Jak správně fotit mobilem – natáčení videa

2. díl
2
Jak správně fotit mobilem – natáčení videa
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

Doby, kdy bylo natáčení videa na mobilní zařízení něčím unikátním, jsou již dávno pryč. Funkce natáčení se stala zcela běžnou funkcí, kterou najdeme i u těch nejlevnějších zařízení. V dnešním dílu našeho seriálu se tedy zaměříme na několik základních rad a tipů, která mohou kvalitu vašich videí pozdvihnout

Říká se, že jeden obrázek vydá za tisíc slov, co ale teprve video, které může mít mnohonásobně vyšší vypovídací hodnotu? Při natáčení videa přitom platí podobné principy jako u focení. Pojďme se podívat na ty nejdůležitější.

Partnerem seriálu je společnost Realme se svou novinkou Realme 8 Pro.

FOTOAKADEMIE: Natáčíme video [2. díl]

Bez světla ani ránu

Podobně jako při pořizování fotografií hraje i při natáčení videa velmi důležitou roli kvalitní osvětlení. Nenechte se tedy zmást špičkovými nočními záběry z velkofilmů, protože ty rozhodně nebyly natočeny na průměrný smartphone. Důležitost kvalitního osvětlení, ačkoliv se jeví jako naprostý základ, přitom stále mnoho uživatelů podceňuje. Kolik kolegů jste během videomeetingu viděli alespoň jednou natočených zády ke zdroji světla (oknu)? Kolikrát jste spatřili videa s tak nekvalitním osvětlením, že na nich v podstatě nelze nic rozpoznat?

Kvalitní osvětlení je tedy při natáčení videa dost možná tím úplně nejdůležitějším aspektem, který byste rozhodně neměli podcenit. Pokud nemáte k dispozici kvalitní denní světlo, můžete využít dnes již vcelku dostupných LED přisvětlovacích lamp a boxů.

Realme 8 Pro 1080p 30 FPS

Zvuk

Pokud to myslíte s natáčením videí vážně(ji), zvažte nákup externího mikrofonu. Levnější lze připojit obvykle drátově (v takovém případě přijde vhod telefon s 3,5mm jackem, jako je například Realme 8 Pro), ale i bezdrátově. Zaznamenat zvuk lze pochopitelně i na integrované mikrofony v telefonech, zpravidla však nelze počítat s nijak vysokou kvalitou a chcete-li natáčet v rušném prostředí nebo na koncertu, je externí řešení rozhodně lepší volbou.

Zpomalené video

Slow-motion videa dnes v nižším rozlišení (například 720p) zvládá většina smartphonů a ty nejlepší umí natáčet vysoce zpomalená videa například i ve 4K. V každém případě i zde platí první pravidlo, tedy mít dostatek světla, má-li výsledek nějak vypadat. Dalším důležitým aspektem je najít zajímavý objekt natáčení, může se jednat o dovádějícího čtyřnohého mazlíčka či efektní vodotrysk, fantazie se meze nekladou.

Realme 8 Pro zpomalené video 960 FPS

Portrétní video

Relativně nové je portrétní video, které dokáže rozostřit pozadí za natáčenou osobou, funguje tedy podobně jako „bokeh“ u fotografií. Jelikož však v tomto ohledu nelze spoléhat na žádné fyzikální rozostření, ale pouze na software, odvíjí se kvalita videa hlavně od toho, jak schopný software se v telefonu nachází. Do této kategorie lze zařadit i možnost natáčení černobílých videí, kde zůstane barevný pouze vybraný prvek, například červené šaty.

Realme 8 Pro portrétní video

Nebojte se stativu

Pokud netočíte scénku se zběsilým úprkem jako ze zombie hororu či podobný styl „found footage“ videí, která mají působit autenticky, zvažte nákup alespoň základního stativu. Možnost telefon umístit a přesně „napolohovat“ nabídnou i základní stojánky. Pokud však chcete vytvořit švenk, bez stativu se pravděpodobně neobejdete. Jestliže naopak rádi natáčíte videa za pohybu, ale chcete, aby byla pěkně stabilizovaná, zvažte pořízení gimbalu. Mnoho telefonů v dnešní době sice disponuje elektronickou či dokonce optickou stabilizací, nelze však očekávat zázraky.

Na výšku, nebo na šířku?

Natáčení na výšku/šířku závisí na způsobu, jakým chcete video použít. S příchodem sociálních sítí, jako je TikTok či Instagram totiž popularita vertikálních videí prudce vzrostla. Ačkoliv stále převažuje horizontální natáčení, buďte obezřetní, rozhodnete-li se tvrdit, že na výšku točí jen a pouze amatér.

Partnerem seriálu je společnost Realme se svou novinkou Realme 8 Pro.
Diskuze ke článku
Karel Kahovec
Karel Kahovec
Stativ, externí mikrofon - ano, jistě. Potíž je ovšem v tom, že když už s sebou táhnu takovéhle krámy, můžu vzít i něco, co natočí lepší video, než mobil s pidičipem a bez plynulého zoomu.
Ivan Dillinger
Ivan Dillinger
Ahoj. Nedávno jsem si chtěl pořídit Gimbal, ale zjistil jsem že žádný na androidu nepodporuje 4k s 60fps. Zato na Apple to není problém. Je nějaký Gimbal vhodný pro android?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze