Jakou streamovací službu vybrat pro poslech hudby?

mobilenet.cz radí
1
Jakou streamovací službu vybrat pro poslech hudby?
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Přiblížíme si pětici hlavních streamovacích služeb
  • Měsíční cena základního tarifu startuje od 149 Kč
  • Existují však i rodinné či studentské možnosti

Poslech hudby je již bezmála dvě dekády spjat s mobilními telefony. Ostatně první mobil schopný přehrávat MP3 soubory byl představen v roce 2001 a šlo o Siemens SL45. Rozmach přišel o něco později, jakmile se mobily naučily podporovat paměťové karty a ideálně měly 3,5mm jack pro snadné připojení sluchátek. Paradoxem je, že v dnešní době ani jedno mnohé telefony nemají a přesto je pro poslech hudby využíváme téměř všichni. Sluchátka míváme bezdrátová a hudba se buď vejde do pamětí přístrojů, nebo ji rovnou streamujeme. A právě na streamovací služby se dnes zaměříme. Málokomu se chce zdlouhavě převádět fyzická alba do digitální podoby, případně snad hudbu nelegálně stahovat.

Na trhu objevíte hned několik streamovacích služeb, přes které můžete poslouchat vyšší desítky miliónů skladeb, ať jste kdekoliv. Mnozí z vás jistě slyšeli o Spotify či Apple Music, avšak jsou tu i další. Pro účely alespoň základního přehledu jsme vybrali pětici. Ke dvěma už zmíněným připojujeme ještě YouTube Music, Tidal a Deezer.

Chci poslouchat streamovanou hudbu, co potřebuji?


V prvé řadě budeme předpokládat, že chcete primárně poslouchat přes mobilní telefon. Do něj si stáhnete patřičnou aplikaci. Spotify, Apple Music, YouTube Music, Tidal i Deezer mají aplikace pro Android a iOS. Následně se ke službě musíte přihlásit, pokud jste noví, bude nezbytné provést registraci skrze váš e-mail.

Chci poslouchat, ale nechci platit, jde to?


Pokud z nějakého důvodu nechcete/nemůžete platit za streamování, existuje řešení. Tím jsou bezplatné tarify s reklamou. Ty nabízí Spotify a YouTube Music. Stačí se tak jen přihlásit a spustit přehrávání. Kromě omezení v podobě reklam, které se vám přehrají jednou za čas, jste omezeni počtem přeskakování skladeb. U Spotify si nelze spustit ani libovolnou skladbu, pouze playlist.

Jsem nerozhodný, existuje zkušební období?


Ano, všechny dnes zmíněné služby disponují zkušebním bezplatným obdobím, snadno si tak můžete každou využít a nakonec se rozhodnout pro tu, která vám nejvíce sedne. Délka zkušebního období se však u každé služby liší a může se měnit v závislosti na různých akcích. Zpravidla se lze opřít o měsíční zkušební dobu, tedy 30 dní. Spotify však u základního tarifu nyní nabízí po omezenou dobu 90 dní zdarma, stejně tak Apple Music. Vždy je však již nutné přidat platební kartu tak, aby po vypršení zkušebního období mohl být aktivován předem vybraný tarif. Vždy však službu můžete zrušit před koncem zkušebního období a neplatit nic. Na jednom účtu jde vždy využít zkušební období pouze jednou.

Která služba nabídne více hudby?


V tomto ohledu panuje obecná domněnka, že dominuje Spotify. Může to být pravda, avšak výrazný náskok v tomto ohledu už mít nebude. Samotné služby tvrdí, že jejich hudební knihovny disponují více než 100 milióny skladeb. To platí pro Spotify, Apple Music a Tidal. Deezer uvádí přes 90 miliónů skladeb, nejméně pak YouTube Music, a to 80 miliónů.

Kolik mě streamování bude stát?


Každá služba pro streamování hudby nabízí různé tarify. Základní je vždy určen pro jednoho uživatele, ale samozřejmě používat jde na více zařízeních. V jedné chvíli však jen na jednom. Nejlevnější tarif má aktuálně YouTube Music za 145 Kč měsíčně. Konkurence je zhruba o 20 Kč dražší, výjimkou je Deezer s výrazně vyšší cenou 269 Kč. Za zmínku stojí, že YouTube Music vám zprostředkuje i Premium YouTube, v praxi tak za 145 Kč získáte nejen hudbu, ale i všechna videa bez reklam. Všechny druhy cen si rozebereme níže v přehledné tabulce.

Porovnání streamovacích služeb

Spotify Apple Music YouTube Music Tidal Deezer
Bezplatný tarif Ano (reklama a další omezení) ne Ano (reklama a další omezení) ne ne
Zkušební verze Ano, 30 dní (akce 90 dní) Ano, 30 dní (akce 90 dní) Ano, 30 dní Ano, 30 dní Ano, 30 dní
Tarif pro jednoho 169 Kč 165 Kč 149 Kč 165 Kč 269 Kč
Tarif pro jednoho (roční platba) Nelze Nelze Nelze Nelze 202 Kč (měsíčně)
Tarif pro jednoho (HiFi) Ne Ne Ne 298 Kč Ne
Tarif pro dva 229 Kč Ne Ne Ne Ne
Tarif pro studenty 89 Kč 89 Kč 79 Kč 75 Kč Ne
Tarif pro rodiny 269 Kč 259 Kč 229 Kč 259 Kč 441 Kč (403 Kč u roční platby)
Počet lidí v rodinném tarifu 6 6 5 5 6
Počet skladeb 100 milionů 100 milionů 80 milionů 100 milionů 90 milionů
Diskuze ke článku
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Ešte by bolo vhodné spomenúť ze ak sa niekto bude rozhodovať nad YT music je lepšie si zaplatiť YouTube premium ktoré je o cca 1e drahšie a dostane v cene aj YT music

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze