iPhony 13 zřejmě nabídnou čtečku otisků prstů. Důvodem by mohl být COVID-19

5
iPhony 13 zřejmě nabídnou čtečku otisků prstů. Důvodem by mohl být COVID-19
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Apple se před několika lety přeorientoval na funkci rozpoznání obličeje
  • Ta však v dobách, kdy chodíme s rouškami, příliš nefunguje

Podle informací bloomberg.com začal Apple již testovat jednu z novinek, která se objeví v letošních iPhonech 13. Konkrétně se má jednat o návrat Touch ID, tedy čtečky otisků prstů. Ta by se samozřejmě objevila již integrovaná v displeji. Řešení bude tedy podobné tomu, které se u konkurence s Androidem objevuje již několik posledních let.

Apple v iPhonech čtečku otisků prstů používal rovněž, vždy byla integrována do domácího tlačítka pod displejem. Jakmile však došlo k redukci tlačítka, tedy počínaje iPhonem X v roce 2017, zmizela funkce Touch ID. Jedinou výjimkou byl loňský iPhone SE (2020), který vsadil na starý design. Apple se před 4 lety rozhodl nahradit otisk prstu rozpoznáním obličeje pomocí funkce Face ID.

Pokročilá funkce rozpoznání obličeje byla u iPhonů velmi oblíbená, neboť se vyznačovala vysokou spolehlivostí. Situaci však zásadním způsobem překazil COVID-19, který na většině míst světa znamená nošení roušek, a to minimálně ve vnitřních prostorech. Rouška či respirátor na obličeji telefonu výrazně komplikují rozpoznání uživatele a pokus o odemknutí často končí neúspěchem. Uživatelé iPhonů jsou tak zpravidla nuceni zadávat ověřovací PIN kód. Řešením situace by mohl být právě návrat čtečky otisků prstů.

Až čas nicméně ukáže, zda se Apple skutečně rozhodně tuto funkci do moderních iPhonů navrátit. Bloomberg dále zmiňuje i práci na nových iPadech Pro, o kterých jsme vás již rovněž informovali.

Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Tak tá technológia je dnes spoľahlivá čiže nevidím problém v tom nepoužiť ju. Akurát potom asi stratí význam FaceID.
Petr Tichopád
Petr Tichopád
Typický Apple, ale v té době už bude dávno po Covidu a všichni budou naočkovaní
Martin (Superhuman)
Martin (Superhuman)
Apple je sám od sebe rakovina, takže kovid je slabý 😂

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze