Jak online komunikovat se státem? Nyní snadněji s novou aplikací Portál občana

Jak online komunikovat se státem? Nyní snadněji s novou aplikací Portál občana
Fotografie: pixabay.com
  • Aplikace Portál občana je k dispozici pro Android i iOS
  • Nabízí možnost správy datových schránek
  • Ještě letos přibydou nové funkce

Digitální a informační agentura včera informovala o tom, že je k dispozici nová aplikace Portál občana představující pomyslnou vstupní bránu k online službám českého státu. Zdarma je k dispozici pro Android i iOS a obsahuje vše, co se nabízí ve webové verzi portálu včetně možnosti správy datových schránek.


Portál občana přitom přináší možnost vyřešit mnoho úředních záležitostí, například podání daňového přiznání, vyhotovení výpisů z rejstříku trestů nebo propojení s datovou schránkou. Stejně tak vás dokáže Portál občana upozornit na blížící se konec platnosti dokladů a obsahuje i další praktické funkce. To se odráží i na tom, že aktuálně podle tiskové zprávy využívá Portál občana více než 1 205 000 uživatelů a čísla dále rostou.

Novou mobilní aplikací k Portálu občana, která je pro digitální obchody Google Pay a App Store dostupná od včerejšího dne, vyvinula Digitální a informační agentura a s Digitálním Českem ji testovala koncem prosince se seniory. „Nová mobilní aplikace Portálu občana lidem přinese efektivní komunikaci se státem. Po 6 letech od jeho spuštění se tak uživatelé mohou k službám státu dostat rychle a jednoduše prostřednictvím svých mobilních telefonů v okamžiku, kdy to budou potřebovat a svůj čas věnovat místo běhání po úřadech tam, kam skutečně potřebují. S přibývajícími digitalizovanými službami se navíc nabídka neustále rozšiřuje. Již nyní připravujeme další služby, které se do Portálu občana přidají a výrazně lidem usnadní život,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš.

Portál občana má konečně svou mobilní aplikaci, která ještě zjednoduší přístup ke službám státu. Stáhnete zde například výpis z rejstříku trestů, zkontrolujete svůj bodový stav řidiče a pohodlně přečtete i odešlete datové zprávy. Je vidět, že Portál občana je oblíbeným nástrojem, jelikož má již přes 1 200 000 uživatelů. Doufáme, že s mobilní aplikací bude číslo ještě narůstat,“ komentuje aplikaci ředitel DIA Martin Mesršmíd.

Také jsem se dozvěděli, že ještě letos bude Portál občana obohacen o systém DROZD, jenž lidem umožní lepší přípravu na případné krizové situace v zahraničí a v předstihu je upozorní před případným hrozícím nebezpečím. V Portálu občana se má ale do budoucna objevit i Registr zastupování, jenž aktuálně prošel Senátem ČR a poslouží pro online udělení plných mocí pro úkony se státem například při převodu vozidla či u žádostí o cestovní pasy dětí.

tisková zpráva
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze