data nenabízí, některé stojí údajně 0kč i když stojí 300, některé jsou "Bez FUP" a v kolonce "FUP limit" je limit. Z mého pohledu zatím nefunkční a k ničemu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze