iPhone 13 mini vylepšuje na všech frontách a stále zůstává příjemně malý

1
iPhone 13 mini vylepšuje na všech frontách a stále zůstává příjemně malý
Fotografie: Apple
  • Úhlopříčka displeje je 5,4"
  • Výbava je téměř shodná s iPhonem 13
  • Cena je tradičně vysoká, ale ne přespříliš

Jako u předchozích generací, i letos se rozhodl Apple udělat základní iPhone ve dvou velikostech. Ten menší dostal klasický přídomek „mini“ a vyznačuje se úhlopříčkou displeje 5,4". Vztahují se k němu stejná vylepšení jako k tomu většími. Design doznal jen minimálních změn. Ta hlavní spočívá v redukci výřezu, který zabírají kamery na čelní straně. Jeho velikost se zmenšila o 20 %.

I malý iPhone má něco vydržet. Displej kryje keramické sklo a samozřejmostí je odolnost dle IP68. A také zde se myslelo na životní prostředí, což se projevilo zejména v používání recyklovaných materiálů.

Apple iPhone 13 mini

Hlavní změny poznáte v hardwarové výbavě. Nový displej je o 28 % jasnější, což v absolutních číslech znamená maximální jas až 800 nitů. U HDR obsahu tato hodnota může dosáhnout až 1 200 nitů. Další inovací je čip, kterým je stejně jako v případě většího bratra A15. Je vyroben pomocí 5nm technologie a jako každé vylepšení to znamená nejenom navýšení výkonu, ale také větší hospodárnost. Procesor má celkem 6 jader, 2 pro vysoký výkon a 4 úsporná. Podle Applu to má být to nejrychlejší, což v telefonech najdete a o polovinu rychlejší než konkurence na druhém místě. Grafická jednotka má 4 jádra a je o 30 % rychlejší než konkurence.

Apple iPhone 13 mini

Dalším důležitým prvkem, na který iPhone klasicky klade důraz, jsou schopnosti fotoaparátů. Nové iPhony poznáme podle dvojice čoček. Spodní má 12 megapixelů, je širokoúhlá a má inovovanou optickou stabilizaci obrazu. Hlavní předností je schopnost zachytit i minimum světla. Horní fotoaparát je ultraširokoúhlý s 120° úhlem záběru.

Apple iPhone 13 mini

Vylepšovalo se i v oblasti natáčení videa. Novinkou je tzv. Cinematic mode. Ten vám má propůjčit schopnosti profesionálních filmařů. Vtip je v dynamickém ostření na věc, kam právě směřují oči herce/herců. Ostření také dokáže držet „focus“ na určitou osobu. To můžete nechat na automatu, nebo ručně volit.

Apple iPhone 13 mini
Cinematic Mode z vás udělá Spielberga.

A samozřejmě pořád mluvíme o telefonu, takže nelze zapomenout i na jeho komunikační schopnosti. Přepracován byl systém antén, což umožní dosáhnout těch nejvyšších rychlostí, jaké sítě 5G nabízejí. Apple nezapomněl zmínit ani ožehavé téma výdrže na jedno nabití. iPhone 13 mini by měl průměrnému uživateli vydržet v provozu o hodinu a půl déle než iPhone 12 mini. Tomu má dopomoci například mód Smart Data, který bude automaticky přepínat na LTE, pokud není potřeba rychlost 5G.

Apple iPhone 13 mini
Barevná paleta je tradičně bohatá.

Startovací cena je 19 990 Kč. To se týká verze s velikostí úložiště 128 GB, která je od této generace základní. Ta nejvyšší pak končí na 512 GB.

Technické parametry Apple iPhone 13 mini 128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce131,5 × 64,2 × 7,7 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 5,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A15 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 15
Akumulátor2 438 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostzáří 2021,
Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Naposledy upraveno: 14. 9. 2021 21:38
Vylepšovalo se i v oblasti natáčení videa. Novinkou je tzv. Cinematic mode. Ten vám má propůjčit schopnosti profesionálních filmařů. Vtip je v dynamickém ostření na věc, kam právě směřují oči herce/herců. Ostření také dokáže držet „focus“ na určitou osobu. To můžete nechat na automatu, nebo ručně volit... Aha takže funkce kterou má LG 😂 paráda.. A už umí point zoom? 😂

A v čem je displej lepší? Je stejný jako loňský model 1200nits max s HDR

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze