HarmonyOS 2.0 od Huawei se podobá Androidu, ale založen na něm není

aktualizováno
HarmonyOS 2.0 od Huawei se podobá Androidu, ale založen na něm není
Fotografie: Huawei
  • Beta HarmonyOS 2.0 je kompatibilní s Huawei P30 nebo Mate 30 Pro
  • Nadstavba EMUI 11 v HarmonyOS je velmi podobná té u Androidu

Aktualizováno 25. 1. 2021

Beta verze proprietárního operačního systému výrobce Huawei s názvem HarmonyOS 2.0 se postupně dostává na více zařízení, mezi nimiž najdeme i Huawei P30 nebo Mate 30 Pro 5G. Níže se můžete podívat na krátké videoukázky toho, jak systém vypadá. Dodejme, že EMUI 11 bylo vyvíjeno zároveň jak pro Android, tak pro HarmonyOS, tudíž je rozhraní velmi podobné. Dle posledních informací navíc HarmonyOS není založeno na Androidu (jak bylo dříve uváděno), avšak je s Android aplikacemi kompatibilní.



Původní informace z 4. 1. 2021

Huawei na konci loňského roku zpřístupnil pro vývojáře první beta verzi operačního systému HarmonyOS 2.0, díky čemuž je možné testovat prostředí a především vyvíjet aplikace. Dodejme, že v tuto chvíli není beta verze určena pro běžné uživatele. I přesto však již lze vidět, jak nový systém od Huawei zhruba vypadá. Jeden vývojář pro bilibili.com zveřejnil fotografie porovnávající vzhled HarmonyOS 2.0 a Androidu.

HarmonyOS 2.0
Identická podoba informačního okna. Vlevo OS Android, vpravo HarmonyOS

Jak můžete vidět na přiložené fotografii, jde o graficky takřka identické systémy, a to včetně informačních oken či potvrzovacích tlačítek. Shodu s Androidem vývojář potvrdil i v systémovém oddílu, kde je uveden základ v Android Open Source Project (AOSP). To odpovídá i informacím od Huawei, který uvedl, že AOSP bude sloužit jako pomyslný odrazový můstek pro HarmonyOS 2.0. Je tak nasnadě, že první pár verzí bude velmi podobné Androidu. Do budoucna se však i sám Huawei jistě bude snažit se výrazněji odlišit.

Diskuze ke článku
Petr Bulín
Petr Bulín
Tak proč by nemohli použít základ z veřejně dostupného a funkčního kódu? Než dělat něco od základu nového, hlavně aby prostředí bylo na co jsou již zákazníci zvyklí

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze