Nokia X se nedostane do Severní Ameriky, Jižní Koreje a Japonska

7

Nová řada Nokia X, která běží na silně upraveném Androidu, vzbudila při svém pondělním představení na MWC 2014, silný ohlas. Víceprezidentka Nokie pro telefony Jussi Nevanlinna, poodhalila plány, které firma s novou rodinou Nokií má na conversations.nokia.com, kde mimo jiné prozradila, na které trhy se chce Nokia zaměřit a jestli se neobává kanibalizace na levných Lumiích.

K načasování příchodu Nokie X Nevanlinna uvedla, že Nokia je číslo jedna na rozvíjejících se trzích v kategorii "entry-level" a hloupých telefonů, ale existuje zde velká skupina lidí, kteří se zajímají o smartphony a značný počet uživatelů, kteří mají zkušenost s internetem pouze prostřednictvím mobilního zařízení. A právě na ně chce být Nokia připravena. Jim chce nabídnout "to nejlepší ze tří světů: Design a kvalitu Nokie, cloudové služby Microsoftu a Android aplikace".

Slabý hardware, třebaže vykoupený nižší cenou, není to, co by v masovém měřítku zaujalo zákazníky na některých rozvinutých trzích a proto Nokia rovnou škrtá pro Nokii X Severní Ameriku, Jižní Koreu a Japonsko. Chce se maximálně soustředit na rozvíjející trhy, kde vidí největší potenciál pro svůj růst. "Klademe velký důraz na rozvíjející se trhy, jako je například Indie, Čína, Thajsko a Indonésie a pak přes do Egypt, Keňu, Nigérii a Jižní Ameriku, zejména pak země, jako jsou Brazílie a Mexiko. Jsou to všechna místa, kde vidíme tento velký přechod z hloupých telefonů k cenově dostupným smartphonům," řekla Jussu Nevanlinna.

Nokia však neplánuje zaříznout rodinu Nokia X ani až bude možné díky poklesy cen technologií vyrobit stodolarové Lumie. Klíčovým slovem je podle ní "rodina". Nokia chce v průběhu příštího roku uvést další modely z této řady, které by měly být ještě levnější než je tomu u současných Nokií X.

Nokie X však v žádném případě nemají soutěžit s Lumie a firma se neobává, že by na nich kanibalizovaly. "Náš přístup ke konkurenci na trhu cenově dostupných smartphonů je dvojí. Zatímco Lumia zůstává naší hlavní smartphonovou platformou a budeme i nadále tlačit ceny dolů, Nokia X řeší cenové body, které jsou obecně nižší než ty u Lumií. Budeme neustále tlačit ceny Nokie X ještě více dolů. Ve skutečnosti vidíme Nokia X jako odrazový můstek k Lumiím. S Nokia X přinášíme lidem nejlepší služby a zážitky Nokie a Microsoftu, aby byl budoucí přechod k řadě Lumia přirozený," dodala.

Zdroje: conversations.nokia.com, wmpoweruser.com

Diskuze ke článku
Balde
A kdy budou představeny nové Lumie ??
...
Ale zaujímavé na tom je, že ak nerátam fakt, že Lumia 520 má WP, tak je v podstate Nokia XL lepšia ako najnižšia Nokia Lumia 520.
Velda
Nejsem si jistý, ale co se týče Japonska, tak tam Nokie nepůsobí vůbec, není-li pravda? A s Jižní Koreou je to totéž, ne?
Cechi
Běž do háje, Nokie. Pořád jen spekulovat, vymýšlet dělení trhů a zákazníků, i na blbou aktualizaci máte měsíční (tajný) plán uvolňování, prostě vše musí být komplikovaně a složitě. Klid a spokojenost jsem našel až u ip 5s.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze