Jak fotí vlajková Motorola Edge+? Vyzkoušeli jsme 108Mpx fotoaparát i 6K video

Jak fotí vlajková Motorola Edge+? Vyzkoušeli jsme 108Mpx fotoaparát i 6K video
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Hlavní snímač i trojnásobný teleobjektiv disponují optickou stabilizací
  • Ultraširokoúhlý objektiv lze díky autofocusu použít i jako makro kamerku
  • Kvalita snímků nás mile potěšila

Zaoblená Motorola Edge+ není zajímavá jen unikátním designem, ale také velmi slušnou fotovýbavou. Na zadní straně na uživatele čeká 108Mpx fotoaparát (ISOCELL Bright HMX od Samsungu) s optickou stabilizací, 8Mpx trojnásobný teleobjektiv a 16Mpx ultraširokoúhlý objektiv s autofocusem, díky čemuž poslouží i jako makro kamerka. Snímačům navíc dělá společnost ToF senzor, jenž vylepšuje portrétní režim a je zde i pro případné využití rozšířené reality. Ještě předtím, než si začnete prohlížet pořízené snímky, se nezapomeňte zastavit u tabulky, ve které naleznete všechny technické specifikace.

108Mpx snímač 16Mpx ultraširokoúhlý objektiv 8Mpx teleobjektiv
Světelnost objektivu f/1.8 f/2.2 f/2.4
Velikost senzoru 1/1,33" ? ?
Ohnisko 26mm 13mm 81mm
Velikost pixelů 0,8 µm 1,0 µm ? µm
Typ stabilizace optická stabilizace bez stabilizace optická stabilizace
Typ ostření PDAF autofocus PDAF

Pro otestování zmíněných snímačů jsme se rozhodli vzít vlajkovou loď od Motoroly na procházku, během které jsme (ve většině případech) vyfotili stejnou scénu ultraširokoúhlým objektivem, hlavním snímačem a nakonec teleobjektivem s trojnásobným (optickým) přiblížením. Snímky pořízené hlavním fotoaparátem (v defaultním 27Mpx režimu) nás potěšily vysokou úrovní detailů, příkladným dynamickým rozsahem, pěkným barevným podáním a minimem šumu. Pokud se rozhodnete pro použití 108Mpx nativního rozlišení, nejenže pořízení snímku trvá o trochu déle, zároveň však musíte zpravidla počítat i s o něco horším dynamickým rozsahem. Nárůst detailů je přitom spíše marginální.

Velmi dobře na tom jsou snímky pořízené ultraširokoúhlým objektivem, které mají pěkné barevné podání i slušnou úroveň detailů a dynamický rozsah. Díky přítomnosti autofocusu můžete navíc už od relativně malých vzdáleností fotit pěkné makro snímky.

Nezklamal ani trojnásobný optický teleobjektiv s ohniskovou vzdáleností 80 mm. Takto pořízené snímky si drží vysokou úroveň detailů a díky přítomnosti optické stabilizace jsou obvykle pěkně ostré, ať už se vám třese ruka sebevíc.

Ukázka nočních snímků + makro

Aplikace fotoaparátu je přehledná a intuitivní. Mrzí nás však umístění přepínačů mezi ultraširokoúhlým objektivem, hlavním snímačem a teleobjektivem. Pokud jste praváci a fotíte pouze jednou rukou na šířku, tlačítka přepínání mezi snímači se přemístí na levou stranu, kde na ně nedosáhnete. V aplikaci také najdeme možnost natáčet video až v rozlišení 6K. Ukázky videa naleznete níže.

Motorola Edge+ 1080p 30 FPS stabilizace

Motorola Edge+ 4K 30 FPS

Motorola Edge+ 6K 30 FPS

Na další snímky se můžete těšit v naší podrobné recenzi. Do té doby se můžete s ostatními podělit o své názory v komentářích níže.

Technické parametry Motorola Edge+

Kompletní specifikace
Konstrukce161,1 × 71,4 × 9,6 mm, 203 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejOLED, 6,7" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, LED dioda, video: 6 144 × 3 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 865, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 650
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostkvěten 2020,
Diskuze ke článku
.
Za tu cenu podobný omalovánky jako loňský Samsung za 20. Koukám na to teda na tabletu, snad se nepletu.
End
Motorola je stejně odvážná s cenou jako Sony, přitom by to šlo za rozumnou cenu a oba by mohli ukázat jak se to dělá ale oni ne.
Mio
"Pokud se rozhodnete pro použití 108Mpx nativního rozlišení,..."
Pane redaktore, nativní rozlišení snímače HMX je 27 Mpx, těch 108 Mpx je jen marketingový blábol. Až kdyby nahradili Quad Bayer (nebo teda Tetracell) klasickým Bayerem, tak až pak se můžeme bavit o nativním 108Mpx rozlišení. Sami jste si to nakonec potvrdili během testu a to téměř nulovým nárůstem detailů při pořízení 108Mpx fotky.
Lukáš
Teda ten 3 x zoom je docela bída - i na velikost monitoru je to zjevně neostré. Zato noční režim v pohodě.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze