Nokia X v Praze: navštívili jsme zelený autobus pro vývojáře

5

Za účelem vzdělávání a osvěty vývojářů, kteří chtějí do Nokia obchodu publikovat své Android aplikace pro novou platformu Nokia X, vyrazila nyní Nokia na turné po Evropě se svým zeleným autobusem. Jednou ze zastávek byla také Praha a vy se nyní můžete podívat, jak to v takovém vývojářském autobuse vypadá.

Nokia propaguje své nové telefony série X, které běží na Androidu, tedy modely X, X+ a XL. Základem úspěchu každé platformy je dostatek aplikací, a i když Nokie X obsahují Android, nenalezneme v nich obchod Google Play a zdaleka ne všechny Android aplikace na nich také fungují. Nokia tvrdí, že je přímo kompatibilních 75 % aplikací, zbytek je ale problémový zejména kvůli navázání na API Googlu (například na Google Mapy), přičemž Nokie X ale Google aplikace neobsahují. Tyto aplikace je tak nutno přepsat tak, aby používaly náhradní API Nokie, například Here Mapy místo Google map. Nejen v tomto směru se snaží Nokia vzdělávat vývojáře a odpovídat jim i na další praktické dotazy, které souvisí s portací jejich stávajících Android aplikací pro Nokie X a do Nokia obchodu.

Nokia X a XL s Androidem

V rámci kontaktní kampaně přichystala Nokia takzvaný „Porting Bus“, který vyrazil z Barcelony po ukončení veletrhu MWC, na kterém jsme pro vás mimochodem Nokie X podrobně vyzkoušeli, a od 3. března tak křižuje Evropu. První zastávku měl v Paříži, odkud se přes několik evropských měst vydal do Budapešti a dnes zakotvil na jeden den v Praze. Další zastávkou je Varšava a koncem března bude autobus končit v Londýně.

Trasa Nokia X Porting Bus
Trasa Nokia X Porting Bus

V rámci pravidelně se opakujících přednášek se v autobuse dozví místní vývojáři veškeré informace o postupu portování aplikací pro Nokie X, do autobusu si mohou dokonce přinést vlastní Android aplikace a přednášející jim názorně ukáží, jakým způsobem se upraví nebo nahrají do Nokia Storu ke schválení. A vývojáři to mohou udělat přímo na místě, za což si mohou odnést některý z dárků. To vše v příjemném a originálním prostředí patrového autobusu.

Uvnitř Nokia Porting Bus

A jak to v takovém Nokia Porting Bus vypadá?

Nokia X Porting Bus
Nokia Porting Bus je na zeleno nabarvený londýnský double decker s vysouvacím horním patrem
Při čekání na přednášku si můžete v přízemí zahrát například novou závodní hru Forza Motorsport 5 se špičkovou grafikou na dvojici konzolí Xbox One, občerstvit se kávou, dalšími nápoji a k dispozici jsou i sladkosti. Nuda jednoduše nehrozí.
Postupně se zaplňující horní patro autobusu je určeno pro pravidelně se opakující přednášky pro vývojáře. Občerstvení opět nechybí.

Technické parametry Nokia XL

Kompletní specifikace
Konstrukce141,4 × 77,7 × 10,9 mm, 190 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 536), autofocus, video: 864 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Play MSM8225, CPU: 2×1 GHz
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2014, 4 289 Kč