Nové video Harmony OS dává na odiv svižnost systému

aktualizováno
Nové video Harmony OS dává na odiv svižnost systému
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Na první pohled se Huawei inspiroval systémem od Googlu
  • Přibyla však některá speciální gesta

Aktualizováno 4. 5. 2021

Na weibo.cnse objevilo čtyřminutové video operačního systému Harmony OS, který je odpovědí Huawei na americké sankce a de facto znemožnění spolupráce s Googlem. Ve videu se lze podívat, jak operační systém funguje na modelu Huawei Mate 40 Pro a všimnout si zejména toho, jak je celé prostředí svižné. Po vizuální stránce je prostředí Harmony OS velmi podobné nadstavbě EMUI 11 pro Android.

Původní informace z 30. 4. 2021

Huawei v letošním roce zřejmě definitivně zahájí přechod svých telefonů na vlastní operační systém Harmony OS. Měl by tak vyřešit obtíže s Androidem, kde nemá přístup ke Google službám. Na Harmony OS mají například běžet již blížící se novinky řady Huawei P50.

Na kanále CREATOR STUDIO se objevilo zhruba dvouminutové video, kde je prezentován systém Harmony OS skrze Huawei Mate X2, nejnovější skládací model čínského výrobce. Máme tak unikátní možnost se detailně podívat, jakou cestou se Huawei hodlá vydat.

Na první pohled je patrné, že podoba s Androidem v Harmony OS bude. Pakliže se orientujete v systému od Googlu, rozhodně se nebudete ztrácet v systému od Huawei. Od horního okraje je možné stáhnout dva typy lišt. V pravé části je to lišta s rychlými zástupci, v levé části jde o klasickou notifikační lištu. Specialitou Harmony OS má být zvláštní typ widgetů s podporou gest, kdy bude možné například nahlédnout do kalendáře či poznámek, aniž by bylo nutné aplikaci celou otevřít. Prozatím není známo, zda například gesta nebudou vyhrazena jen tabletům či skládacím modelům. Více bychom se však měli dozvědět již v nejbližších týdnech.

Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
nerozumim, rozplyvani se nad tim jak vsecky solidnejsi founy a TOPky uz uplne jedou svizne po vybaleni a blbnuti si s nima tyden dva je prece normalni. Ale uz nikdo moc nerika co to udelalo po pul roce, kdy se telefon zabrajglil srackama. Takze takove postrehy o radoby sviznosti jsou uplne zcestne.
Janek Fanek
Janek Fanek
Je dobrá zpráva, že je na světě další operační systém mobilů a zařízení, bez závislostí na monopolu firmy Google. Bohužel firmám v ČLR chybí zázemí v polovodičovém průmyslu, a to se projeví i u firmy Huawei. Pokud to nevzdá a vydrží, dokud nebudou k dispozici domácí SoC, pak možná bude patřit opět mezi špičku výrobců.
M. T.
M. T.
SUPER 👍🏻
A i když gugl služby vůbec nepoužívám,vůbec mi nevadí něco nového od těch inovátorů z Číny, kteří si z Amíků nesedli na zadek.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze