iPhone 13 Pro (Max) je první iPhone s 1 TB paměti. Má to smysl?

Glosa
7
iPhone 13 Pro (Max) je první iPhone s 1 TB paměti. Má to smysl?
Fotografie: Apple

Stejně jako se zvětšila základní kapacita úložného prostoru u iPhonů, poskočila i ta maximální – na magický jeden terabajt. Jenže má něco takového v době cloudu přístupného přes 5G a Wi-Fi 6 smysl?

Jeden terabajt. Ještě nedávno taková hodnota zněla jako ze sci-fi, postupem času se však kapacity úložišť počítačů začaly počítat i v těchto jednotkách. U mobilů je to stále rarita. Pokud mě paměť neklame, na našem trhu to zkoušel s takto velkou pamětí Samsung Galaxy S10+, další podobně velké modely zůstaly podle stránky kimovil.com určeny jen pro čínský trh.

Nyní magickou hranici zbořil i Apple se svými špičkově vybavenými iPhony 13 Pro (Max). Na jednu stranu to lze pochopit: takový záznam 4K Dolby Vision videa, se kterým se prostřednictvím Cinematic Mode můžete pustit i do natáčení náročnějších kousků, si svoje místo určitě vezme.

Na druhou stranu je potřeba se ptát, jestli Apple trochu nezaspal dobu a není sám proti sobě. Přeci jen je jeho vizí, aby lidé měli všechno v cloudu, platili si streamovací služby (pokud možno ty jeho) a vůbec se nezatěžovali tím, kde a jaké soubory mají uložené. A při takových cenách si je nebudou kupovat lidé, kteří stahují filmy a MP3 z pochybných zdrojů.

K čemu je 1 TB tedy dobrý? I již zmiňovaný Samsung se v dalších generacích vrátil k „normálnějším hodnotám“. Pokud zaplatíte asi 4,5 tisíc korun, pak takovou paměť můžete mít i v novějších Androidech, které podporují tak velkou externí paměť. Možná, že tohle je ten pravý důvod: Apple prostě chtěl srovnat krok s konkurencí, a to hlavně na papíře.

Apple prostě chtěl srovnat krok s konkurencí, a to hlavně na papíře.

Pamatujete ještě na ty zuřivé diskuze, v nichž se o pár generací iPhonů zpátky mluvilo o rozdílu v cenách jednotlivých paměťových variant? Obvyklou rozbuškou pro flamewar bylo srovnat rozdíl dvou velikostí paměti a porovnat jej s adekvátně velkou microSD kartou. Na jednu stranu „ta částka nějak nesedí“, ale zároveň nesedí ani kvalita použitých pamětí. A dnes? Dnes je to většině víceméně jedno. Jednak i základní modely dost povyrostly (u iPhonů 13 už na 128 GB) a paměťově náročné věci jako hudba a videa máme v cloudu.

Specifické části zákazníků Applu tak určitě přijde vhod, že má něco extra, čím se může odlišit nebo povýšit nad ostatní. Jistě se najde i pár lidí, kteří se na iPhone pokusí natočit celovečerní film (a nebudou první) a kterým se každý kus místa bude hodit. Naštěstí my všichni máme možnost volby, což je u Applu poměrně nezvyklá věc.

Diskuze ke článku
Jan Vláčil
Jan Vláčil
Applu zacina ujizdet vlak. Pro me mel driv vyhodu v nasledujicim:

- kvalitni materialy a konstrukce
- jednoduchy a funkcni os
- foceni
- integrace apple watch

Jenze jak sel cas, tak konstrukcne uz iphony nejsou takova vyhra, ios s postupnym pribytkem fci uz taky neni uplne bez chyby, fotaky jsou stejne dobry u vsech velkych znacek a galaxy watch fungujou se samsungem minimalne stejne dobre, ale dyl pri tom vydrzi.

Konkurence nezahali a dava na vyber mnohem zajimavejsi hw. Paradoxne nejvetsi prekazkou odchodu od applu pro spoustu lidi je integrace vseho do icloudu, ze ktereho se vymotat bez ztraty dat po x letech neni jednoduchy.

Na druhou stranu, iphony jlse budou jeste x let prodavat dobre, protoze tu jsou miliony uzivatelu, kteri o nem sni, vetsinou disponujici vyrazne nizsi kupni silou nez lide v eu. A protoze hw applu je poskladany sakra za levno, tak nebude problem jit tomuto trhu naproti.
Martin Kříž
Martin Kříž
Zřejmě zvýšili maximální lokální uložiště v reakci na kritiku jejich funkce "skenování" fotek v cloudu 😂
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Prostě Apple, ujel jim vlak tak se nějak snaží ale úplně blbě.. 1TB sice zní dobře ale dát za ten mobil 40 tisíc? 😂 To ne, to je zbytečný.. Přece si mobil nekupuji na "profesionální natáčení"

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze