Motorola Edge+
recenze

Motorola Edge+

Návrat ve velkém stylu
34

Po delší odmlce přichází Motorola s plnokrevnou vlajkovou lodí. Ve výbavě má zaoblený displej, 108Mpx fotoaparát či nejvýkonnější procesor na trhu. Vlajkovým specifikacím však odpovídá také cena kolem třiceti tisíc korun. Pojďme se podívat na to, jak si elegantní novinka vedla v našem testu.

Edge+ je nejlépe vybavený telefon Motorola současnosti a je vítaným zpestřením její nabídky. Dle slov výrobce se při navrhování modelu Edge+ zaměřili zejména na výkon, baterii, fotovýbavu, reproduktory a displej. Jak se povedlo vše zkombinovat? A odpovídá skutečně výbava ceně 27 990 Kč? To se dozvíte právě zde.

Motorola Edge+ – videorecenze

Technické parametry Motorola Edge+

Kompletní specifikace
Konstrukce161,1 × 71,4 × 9,6 mm, 203 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejOLED, 6,7" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, LED dioda, video: 6 144 × 3 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 865, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 650
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostkvěten 2020,

Obsah balení: včetně sluchátek

V černé krabičce čeká běžná výbava skládající se z kabelu typu USB-A/USB-C, 18W napájecího adaptéru, telefonu a špuntových sluchátek s 3,5mm jackem. V balení je také průhledné silikonové pouzdro, za což výrobci náleží pochvala. To, co je standardem u telefonů v mnohonásobně nižší cenové relaci, bohužel obvykle nenajdeme v balení telefonů za 25 a více tisíc korun. Pouzdro má mírně vystouplé okraje, takže chrání obrazovku telefonu i v případě, že jej položíte displejem dolů.

Motorola Edge+
Líbilo se nám
  • včetně sluchátek a pouzdra

Konstrukční zpracování: radost pohledět

Motorola Edge+ sází na osvědčenou kombinaci skla a hliníku. Dominantním prvkem jsou zaoblené boky (až do úhlu 90 stupňů, čímž překonává Edge+ dokonce i Huawei Mate 30 Pro). Na zaoblené boky skla obrazovky navazuje tenký hliníkový rámeček, na jehož pravé straně najdeme vypínací tlačítko s příjemnou zdrsněnou texturou a také kolébku hlasitosti. Tlačítka jsou poměrně tenká, mají však velmi příjemnou „klikavou“ odezvu a ideální umístění v dosahu palce.

Zajímavé však nejsou jen boky telefonu, ale i horní a spodní strana, na které najdeme veškeré konektory – na spodní straně USB-C, na horní pak 3,5mm jack. Dole čeká slot určený pouze pro jednu nanoSIM kartu a zdířka reproduktoru. Z estetického hlediska zaujme rovněž malá, takřka neviditelná, prohlubeň nahoře i dole, která dotváří design telefonu. Smartphone lze díky nezakulacené horní a spodní straně postavit. V horní části nad displejem je ještě výřez pro sluchátko, které překvapivě nekryje žádná mřížka.

Telefon skvěle padne do ruky a zpracování je na špičkové úrovni.

Zadní strana má mírně lesklou povrchovou úpravu. Zhruba uprostřed zad lze pak spatřit logo výrobce. Dominantou je pochopitelně modul fotoaparátu, který vystupuje nad okolní povrch, ale není to nic hrozného. Například ve srovnání s Galaxy S20 Ultra 5G je na tom Edge+ velmi dobře. V modulu jsou tři snímače nesymetricky vzdálené od sebe. Po pravé straně modulu je pak ToF senzor a přisvětlovací dioda, která mimochodem svítí poměrně silně a častokrát jsem ji využíval jako svítilnu. Záda naštěstí nejsou nijak extrémně náchylná na otisky, osobně jsem navíc nosil telefon v dodávaném pouzdře, takže mě tento problém trápil o to méně. Nakonec zaujme dvojice mikrofonů pro vyšší kvalitu zvuku třeba při nahrávání videa.

Motorola Edge+

Motorola Edge+ mě osobně nadchla atraktivním designem a také tím, jak dobře padne do ruky. Působí prémiově a zpracování rozhodně odpovídá vysoké ceně. Hmotnost 203 gramů lze rovněž odpustit vzhledem k rozměrům a použitým materiálům. Co trochu zamrzí, je absence IP68. Dle výrobce sice telefon nemá problém s občasným postříkáním vodou, případně slabším deštěm, do vody byste jej však rozhodně ponořit neměli. Je to rozhodně škoda vzhledem k tomu, že ostatní telefony v této cenové kategorii obvykle certifikací IP68 disponují. Na druhou stranu, pokud se vám podaří vytopit telefon, výrobce vám reklamaci neuzná ani v případě, že máte telefon certifikovaný dle IP68.

Líbilo se nám
  • prémiové zpracování
  • líbivý design
  • telefon se skvěle drží v ruce
Nelíbilo se nám
  • slot pouze na jednu nanoSIM kartu
  • chybí certifikace IP68

Displej: 90 Hz s podporou HDR10+

Motorola neponechala nic náhodě a svou novou vlajkovou loď osadila kvalitním 6,7palcovým AMOLED panelem s 90Hz obnovovací frekvencí, jemností 385 PPI a podporou obsahu v HDR10+.

Motorola Edge+

Hlavní předností obrazovky typu „Endless Edge“ jsou však pochopitelně zaoblené boky do pravého úhlu, takže se zobrazovaný obsah mírně roztahuje také do stran. Naštěstí Motorola dává možnost aplikaci „smrsknout“ dvojklikem na výsuvný panel, který obsahuje odkazy na uživatelem vybrané aplikace či pomůcky jako například pravítko. Zobrazení přes okraj tak lze u naprosté většiny aplikací deaktivovat. Postranní (vyjíždějící) panely obvykle příliš nepoužívám, u Edge+ jsem jej však ponechal zapnutý, neboť nedocházelo k nechtěnému vysouvání, jako je tomu často u jiných telefonů. Výrobce si dobře poradil s detekcí nechtěných dotyků a během používání jsem se nesetkával s tím, že bych si nechtěně spouštěl aplikaci nebo vyťukával písmenka na klávesnici. Zaoblené boky se také dokážou efektně rozsvítit při příchodu notifikace nebo signalizovat úroveň nabití v případě připojené nabíječky.

Obrazovka se umí rozsvítit po pouhém přiblížení dlaně.

Ve spodní části displeje se pak schovává optická čtečka otisků prstů, která funguje velmi spolehlivě a telefon odemkne zpravidla na první dobrou. Umístění čtečky je viditelné i v ambientním režimu, který má Motorola Edge+ jeden z nejlepších na trhu. V prvé řadě stále umí funkci rozsvícení obrazovky s notifikacemi po pouhém přiblížení dlaně, aniž byste se panelu museli nějak dotknout, což je velmi praktické a popravdě také velmi efektní. Práce s notifikacemi, kdy máte u každé položky zpravidla na výběr několik možností interakce, je rovněž velmi podařená. Pokud vám například dorazí zpráva, u níž jste si nastavili nezobrazování obsahu, stačí ikonku přetáhnout směrem ke čtečce otisků prstů, kde ověříte otisk prstu a zpráva se otevře. Většinu důležitých informací tak zjistíte přímo z této obrazovky.

Motorola Edge+

Zobrazovací panel jako takový má pěkné podání barev, příkladné pozorovací úhly a dostatečnou maximální svítivost. 90Hz obnovovací frekvence je dle mého názoru ideálním kompromisem z hlediska výdrže, který zajistí velmi plynulé používání. O ochranu se stará sklíčko Corning Gorilla Glass 5.

Líbilo se nám
  • detekce nechtěných dotyků
  • 90Hz obnovovací frekvence
  • AMOLED panel
  • skvělý ambientní režim
  • sklo Gorilla Glass 5

Zvuk: dvojnásobná radost

Motorola pracovala na reproduktorech modelů Edge s izraelskou společností Waves a výsledek rozhodně stojí za to. Spodní reproduktor doplňuje sluchátko nad displejem, které překvapivě nekryje žádná mřížka. Reprodukovaný zvuk je nadprůměrný svým stereo efektem i dynamikou podání. Často jsem si při práci namísto zapnutí velkého reproduktoru pustil hudbu přímo z telefonu na stole. Zvuk je podle mého minimálně srovnatelný s Pixely od Googlu či vlajkovými Samsungy.

Nic vám nebrání si užít poslech do sluchátek, třeba do těch, která najdete v balení. Špunty hrají velmi slušně a dobře sedí v uších, ocenil bych však možnost měnit hlasitost přímo na sluchátkách a třeba i o něco placatější kabel, který se jen tak nezamotá. Pochopitelně si však můžete zvolit jakákoliv drátová sluchátka. 3,5mm jack je spíše ojedinělým úkazem v kategorii vlajkových lodí, takže za to Motorole náleží velká pochvala.

Líbilo se nám
  • nadprůměrně kvalitní zvuk
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: nic jej nezastaví

O hladký chod se v případě Edge+ stará Snapdragon 865 s extrémním výkonem a podporou sítí 5G. Společnost mu dělá 12 GB operační paměti a 256GB úložiště. Výkonu je tak dostatek na měsíce i roky dopředu a telefon zvládne rozjet na nejvyšší nastavení i ty nejnáročnější hry.

Pro malé množství uživatelů může být nevýhodou absence paměťových karet a integrované úložiště, ze kterého zůstane po zapnutí dostupných zhruba 236 GB jim může být málo. Pro 99 % zákazníků to však předpokládám nebude žádný problém.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu na roky dopředu
Nelíbilo se nám
  • někomu mohou scházet paměťové karty

Výdrž baterie: 5 000mAh na palubě

Nová vlajková loď od Motoroly je odpovědí na konkurenci typu Galaxy S20 Ultra 5G a další podobná zařízení. Výrobce proto nasadil hned 5 000mAh baterii, která bez problémů zvládne jeden extrémně náročný pracovní den a pokud telefon nepoužíváte tak často, dostanete se na jeden a půl až dva dny používání.

Motorola Edge+

Většina uživatelů však bude (jako já) nabíjet každý večer. Při současném slunečném počasí a častém používání telefonu venku (s maximálním jasem) Edge+ fungovala něco málo přes 7 hodin se zapnutou obrazovkou (SoC), dva dny bych však při mém stylu používání bez nabíjení pravděpodobně neriskoval.

Telefon podporuje rovněž bezdrátové nabíjení (15 W), a to včetně reverzního (5 W), takže můžete nabít sluchátka či jiný smartphone. Drátové nabíjení probíhá pouze 18 W, což je na poměry dnešních vlajkových lodí již trochu málo a nabíjet telefon s cenovkou kolem 30 tisíc přes dvě hodiny je jednou z jeho mála nevýhod. Na druhou stranu pomalejší nabíjení ocení baterie, jejíž životnost by se tak měla teoreticky prodloužit.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • podpora bezdrátového nabíjení (i reverzního)
Nelíbilo se nám
  • výkon nabíjení pouze 18 W

Konektivita: myslelo se na vše

V oblasti konektivity se opět setkáte s nekompromisní výbavou. Nechybí podpora Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 nebo sítí 5G. Dále ve výbavě najdeme NFC, GPS, GLONASS, BDS i evropské Galileo. Potěší také USB-C standardu 3.1 pro rychlý přenos dat.

Líbilo se nám
  • podpora 5G
  • rychlé USB-C

Fotoaparát: velký senzor a 108Mpx rozlišení

Motorola nasadila do boje s konkurencí 1/1,33" opticky stabilizovaný senzor (ISOCELL Bright HMX) o rozlišení 108 megapixelů, který skládá čtyři pixely do jednoho a chlubí se světelností f/1.8. Že se jedná o velký snímač ostatně poznáte jen při pohledu na zadní stranu. Dále ve výbavě najdeme 16Mpx ultraširokoúhlý objektiv s autofokusem, 8Mpx teleobjektiv s trojnásobným přiblížením i OIS a ToF senzor pro rozšířenou realitu a lepší bokeh efekt.

Motorola Edge+ umí natáčet 6K video při 30FPS.

Snímky pořízené 108Mpx fotoaparátem se chlubí vysokou úrovní detailů, pěkným barevným podáním, minimem šumu a skvělým dynamickým rozsahem. Ve většině případů jsem fotil v defaultním režimu s výslednou fotografií o rozlišení 27 megapixelů, k dispozici je však pochopitelně také možnost fotit v nativním 108Mpx rozlišení. Potěšily mě také solidní výsledky za zhoršených světelných podmínek, případně v noci, kdy telefon automaticky nabídne aktivaci nočního režimu. Pořízení takového snímku následně zabere zhruba tři až čtyři sekundy. Výsledek není „vysvícený“ jako v případě Pixelů či Huawei, na druhou stranu podobně jako u iPhonů více odpovídá realitě, což mnoho uživatelů jistě ocení. A pokud by vám bylo 108 Mpx málo, připravila pro vás Motorola také možnost natáčet až 6K video při 30 FPS (s možností volby kodeků H.264, nebo H.265).

108Mpx snímač 16Mpx ultraširokoúhlý objektiv 8Mpx teleobjektiv
Světelnost objektivu f/1.8 f/2.2 f/2.4
Velikost senzoru 1/1,33" ? ?
Ohnisko 26mm 13mm 81mm
Velikost pixelů 0,8 µm 1,0 µm ? µm
Typ stabilizace optická stabilizace bez stabilizace optická stabilizace
Typ ostření PDAF autofocus PDAF

Překvapivě ani při natáčení v takto vysokém rozlišení záznam výrazně neztrácí na kvalitě, má poměrně vysoký bitrate, takže obsahuje slušnou porci detailů. Špatně na tom není ani dynamický rozsah či barevné podání. Natáčení videí (kromě těch v rozlišení 6K) vypomáhá kromě OIS také elektronická stabilizace, která funguje velmi dobře. Kromě hlavního snímače lze natáčet také na teleobjektiv či ultraširokoúhlý objektiv, ovšem pouze ve Full HD při 30 FPS.

V případě ultraširokoúhlého objektivu a teleobjektivu potěší vcelku podobné barevné podání jako u hlavního snímače. Ultraširokoúhlý objektiv dokáže díky autofocusu fungovat také jako makro kamerka, během používání se mi tak povedlo zachytit několik pěkných makro snímků. Trojnásobný teleobjektiv sice nedisponuje nejvyšším rozlišením na trhu, ale snímky z něj nevypadají vůbec špatně a za dobrého světla nabídne slušnou úroveň detailů i nízký šum.

Ukázka nočních snímků + makro

V neposlední řadě zmíním čelní 25Mpx kamerku, která rovněž skládá čtyři pixely do jednoho a má světelnost f/2.0. Snímky mají skvělý dynamický rozsah, líbivé podání barev i slušné detaily.

Motorola Edge+ 1080p 30 FPS stabilizace

Motorola Edge+ 4K 30 FPS

Motorola Edge+ 6K 30 FPS

Celkově se podařilo Motorole připravit velmi slušný fotomobil, který sice výbavou ani schopnostmi nelze označit za nejlepší na trhu, rozhodně se však řadí k tomu nejlepšímu.

Líbilo se nám
  • možnost natáčení 6K videí
  • kvalitní fotovýbava
  • podařený noční režim

Software: Hello Moto

V telefonu běží takřka čistý Android 10 (v době testování s dubnovými bezpečnostními aktualizacemi), který doplňují užitečné funkce Moto, které možná znáte již z předchozích Motorol. Mezi absolutní klasiku se řadí dvojité zatřepání telefonem pro aktivaci přisvětlovací diody nebo pootočení zařízení pro aktivaci fotoaparátu. Tato gesta jsou velmi praktická a často jsem je využíval.

Uživatel si může vytvořit svůj vlastní osobitý styl.

Mezi novinky patří možnost vytvoření vlastního stylu, což znamená možnost si udělat téma přesně podle osobních preferencí. Upravit si můžete barvy, písma i tvary ikon, a telefon tak kompletně změnit. Nechybí ani další praktické funkce jako například možnost ztišit vyzvánění zvednutím telefonu či již zmíněná vysunovací lišta z okraje displeje. Novinkou je pak Moto Gametime, který umožňuje namapování dvou tlačítek na okraj displeje (při držení na šířku), deaktivaci notifikací apod. Chod zařízení je velmi svižný a uživatel na nic nečeká. Samozřejmostí je pak intuitivní ovládání gesty či podpora tmavého režimu, jenž šetří baterii.

Líbilo se nám
  • svižný chod systému
  • užitečné funkce Moto

Zhodnocení

Motorole se podařilo připravit excelentní vlajkovou loď, které nechybí skvělý displej, slušná fotovýbava, přehršel výkonu i dobrá výdrž. Nabídku navíc vylepšuje v podstatě čistý Android 10 s podporou užitečných funkcí Moto. Jediné, v čem by se Edge+ mohla inspirovat u konkurence, je podpora rychlejšího drátového nabíjení a také certifikace zvýšené odolnosti, se kterou se u telefonů za tuto cenu už v podstatě automaticky počítá.

Motorola Edge+

Jinak se však jedná o podařený smartphone, který bych se nebál doporučit každému, kdo hledá netuctovou vlajkovou loď se skvělou výbavou. Pro ostatní bych navrhoval zvážit v mnoha oblastech identickou Motorolu Edge, která nabídne stejný displej, podporu 5G, skvěle hrající reproduktory a takřka identickou kapacitu baterie. Hlavním lákadlem je však cena 15 tisíc korun.

Konkurence

OnePlus 8 Pro nabídne obrazovku se 120Hz obnovovací frekvencí a stejně výkonný Snapdragon 865. Navrch se chlubí certifikací IP68, chybí však 3,5mm jack a neumí natáčet v rozlišení 6K.

OnePlus 8 Pro

Rozměry165,3 × 74,4 × 8,5 mm, 199 g
DisplejAMOLED, 6,78" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 510 mAh

Sony Xperia 1 II

Očekávaná Sony Xperia 1 II nabídne zajímavou fotovýbavu s funkcemi z vlajkových fotoaparátů Sony řady Alpha, praktický 3,5mm jack i velký OLED panel s filmovým poměrem 21:9.

Sony Xperia 1 II

Rozměry166 × 72 × 7,9 mm, 181 g
DisplejOLED, 6,5" (3 840 × 1 644 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh
motorola-edge-plus
Klady
  • užitečné funkce Moto
  • možnost natáčet video v 6K
  • kvalitní fotoaparáty s podařeným nočním režimem
  • podpora 5G
  • bezdrátové nabíjení (včetně reverzního)
  • slušná výdrž
  • dostatek výkonu na roky dopředu
  • nadprůměrně kvalitní zvuk + 3,5mm jack
  • rychlá a spolehlivá čtečka otisků prstů
  • špičkový displej s 90 Hz
  • prémiové zpracování
  • pouzdro a sluchátka v balení
Zápory
  • drátové nabíjení pouze výkonem 18 W
  • absence paměťových karet
  • slot pouze na jednu nanoSIM kartu
  • chybí certifikace IP68
Diskuze ke článku
Pesedm
Co všici máte.. nikdo z vás ten telefon nedržel v ruce.
Ioannis napsal recenzi dobře a tak jak vidí telefon on.
Já s tím nemám problém 🙂
G
Návrat vo veľkom štýle by to bol za 20K. Toto by som skôr nazval "Kto vysoko lieta, nízko padá", ale možno sa mýlim, čas ukáže.
Alfa
Tohle ma byt jako objektivní recenze jo? Tohle je naprosto nezvladnuty test. Nevim jestli vam Motorola neco maze, nebo plati Pulcneroj hypoteku, ale tady jste svými prechvalenymi testy davno ztratili duveru. Edge+ je predrazenej krap, staci si přečíst recenze nekde, kde tomu trochu rozumi, treba gsmarena, a ne tady, kde tak maximalne napisete pochvalnou odu podle specifikaci. Priste cekam ze napisete, ze Razr je bestseller.
Anonymous
Chtěl jsem napsat strašně dlouhý text, jak moc je recenze neobjektivní, avšak to, že jsem po přečtení hledal poznámku "placená inzerce" mluví asi za vše.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze