Samsungy Galaxy S9 a S9+ naživo: úžasný fotoaparát ve známém těle

55
Samsungy Galaxy S9 a S9+ naživo: úžasný fotoaparát ve známém těle
  • Samsung se letos do velkých změn se svými vlajkovými modely Galaxy S9 a S9+ nepouští
  • Design zůstává v podstatě zachován a dočkal se jen menšího ztenčení rámečků a přemístění čtečky otisků prstů
  • Hlavní změny se udály v oblasti fotoaparátu, který má nyní proměnlivou clonu a jeho výkony vypadají opravdu slibně
  • Telefony budou v prodeji od 16. března ve třech barvách a cena startuje na 21 990 Kč

Samsung Galaxy S9 a S9+ – MWC 2018

Samsung loni dramaticky změnil své vlajkové modely, a proto si dává letos pauzu. Nové Galaxy S9 a S9+ byste tak od loňských předchůdců moc snadno nerozeznali. Design je totiž na chlup stejný a telefony i úplně stejně padnou do ruky. To však nic nemění na tom, že vypadají stále skvěle. Byť se to ovšem nemusí na první pohled zdát, pár změn tu přeci jen je. Čtečka sice není v displeji, ale alespoň se konečně přemístila na správné místo pod zadní fotoaparát, kde na ní mnohem snadněji dosáhnete. Oproti Galaxy S8 je to ergonomické nebe.

Rovněž zakřivení QuadHD displeje je nyní o něco méně výrazné, jelikož má jemnější křivku. V praxi to znamená, že se telefon příjemněji ovládal, ale zakřivení už nevypadá z některých úhlů tak působivě. Pořád je to ale stejně parádní Super AMOLED Infinity Display jako loni a navíc má nyní ještě o trochu více ztenčenou bradu a čelo. Není to výrazný rozdíl, ale při přímém porovnání s S8 jde maličko znát.

To by však bylo k fyzickým změnám vesměs vše. Každého určitě potěší, že se stále zachoval 3,5mm jack pro sluchátka, USB-C či voděodolnost. O něco méně uživatelů poté ocení dedikované Bixby tlačítko na levém boku. O vizuálních změnách S9 zkrátka není a moc dobře to ví i Samsung, který tak ve své prezentaci zdůrazňoval především 3 odvětví, na která se zaměřil – jde o fotoaparát, multimediální zábavu a spojení se světem kolem nás.

Galaxy S9 ve fialové

Začněme hezky popořadě fotoaparátem. Ten má stále 12 Mpx a vylepšenou optickou stabilizaci, ale hlavním rozdílem je proměnlivá clona. Fotoaparát mění automaticky podle situace její hodnotu z f/2,4 až na rekordní číslo f/1,5. A k čemu to všechno? Samsung chce, aby Galaxy S9 fotil skvěle i za těch nejhorších světelných podmínek a dle našich krátkých zkušeností to vypadá, že se to skutečně povedlo.

Mezigenerační skok můžete vidět ve fotogalerii pod odstavcem – Galaxy S9 je nalevo a S8 napravo. S9 zachytí viditelně mnohem více světla, přesněji prý až o 28 procent více oproti S8 a zároveň se povedlo snížit šum až o 30 procent díky složení hned 12 snímků do jednoho namísto dosavadních tří. Tím ovšem zábava s foťákem ještě nekončí. Samsung se vydává po stejné cestě jako Sony a umožňuje letos také nahrávat slow-motion videa v 960 FPS.

Porovnání fotoaparátů S9 a S8 za tmy, nový Dex, animovaní emoji a slow-motion

Efekt vypadá stejně famózně jako u Xperií, ale zde si s ním můžete více vyhrát. Telefon dokáže zapnout zpomalení na 0,2 sekundy automaticky jakmile detekuje pohyb ve vyznačené části obrazovky, což je mnohem přesnější než manuální ovládání, kdy často prošvihnete vhodný okamžik. Také můžete v editoru záznam spustit pozpátku a uložit jej, nebo je možné si dát vaše zpomalené video na zamykací obrazovku.

Dále se naučil Bixby překládat živě přímo ve fotoaparátu ve stylu rozšířené reality a určitě potěší, že clonu a slow-motion můžete samozřejmě ovládat i manuálně, pokud si na to troufnete. Větší S9+ poté dostala i druhý 12Mpx teleobjektiv stejně jako Note8. Očekávejte tedy 2násobný zoom a portrétní režim. Jen škoda, že menší S9 duální fotoaparát nemá a Samsung tak lehce diskriminuje uživatele, kteří chtějí menší telefon.

Galaxy S9+

Takové úvahy nechme ale stranou a přejděme k multimediální zábavě. Ta souvisí především se zvukem, který podporuje Dolby Atmos a rozdíl je při vypnutí a zapnutí funkce opravdu patrný, a to i ve sluchátkách. Stereo reproduktory od AKG jsou v S9 o polovinu hlasitější než u S8 a především mají trochu dynamičtější projev s výraznějšími basy a povedený prostorový efekt.

Samsung zároveň zmínil, že nespočet uživatelů využívá Galaxy S8 velmi často horizontálně, a proto vylepšil ovládání telefonu v této poloze. Můžete nyní tedy plynule přecházet z aplikace na domovskou obrazovku a vše je přetočené tak, abyste nemuseli s telefonem neustále manipulovat. Přetáčení domovské obrazovky a prostředí celkově nedělá problém samozřejmě řadě výrobců, ale Samsung přidává takovou drobnost až nyní.

Na závěr nám zbývá ještě komunikace, pod kterou si lze představit nasazení gigabitového LTE, 4×4 MIMO Wi-Fi, aplikace SmartThings pro sdružení chytré domácnosti na jedno místo anebo animované emotikony. Je jasné, že Samsung se podíval na Apple a řekl si, že to vypadá jako bezva nápad, ale přesto přidal něco svého a výsledek je tak trochu jiný. U Samsungu totiž především neovládáte svým obličejem pouze přednastavené emotikony.

Galaxy S9 vs. Galaxy S8

V telefonech Galaxy S9 si totiž vytváříte v podstatě přímo vlastní avatary, které se podobají třeba postavičkám Mii pro konzole od Nintenda. Jen je varianta od Samsungu o něco pokročilejší. Fotoaparát v podstatě vezme fotografii vaší tváře a vymodeluje z ní s pomocí 100 záchytných bodů na vaší tváři 3D model obličeje. Postavičku s vaší podobiznou si poté můžete upravovat, oblékat a podobně. Telefon sám připraví několik GIF animací vašeho avatara vyjadřující různé emoce, případně můžete nahrávat animace sami jako u Applu.

A to by bylo v podstatě vše nové. S9 i S9+ mají stejný 5,8 respektive 6,2palcový displej jako předchůdci. Baterie mají stále 3 000 a 3 500 mAh, telefony dostaly novější procesor Exynos, S9 má 4 GB RAM, větší Plus hned 6 GB a oba telefony mají stále microSD slot nyní až do kapacity 400 GB. Jen interní úložiště už nezůstalo pouze u 64 GB, ale k dispozici bude i verze s 256 GB. Oba stroje podporují také novou verzi Dex, díky které mohou fungovat v počítačovém režimu také jako touchpad a na trh přijdou s Androidem 8.0 Oreo.

Předobjednávky startují již dnes v 19:00 a samotný prodej začne 16. března. Ceny se přitom oproti loňsku vůbec nemění. Za základní 64GB modely dáte 21 999 Kč u menší S9 a „Plusko“ vás vyjde na 24 499 Kč. Za stejnou cenu jako základní S9+ koupíte poté 256GB verzi menší S9 a za stejně obří kapacitu u S9+ zaplatíte 26 999 Kč. K dispozici budou přitom telefony v černé, modré anebo fialové, která má být tou hlavní reklamní barvou Galaxy S9 a musíme říct, že v ní vypadá telefon až překvapivě dobře.

Samsung Galaxy S9 64 GB

Rozměry147,7 × 68,7 × 8,5 mm, 163 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:39 hodin

Samsung Galaxy S9+ 64 GB

Rozměry158,1 × 73,8 × 8,5 mm, 189 g
DisplejSuper AMOLED, 6,2" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 500 mAh, doba nabíjení: 1:39 hodin
Diskuze ke článku
ondra
Zklamání, prakticky nic nového. Design nudle se mi vůbec nelíbí, jinak kvalitní zařízení jen minimum inovací.
tmaska
No , S7 edge zatim menit nebudu.
Carda
Tak že S9 jó? no když v obchodě bude vedle S8 tak nebudu vědět který je který :-D To jsou mi teda změny :-D
Jozef
Evolucia s10 bude recoluxia uz je to ako appke s6s6ss7 atd zmena az model x

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze