Jaký je Android na Nokii X a XL? souhrn informací a screenshotů

30

Čekalo se to, ale stejně tomu mnozí, včetně nás, do poslední chvíle příliš nevěřili. Nokia představila své první telefony s Androidem a i když chybí Google služby, Google Play obchod a prostředí je zcela jiné, je to Android. My jsme telefony ještě jednou podrobněji vyzkoušeli a přinášíme vám fotogalerii prostředí, výsledky benchmarků nebo vám třeba prozradíme verzi Androidu.

Nokia v pondělí představila tři telefony s Androidem - modely X, X+ a největší XL. My jsme vám hned po tiskové konferenci přinesli článek s prvními dojmy, fotogalerií a videopohledem. Na telefony jsme se ale ještě jednou podrobně podívali a níže vám přinášíme screenshoty z prostředí. To si můžete prohlédnout i na našich videopohledech.

Nokia XL
Nokia XL s Androidem

Je to Android, i když starší

Nokie řady X běží všechny na starším Androidu 4.1.2, údajně kvůli lepší kompatibilitě s horším hardwarem a snadnějšímu ladění i vývoji. O aktualizacích zatím slovo nepadlo, o tom to ale v případě Nokií X vůbec nejde. Jedná se o telefony pro méně náročné uživatele, kteří verzi Androidu, na kterém jsou navíc telefony pouze založené a prostředí je celkově vlastní, neřeší.

Dlaždice i na Androidu. Druhá obrazovka obsahuje hub FastLane

Tím se dostávám už k zmiňovanému prostředí. To je jakýmsi mixem dlaždic z Windows Phone (lze mít dvě velikosti dlaždic), které nalezneme na základní obrazovce a Nokií Asha, ze kterými je shodná další grafika systému nebo například obrazovka Fast Lane, která sdružuje dění na sociálních sítích, historii vámi používaných aplikací, vyfocených fotografií nebo nejčastějších kontaktů. K dispozici bohužel není rychlé přepínání mezi aplikacemi, dolní kapacitní tlačítko vás při podržení vždy přesune na úvodní obrazovku s dlaždicemi, které jsou zároveň seznamem nainstalovaných aplikací. Kuriózní je, že zde nalezneme i Android widgety, které sice v praxi mají vlastní skin od Nokie, když je ale přidáváte, zobrazují se v nabídce náhledy tak, jak je známe z čistého Androidu. Widgety i potom přidáváte mezi dlaždice a nevypadá to úplně jednotně, navíc pokud máte nainstalované Android aplikace, které mají samozřejmě zcela jiné malé ikonky. Například nastavení telefonu má rovněž strukturu a podobu jako na jiných přístrojích s Androidem, stejně tak například klávesnice.

Nokia X a X+ – první pohled z MWC 2014

Samotné prostředí je poměrně plynulé, i když na spouštění aplikací si chvilku počkáte a místy se telefon zamyslí. Pro nenáročné uživatele je to ale dostatečné. Telefony jsou poháněny dvoujádrovými procesory Qualcomm S4 Play MSM8225.

Android je vidět: widgety, vysouvací horní lišta a totožná struktura nabídky nastavení

Žádný Google, ale Microsoft

Telefony nemají integrované žádné služby Googlu. To Nokia několikrát zdůraznila. Nehledejte zde Google Play obchod, Mapy nebo YouTube či Gmail. Všechny aplikace jsou od Nokie nebo navázané na služby Microsoftu. Jak tedy do telefonu dostat nové aplikace? Zaprvé je tu Nokia Obchod, ze kterého si navíc můžete stáhnout další alternativní obchody s aplikacemi, kde naleznete desetitisíce Android aplikací přímo ke stažení. Zablokováno není ani nahrávání apk souborů z paměťové karty, takže nic nebrání tomu si do Nokií nainstalovat jakékoliv Android aplikace. Nokia tvrdí, že bude fungovat cca 75% všech Android aplikací přímo. Fungovat naopak nebudou (nebo korektně nebudou) aplikace navázané na určité API služeb, které v telefonu nejsou přítomny, po úpravě aplikace by ale nemělo být problémem je také korektně provozovat.

Nokia XL – první pohled z MWC 2014

My jsme vyzkoušeli několik Android aplikací, od souborového manažer Astro File Manager, přes informační aplikaci CPU Z až po známý benchmark Antutu a vše korektně fungovalo. Screenshoty s výsledky benchmarků a informacemi o systému pro zajímavost přinášíme níže.

Informace o systému a benchmark Antutu

TIP: nepřehlédněte ani naše první dojmy ze samotných telefonů

Diskuze ke článku
vaclaf
Jedna se každopádně o moc příjemný přístroj. Dle mého názoru je to větší překvapení, než Samsung se svou S5. Samozřejmě to není žádné "dělo", ale mnoho lidí na tohle asi cekalo. Nokie je prece jen, alespoň pro mě, super značka.
kubik393
Jsem moc rád, že moje skepse z dřívějších komentářů byla naštěstí neopodstatněná a Nokii chválím, že uživatelům nevnucuje jen svou pravdu a mohou si instalovat aplikace i z Google Play a legálně, bez kliček, tudíž asi ani nebude nutné flashování, prostředí bude trochu jiné než klasický Android, ovšem na Xiaomi nebo Huawei telefonech je také takže žádná tragédie, flashování použijí jedině ti, kteří budou chtít služby Google, které samozřejmě chybí a tím pádem nefungují ani na ně navázané aplikace (jako u Blackberry OS 10). Jenom jsem doufal v jiný procesor, S4 Play je skutečně velmi slabý (vlastní zkušenost), chtělo to MediaTec, zase ale nové Nokie nebudou konkurencí pro Lumie, a to byl účel. Takže velká pochvala Nokii, jen tak dál.
jarda
Jestli se to bude sekat jako levnejsi androidy, at si ho nechaji.
Honza
A ma odemčeny bootloader?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze