Jako MacBook, ale originální: Microsoft Surface Book naživo

V Las Vegas jsme nemohli nevyužít šance podrobně vyzkoušet nový Surface Book. Úplně první notebook od Microsoftu nejen skvěle vypadá a má netradiční konstrukci, umí se ale i proměnit v tablet a má špičkovou výbavu včetně dedikované grafické karty. Podívejte se na naši fotogalerii a videopohled.

Microsoft Surface Book

Když Microsoft v roce 2010 slavil 35 let, jednalo se o vcelku ryzí softwarovou společnost, jejíž skromná hardwarová divize vyvíjela drobné periferie a jejím nejambicióznějším produktem ve spotřebitelském segmentu byl Xbox. Tehdy si málokdo dokázal představit, že by v oblasti telefonů a počítačů Microsoft sám konkuroval svým tradičním OEM partnerům. Nyní je však všechno zcela jinak: 3 roky zpět redmondský gigant uvedl konvertibilní tablet Surface, předloni převzal produkci smartphonů od Nokie a nedávno zašel ještě dál, když představil „ultimátní notebook“ Surface Book.

Microsoft Surface Book – CES 2016

Microsoft Surface Book na živých fotkách přímo z Las Vegas

Ačkoliv by se podle názvu mohlo zdát, že se jedná o další z mnoha nudných notebooků s pevným kloubem, opak je pravdou – konstrukce je to, co Surface Book nejen odlišuje, ale dokonce jej staví do pozice nejinovativnějšího produktu své kategorie. Patrné to bylo už při listopadovém představení, ale nyní jsme si to konečně ověřili i na vlastní kůži. Vzhledem k nemalé ceně v přepočtu 50 tisíc korun za nejslabší konfiguraci (Intel Core i5 / 128GB SSD / 8GB RAM) jsme očekávali řemeslné provedení na úrovni MacBooku. V tomto ohledu nezůstává Microsoft Applu nic dlužen – tělo se může díky použití magnéziové slitiny pochlubit špičkovým provedením a prémiovým vzhledem. MacBooky jsou tradičně vyzdvihovány i za skvělou klávesnici a touchpad a ani zde Surface Book nezůstává nijak pozadu. Jeho podsvícená klávesnice a především skleněný touchpad snesou ta nejpřísnější měřítka, což v minulosti u Windows zařízení rozhodně nebylo samozřejmé.

V dalších vlastnostech konstrukce se ale konkurent hledá podstatně hůře, neboť se Surface Book řadí mezi oddělitelné konvertibly. Zdálo se, že kromě dodatečných portů nebo sekundární baterie už u klávesnicové části tvořící dok nelze nic nového vymyslet, ale Microsoft přišel s prvenstvím v podobě dedikovaného grafického čipu, tedy alespoň u vyšších konfigurací. Nezávisle na modelu se však všem zákazníkům dostane další originální vychytávky, a sice elegantně vypadajícího kloubu, který pro zesílení spojení doku s tabletovou částí používá magnety a hlavně mechanickou západku, která zabrání nechtěnému oddělení i v nejextrémnějších případech. Poloha západky a působení magnetu je navíc řízeno softwarově. Pokud chcete zařízení rozpojit a používat jen tabletovou část, stačí zhruba 2 až 3 vteřiny podržet speciální tlačítko na klávesnici. Ozve se cvaknutí, operační systém zobrazí výzvu k odpojení a oddělení pak nic nebrání.

Nevýhodou tohoto kloubu je nutnost smířit se s tím, že po uzavření kompletu vzniká mezi základnou a tabletem mezera. Kromě zvýšené tloušťky jsme však nezaznamenali žádnou výraznou nevýhodu, ba naopak – díky zaoblení na hraně se zařízení v režimu uzavřeného notebooku při přenášení pohodlněji drží, čemuž přispívá i hrubší struktura povrchu celého šasi. Podobně jako u Googlu, který se svým Pixelem C také přišel s odlišným řešením spojovacího kloubu, než jaký jsme viděli v minulosti, ani tady se však bohužel nepodařilo eliminovat problém, kdy se při dotykovém ovládání v režimu notebooku úhel rozevření obrazovky samovolně mění, byť jen lehce a při použití rozumné síly jen po dobu kontaktu prstu s obrazovkou. Ta mimochodem exceluje v ohledu živosti barev a díky rozlišení 3000 × 2000 pixelů nabídne i skvělou jemnost 261 PPI.

Microsoft si nicméně nepřeje, abychom jako obvykle tabletovou část nazývali tabletem, nýbrž zápisníkem. Důvodem je slabá baterie s pouze čtyřhodinovou výdrží, což je daň za fakt, že se jedná o nejlehčí a nejtenčí Intel Core zařízení. Dok s integrovanou baterií přidá dalších přibližně 8 hodin. Obrazovku lze připojit i zády ke klávesnici (díky náklonu je tento režim vhodný třeba pro kreslení, což umožní vestavěný digitizér a stylus Surface Pen v každém prodejním balení), a tak lze získat tablet s již solidní výdrží 12 hodin, ovšem tenoučká placička se pak promění v macka s tloušťkou 23 milimetrů a váhou 1,5 kilogramu.

Surface Book se u nás bohužel oficiálně neprodává a uvedení se zde nepředpokládá ani do budoucna. Pokud byste však byli ochotni přehlédnout vysokou cenu, která u nejvybavenější varianty (Intel Core i7 / 1TB SSD / 16GB / dedikovaný grafický čip NVIDIA) naroste z 50 až na téměř 100 tisíc, po zahájení prodeje na německém trhu v půli února půjde i u Surface Booku aplikovat podobnou telefonickou fintu, pomocí které jsme nedávno „kupovali“ u nás též nedostupný Surface (Pro).

Technické parametry Microsoft Surface Book 1024GB/i7/16GB/dGPU

Kompletní specifikace
Konstrukce312,3 × 232,1 × 22,8 mm, 1 516 g, konstrukce: s odnímatelným displejem, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,5" (3 000 × 2 000 px)
ChipsetIntel Core i7 6650U, CPU: 2×2,6 GHz, GPU: NVIDIA GeForce 940M
PaměťRAM: 16 GB, disk: 1 024 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory2× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: Mini DisplayPort, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémWindows 10
Akumulátor18 Wh, udávaná výdrž: 9 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 96 000 Kč
Diskuze ke článku
pes
z kterého zarizeni karol utekl?
Jenda Tangelmayer
Jenda Tangelmayer
Pánové možná i dámy do dnešního dne jsem si myslel že majitele zařízení Apple jsou movitější a slušní lidé a ono je to jinak, v teto diskuzi jsou to ti nejméně inteligentní, vulgární a slepý příznivci Apple kultu. Sorry, ale takové to vystupování bych čekal od jiných. Smekám pred vaši hloupostí.
Jenda Tangelmayer
Jenda Tangelmayer
Jinak MacBook Pro začíná na 1 450 € a Surface Book začíná na 1 650€ je pravda je dražší, ale Surface Book ma v ceně velmi kvalitní pero možné v grafických programech využit k designérským pracím a dále dotykový displej s moznosti používat jako velky tablet a to s plnohodnotným OS. Kdybych chtěl vse toto vyřešit u Apple tak to nejde. Buď nemá MacBook Pro možnost kreslit a nebo používat ho jako tablet, tak zase iPad Pro nemá plnohodnotný OS a pořádnou klávesnicí. Takže kdybych chtěl vse co ma Surface Book od Applu tak musím koupit MacBook Pro za 1450€ a k tomu ještě iPad Pro v 128GB s klávesnici a Apple Pencil a to je dalších 1350€ to je celkem pro stejnou praci 2 800€. Takže kdo je tu dražší je asi jasné.bud tak a nebo kompromis a to přece majitelé Apple nedělají.
Grom51
S macbookem se to srovnat dá, ale už napohled má horší klávesnici .. jednak rozložením .. ten enter a šipky jsou na facku, a ve dne to podsvícení na těch světlých klávesách půjde vidět celkem na prd :). Konektory chudší, a zajímalo by mě, jak moc je to přesné s touchpadem od macbooku

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze