Jako přes kopírák. Podívali jsme se na čínský iPhone X i Galaxy Note8 za tisíc Kč

Jako přes kopírák. Podívali jsme se na čínský iPhone X i Galaxy Note8 za tisíc Kč
  • I levné telefony mohou vypadat lákavě, být originální nebo nabídnout zajímavé funkce a vlastnosti
  • Takové Teesoo R12 se ale snaží prostě jen okopírovat Galaxy Note8, a to svým designem, rádoby tenkými rámečky i prostředím
  • Podobně je na tom i model R11, který zase napodobuje zejména svým prostředí a ikonami do puntíku Apple
  • Ani to obyčejné kopírování se však výrobci nepovedlo

Barcelona je letos plná levnějších zařízení malých výrobců, kteří si vypůjčují designové prvky od slavnějších značek. Jedna věc je ovšem vypůjčit si nějaký nápad a jiná je rovnou všechno zkopírovat. Zejména čínští výrobci jsou takovými praktikami známí a my jsme na jednoho takového narazili i na letošním MWC. Jmenuje se Teesoo a vystavoval na svém stánku dva telefony s označením R12 a R11.

Teesoo R11 a R12: kopie iPhonu a Galaxy S8 na MWC 2018

Teesoo R12

R12 je zkrátka jen okopírovaný Note8 či Galaxy S8 od Samsungu. Telefon má vepředu i vzadu sklo, kovový rám a hlavní duální fotoaparát jako by z oka vypadl již zmiňovanému Notu8. Dokonce i zepředu se telefon snaží navodit dojem tenkých rámečků, ale vcelku zábavně se mu to nedaří. Jakmile jsme totiž displej rozsvítili, zjistili jsme, že je kolem něj ještě další výrazný černý rám, který jej pouze opticky prodlužuje, když je zhasnutý.

Jedná se o 5,7palcový HD IPS panel, který sice má poměr stran 18:9, ale s tím spojené tenké rámečky opravdu ne. Kvůli tomu je telefon v ruce větší, než byste čekali a neovládá se snadno jednou rukou. Kromě vzhledu je mimochodem podobný strojům od Samsungu také nadstavbou. Softwarová ovládací tlačítka, font a ikony se snaží napodobit korejskou předlohu. Nemluvě o faktu, že zde běžel stále ještě Android 6.0 Marshmallow. Ona vlastně ale ani tabulka specifikací výrobce na stánku si nebyla systémem úplně jistá, jelikož na ní stálo jednou Android 7/8 a podruhé jen Android 7.

Nemůžeme však mít vysoké požadavky. Jedná se totiž o telefon, který stojí v přepočtu jen něco málo přes tisíc korun. Proto tu máme jen slabý procesor MediaTek, 1 GB RAM, 16 GB interního úložiště a zadní fotoaparát s rozlišením 8 + 0,3 Mpx. Nechybí ovšem pomalejší čtečka otisků prstů, LTE či Dual SIM. Tabulka si ale nebyla opět jistá baterií, takže nevíme, jestli má telefon 2 400 mAh, nebo ještě o 100 mAh víc. Očividně ani sám výrobce netuší.

Teesoo R11

Za úplně stejnou cenu je i druhý model s názvem R11, který kopíruje pro změnu iPhone X. Moc se mu to ale nedaří, jelikož zatímco mnoho malých výrobců letos výřez v displeji má, tady jej nenajdeme. Jen záda jsou ve stylu jablečného výrobce. Kromě ceny je přitom s modelem R12 naprosto shodná i hardwarová výbava.

Systém má už ale jinou grafickou nadstavbu, která si hraje samozřejmě na iOS. Chybí tu však pokročilejší funkce jiných launcherů, kterých je obchod Google Play plný. Zde nenajdeme šuplíček všech aplikací a zejména jsou změněny ikony, jejichž podobu si můžete srovnat s originálem na našich fotografiích. Kupodivu jsou ale softwarová tlačítka stále jako od Samsungu. Ta už se výrobci asi měnit nechtělo nebo neměl čas.

Teesoo R11

Na závěr doplníme, že ani R11 nemá přes displej s poměrem stran 18:9, tenké rámečky, ale ovládá se o něco lépe než R12 díky oblejším tvarům. Kovová záda ovšem nepůsobí moc kvalitně a vůbec u obou telefonů zkrátka hned poznáte, že jsou to skutečně levná zařízení. Jak ale MWC ukázalo, i levné telefony mohou být pěkné, někdy i odladěné a rozhodně se nemusí snažit kopírovat do puntíku slavné ikony mobilního světa.

Diskuze ke článku
Pavel Toman
Pavel Toman
a ta čtečka vedle foťáku je opravdu funkční? :D
Sigimon
Ten obrázek se specifikacemi R12 je dobrý vtip :D Asi píšou o dvou různých modelech, že je nahoře něco jiného, než dole (úplně ve všem) :D
Carda
Ty Číňáci to je síla :-D s nimi je vždy sranda ale když to dělají i velký výrobci tak je to víc vtipný :-D
Josef J.
Optimalizovaný Android Go pro lowend stroje asi budu hledat marně co?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze