Testujeme Nokia X s Androidem: první dojmy a videopohled

45

Po letech otálení nabídla i finská Nokia smartphony s Androidem. Její řada X nicméně nemíří do vyšších pater, zde mají své místo Lumie s Windows Phone, ale mají představovat alternativu pro levné skorosmartphony Asha. Nokia si slibuje, že řada X seznámí uživatele s jejími službami a ekosystémem od Microsoftu. Zda je to správný krok odhalí už naše první dojmy. Nejnižší Nokii X totiž právě testujeme.

Když na barcelonském veletrhu MWC 2014 Nokia představila trojlístek telefonů z nové řady X, zdálo se, že „peklo zamrzlo“. Finský výrobce, který dosud u smartphonů soustředil své síly na Windows Phone, a Android striktně odmítal, představil hned trojici modelů s tímto operačním systémem. Telefony nicméně běží na Android Open Source Project. Obejít se tak zcela musíte bez služeb Googlu a samotný Android si Nokia poměrně výrazně upravila. Všechny modely sází na výrazné barvy a podporu DualSIM. Nejnižší z celé řady je Nokia X, u které Nokia nasadila oficiální startovací cenu 3 290 Kč.

Nová Nokia sází na vcelku kompaktní rozměry (115,5 × 63 × 10,4 mm). Hmotnost se vyšplhala na 128,7 gramů. Designem nezapře svou příbuznost s dalšími telefony od Nokie zejména s modelem 503. I přes ostřejší hrany telefon dobře padne do ruky. Konstrukční zpracování je pak na velice dobré úrovni, nikde nic nevrže ani se nekroutí. Telefon je vyroben z tvrdého plastu a vybrat si můžete z několika pestrých barev. My máme k dispozici černou, která je nejkonzervativnější, a výraznou zelenou. Černá telefonu příliš nesluší, ale pestré barvy mají šanci zaujmout spíše mladší uživatele. A zelená se přeci k Androidu tak hodí...

Telefon dostal čtyřpalcový displej. Potěší přitom fakt, že se jedná o typ TFT IPS, takže se můžete těšit na přirozeně vypadající barvy a celkem široké pozorovací úhly. V daném cenovém segmentu určitě patří k tomu lepšímu. Rozlišení displeje pak činí 800 × 480 pixelů, což nám dává hustotu pixelů 233 ppi. Jas displeje je možné regulovat ručně, ale i automaticky na základě světelných podmínek, což v tomto případě funguje, jak má. Displej je dobře čitelný i venku. Potěší, že výrobce telefonu přidal i z Lumií známé probuzení poklepáním a obrazovku Glance screen, která i na zamčeném telefonu zobrazuje čas a případné notifikace z aplikací.

Nokia X – videorecenze

Hardware, který svým výkonem asfalt netrhá

Po hardwarové stránce je Nokia X typický low-end. K dispozici máte gigahertzový dvoujádrový procesor Snapdragon S4 Play, grafický akcelerátor Adreno 203 a 512 MB RAM. To se může zdá na smartphone s Androidem papírově zoufale málo. V praxi to však není tak hrozné. Ano, je pravda, že telefon nenabídne bleskové reakce, ale i když je pomalejší, není to vyloženě obtěžující. U většiny základních aplikací nějaké zpomalení dokonce ani nezpozorujete. Pokud s tím počítáte, tak si na to brzy zvyknete.

V benchmarku AnTuTu získala Nokia X vcelku podprůměrných 7 612 bodů, ale neznamená to, že byste si na ní nezahráli i nějakou hru. Bez problému si zahrajete hry typu Candy Crunch Saga nebo Angry Birds, ale pokud se obrníte trochou trpělivosti, rozběhnete na Nokii dokonce i Asphalt 8, i ten byl vcelku hratelný, byť se sem tam objevilo menší zaškobrtnutí. Nejvýkonnějším 3D hrám nicméně cílová skupina, pro kterou je tento telefon určen, stejně neholduje, takže v tomto ohledu o nic nepřichází.

Interní paměť telefonu má kapacitu 4 GB, což není mnoho. Nechybí však slot na microSD karty, které jsou podporovány až do kapacity 32 GB. Na kartu přitom můžete přesouvat i aplikace.

Dual SIM a HSDPA

Nokia si od svých telefonů s Androidem slibuje úspěch zejména na rozvíjejících se trzích, jako je Indie. Tamní uživatelé přitom preferují zejména telefony s podporou DualSIM, což oceníme i u nás. Všechny modely z řady X a tedy i tento mají sloty na dvě SIM karty. Stejně jako u většiny Dual SIM telefonů i zde jsou 3G data dostupná pouze na primární SIM.

V nastavení si přitom můžete navolit, zda se má systém před každým hovorem nebo SMS zeptat, kterou SIM kartu použít, nebo určit výchozí SIM. Pokud chcete telefon využívat pouze s jednou SIM je zde možnost nevyužívaný slot deaktivovat a nastavit SIM kartu offline.

Z rychlých mobilních dat máte v Nokii X k dispozici HSDPA s maximální rychlostí 7,2 Mb/s a HSUPA s maximální rychlostí 5,76 Mb/s. Dále je zde pak Wi-Fi 802.11 b/g/n s funkcí Wi-Fi hotspot a Bluetooth 3.0 s A2DP a HS.

Od fotoaparátu zázraky nečekejte

Nokia X má pouze zadní fotoaparát. Na ten přední už bohužel nedošlo, což je poměrně škoda. Fotoaparát má dnes již vcelku podprůměrné rozlišení 3,15 Mpx. Postrádá autofokus i přisvětlovací diodu. Přesto však fotoaparát nabídne i některé zajímavé funkce, jako je detekce obličeje nebo funkce panorama.

Po obrazové stránce nemůžete čekat žádné zázraky. Fotoaparát skutečně poslouží jen jako nouzovka. Přesto jsou snímky v dobrý světelných podmínkách celkem slušné. S ubývajícím světlem však jejich kvalita rychle upadá a přibývá šumu. Co se týče videa, tak na HD zapomeňte. Spokojit se musíte maximálně s VGA (640 × 480 pixelů) při 30 snímcích za sekundu. Vybrat si však můžete z kodeků MP4, H263, H264 pro obraz a AMRNB a AAC pro audio.

Nokia X (testovací video) – 720p, exteriér

Vcelku zklamáním je použitá baterie, která je uživatelsky vyměnitelná (což oceňujeme) a má kapacitu pouhých 1 500 mAh. Telefon sice nemá kdovíjak žravý hardware, ale podpora dvou SIM si o svůj díl energie řekne. Papírově by měl telefon vydržet 408 hodin v pohotovostním režimu a 13 hodin 20 minut hovoru v případě 2G a 10 hodin 30 minut v případě 3G sítí. V praxi se však ukázal jako typický jednodenní telefon, který vždy večer zapojíte do nabíječky a ráno odpojíte. S jednou SIM kartou sice výdrž o něco prodloužíte, ale i v tom případě bez večerního nabíjení riskujete, že už druhý den dopoledne budete hledat zásuvku.

Nokii X právě v redakci testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a položte nám otázku v diskuzi pod článkem. Odpovíme vám buď pod váš dotaz, případně odpověď zahrneme do připravované recenze.

Za zapůjčení Nokie X na testování děkujeme internetovému obchodu smarty.cz.

Technické parametry Nokia X

Kompletní specifikace
Konstrukce115,5 × 63 × 10,4 mm, 128,7 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 592 × 1 536), , video: 864 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Play MSM8225, CPU: 2×1 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:06 hodin
Dostupnostduben 2014, 3 290 Kč
Diskuze ke článku
Jaroslav Hlbocký
Jaroslav Hlbocký
Dle mého je to v dnešnej dobe už úplne zbytočný mobil. Taká kočo-myš. Každopádne škoda, že Nokia nemohla vyrobiť "plnohodnotný" Android v plnej "paráde". Možno by sa začal triasť aj Samsung.
gior
Tak "xko" glance má a L930 ne? Pěkný přístup...
Gouda
Vidim to na dalsi slepou vetev ala Bada u Samsungu. Tuhle Nokii si namisto L520 koupi jen naprosty laik, ktery se v tom vubec nevyzna a vybira podle vzhledu nebo mu ji nekdo vnuti (treba nejaky prodavac).
anonim
Android, který blokuje google play a google účet, a ještě ke všemu nepovoluje stahovat aplikace z neznámých zdrojů? Kdo by tohle koupil, to už radši xperii e1, která dodá plnohodnotný android s dobrou nadstavbou a slušnou optimalizací...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze