Epic žaluje Google a Samsung, omezují podle něj konkurenci

Epic žaluje Google a Samsung, omezují podle něj konkurenci
Fotografie: Epic Games
  • Epicu se nelíbí funkce Automatické blokování v telefonech Samsung
  • Aktuálně podává žalobu proti Samsungu a Googlu, který podle něj spolupracují na blokování konkurence

Epic oznámil, že podává soudní žalobu proti společnostem Google a Samsung. Důvodem je podle něj koordinované úsilí o blokování konkurence při distribuci aplikací v zařízeních Samsung pomocí výchozí funkce Auto Blocker (Automatické blokování), jež upevňuje pozici obchodu Google Play jako jediného místa pro snadnou instalaci aplikací do zařízení Samsung.


Podle Epicu byla funkce Auto Blocker od Samsungu záměrně vytvořena v koordinaci se společností Google, aby neúměrně znesnadnila instalaci aplikací z obchodů třetích stran. Epic k tomu dodává, že pro instalaci obchodu Epic Store musí uživatel projít 21 kroky!

Co je Automatické blokování?

Auto Blocker (v telefonech lokalizovaných do češtiny funkci najdete pod označením Automatické blokování) je nastavení, které Samsung zavedl v říjnu 2023. Jejím smyslem je ochránit uživatele tím, že mu znemožní instalovat aplikace z jiných zdrojů, než jsou obchody Google Play a Samsung Galaxy Store. Zásadní zlom však přišel před pár měsíci (v červenci 2024), když Samsung nastavil Automatické blokování jako výchozí nastavení – a právě s tím má Epic zásadní problém.

Co tedy Epic požaduje?

Žádáme soud, aby zakázal protisoutěžní a nekalé jednání společností Samsung a Google a nařídil společnosti Samsung, aby ve výchozím nastavení odstranila funkci Automatického blokování a umožnila konkurenci, “uvádí firma v prohlášení.

Připomeňme, že alternativní obchod s hrami pro Android i iOS spustil Epic v srpnu. „Karta se obrací a mobilní ekosystém se konečně otevírá konkurenci. Jsme vděční Evropské komisi, že nám umožnila spustit obchod Epic Games Store a nabídnout naše hry uživatelům iOS v Evropské unii. Nyní mají evropští uživatelé iOS a všichni uživatelé Androidu přístup k našemu obchodu a hrám, stejně jako tomu vždy bylo na otevřených platformách, jako jsou PC a Mac. Boj ještě zdaleka není u konce, ale je to hmatatelný pokrok pro vývojáře i spotřebitele, kteří mohou začít těžit z konkurence a možnosti volby,“ uvedl tehdy Tim Sweeney, generální ředitel a zakladatel společnosti Epic Games.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze