Jak správně fotit mobilem – nejlepší aplikace na postprodukci

4. díl
4
Jak správně fotit mobilem – nejlepší aplikace na postprodukci
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

V závěrečném dílu našeho seriálu se zaměříme na několik užitečných aplikací, které vám umožní fotografie (i videa) profesionálně editovat přímo z vašeho telefonu.

Pokud se nespokojíte s možností úprav pořízených fotografií v prohlížeči obrázků, který do telefonu předinstaloval výrobce, a úpravy v Google Fotkách vám nestačí, podívejte se na náš seznam aplikací na postprodukci.

Partnerem seriálu je společnost Realme se svou novinkou Realme 8 Pro.

FOTOAKADEMIE: Nejlepší aplikace na postprodukci [4. díl]

Snapseed

Snapseed je naprostým základem pro všechny uživatele, kteří si chtějí „hrát“ s fotografiemi, zkoušet je různě upravovat a o výsledek se podělit třeba na sociálních sítích. Aplikace z dílny Googlu nabízí přehledné rozhraní, ale hlavně nejrůznější nástroje a filtry pro přesnou úpravu souborů JPG i RAW. Mezi nástroji najdeme štětec, vinětaci, možnost přidání textu, rozostření objektivu, nastavení HDR scény a dalších užitečných funkcí. Velkou výhodou je, že úpravy můžete provádět také jen na vybraných oblastech fotografie, nemusíte ji tedy „měnit“ celou.

Stáhnout Snapseed

Google Play App Store

ProCam X

Pokud patříte mezi uživatele, kteří si během focení či natáčení rádi vše manuálně nastaví a defaultní fotoaplikace vašeho smartphonu vám v něčem nevyhovuje, dejte šanci ProCam X. Ta nabízí opravdu pokročilé možnosti nastavení i obrovské množství režimů scén pro všechny možné příležitosti. Aplikaci, která standardně stojí přes 100 Kč, lze navíc nyní stáhnout zdarma.

Stáhnout ProCam X

Google Play (zdarma)

TouchRetouch

Někdy se nám podaří zachytit fotografii, která je na první pohled dokonalá, ale při bližším zkoumání zjistíme, že tomu tak úplně není a potřebovali bychom ji rychle a jednoduše vyretušovat. Přesně pro tyto účely slouží aplikace TouchRetouch, která umožňuje opravit menší objekty, viz video.

Stáhnout TouchRetouch

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

VSCO

VSCO funguje jako fotoaplikace i jako editor fotografií a videí, který se může pochlubit širokou nabídkou filtrů i možností úprav. Nevýhodou je, že je velké množství filtrů zpoplatněno, i tak ovšem stojí VSCO za vyzkoušení.

Stáhnout VSCO Cam

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Adobe Lightroom

Adobe připravil balíček aplikací, pomocí nichž lze zprostředkovat pokročilé úpravy již vyfocených snímků, ale také například skenovat již existující (fyzické) fotografie. Nevýhodou je relativně drahé předplatné Adobe Creative Cloud, které startuje na 12,09 eurech za měsíc, což je cca 312 korun. Adobe Lightroom má kromě možnosti úprav také aplikaci pro focení a natáčení videí.

Stáhnout Adobe Lightroom

Google Play App Store

Partnerem seriálu je společnost Realme se svou novinkou Realme 8 Pro.
Diskuze ke článku
Jiří Halík (febrik)
Jiří Halík (febrik)
Naposledy upraveno: 24. 4. 2021 12:11
Ještě bych přihodil Pixlr, taky šikovná aplikace. Ale top je určitě Snapspeed, i kdyby to mělo být už jen díky možnosti bezproblémové práce s raw, v drtivé většině si vystačím jen s ním.
Jiří Batěk
Jiří Batěk
Aplikace ProCam X není zadarmo. Stojí 109,99 Kč
Michal Antoš
Michal Antoš
Já k úpravám (fotomontáže) nejčastěji používám Light X a případně i ten ReTouch. Jsem konzerva, tak nemám potřebu zkoušet jiné app, když jsem spokojený. Ale díky za článek, třeba něco nového vyzkouším
Viktor Špička
Viktor Špička
TouchRetouch 6 také není zdarma , ale za 55Kč

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze