iOS 9: první dojmy z nového systému

Apple na WWDC představil trojici systémů. Na počítače míří El Capitan, Apple Watch poběží na watchOS 2 a na iPady a iPhony se chystá iOS s pořadovým číslem devět. Právě na první dojmy z posledně jmenovaného systému jsme se zaměřili. Dokáže Applu vydobýt pověst výborně odladěných systémů zpět po nepříliš povedeném iOS 8?

Apple iPhone 6

TIP: Apple iOS 9 je oficiální: proaktivní po všech směrech

Už na konferenci WWDC zaznělo, že nové systémy budou daleko lépe optimalizované než ty předchozí. Koneckonců to slyšíme prakticky na každé konferenci a ani ta Applu není výjimkou. Fakt je ten, že především iOS 8, který přinesl revoluci v nastoleném trendu, se potýkal s řadou problémů, které měla další aktualizace opravit, ale co čert nechtěl, ta nadělala velké části uživatelů paseku ještě větší. Bude na tom iOS 9 opravdu lépe?

Nejpodstatnější novinky

Nejprve se pojďme podívat na nejpodstatnější novinky, které iOS 9 přinese. Změnou prošlo hned několik aplikací. Nově se dočkáme aplikace Wallet. Jedná se o přejmenovanou aplikaci Passbook, která nově umí ukládat věrností a platební karty. Změnou prošly také mapy, které po vzoru Google Maps mají integrovanou městskou dopravu. Ovšem u nás se pražské MHD v mapách v nejbližší době neobjeví. Největší změnou prošla aplikace Poznámky. Nově se jedná o pokročilejší správu poznámek, kam můžete vkládat obrázky, seznamy úkolů nebo si poznámku namalovat. Potěší i provázanost poznámek se Safari, kam můžete odkaz rovnou sdílet a odpadá tak ruční kopírování. Z poznámek se tak stala dospělejší aplikace, která jistě přiláká spousta uživatelů, kteří sáhli po pokročilejší variantě, zpět. Kompletní souhrn novinek si můžete přečíst v našem článku.

Populární vyhledávání Spotlight se nám přesunulo na levou plochu, kde se nově bude Siri snažit predikovat aplikace a kontakty, které byste mohli chtít využít. Spotlight ovšem můžete vyvolat i klasickým gestem, které je dobře známé z iOS 8. Velmi vítanou je aplikace iCloud Drive. Jedná se o klienta, díky kterému můžete přehledně projíždět vaše úložiště stejně jako například u Google Drive. Dříve totiž bylo možné uložený dokument na iCloudu otevřít pouze v dané aplikaci a následně ho upravit. Přístup ke všem souborům na jednom místě jste měli pouze z MacBooku. Na iOS pouze s pomocí aplikací třetích stran, které ne vždy fungovaly. Tato starost však nyní odpadá, ale pro celkový přehled o vašem úložišti jste museli používat leckdy nefungující aplikace třetích stran.

Další novinkou je například spodní řádek náhledu fotografií při jejich prohlížení nebo bezpečností kód pro přístup do telefonu, který se skládá ze šesti znaků nikoli pouze ze čtyř jako v iOS 8.

Apple iOS 9 Beta

Novinky v nastavení

Zapomenout nemůžeme ani na nastavení. Zde je nově k dispozici vyhledávání, takže se nemusíte probírat velkou spoustou nastavitelných možností, ale rovnou si danou věc vyhledat. Poprvé se v nastavení ukazuje položka baterie. Zde naleznete informace o aplikacích spotřebovávajících baterií, aktivujete zde procentuální vyjádření baterie a především zapínáte nový úsporný mód. Po jeho aktivaci vám ikonka baterie zežloutne. Telefon sníží výkon, vypne aktualizace na pozadí, mírně stáhne jas a přeruší i push ověřování vaší elektronické pošty. Výsledek? Několik hodin provozu vašeho zařízení navíc. Jelikož se jedná pouze o první betu, která baterii opravdu nešetří, tak si netroufáme odhadovat, jak to vše bude ve skutečnosti efektivní. Další novinkou je možnost nastavení CarPlay nebo výběr funkce bočního tlačítka. Buď můžete jeho přesunutím vypnout otáčení displeje nebo ztišit hlasitost.

Multitasking

A abychom nezapomněli, velkou změnou prošel multitasking. Na všech zařízeních s výjimkou iPadu Air 2, se jedná především o designovou záležitost. Naopak právě na zmíněném iPadu budete moci využít také Split View neboli plnohodnotný multitasking, kdy na iPadu zobrazíte dvě aplikace vedle sebe. Příjemná věc je i možnost si umístit video z YouTube na pracovní plochu a pod videem se věnovat například elektronické poště.

Screen iOS 9 iPad

Souhrn

Novinek Apple nepředstavil mnoho. Například pokročilejší správu poznámek konkurence již nějakou dobu nabízí. Za příklad si můžeme dát OneNote od Microsoftu. Aplikace News je prakticky okopírovaný Flipboard a úsporný mód ostatní mobilní systémy nabízejí již léta. Zde je jasně patrné, že iOS 9 je pouze lehkou evolucí. Novinky, které systém přináší jen lehce doplňují ekosystém Applu směrem k pohodlnějším používání. Většina uživatelů i tak bude doufat, že Apple především naplní svá slova o optimalizaci a výkonu.

Celkově iOS 9 na námi testovaném iPhone 6 běží poměrně svižně. Problémy máme s aplikací nastavení a ani mailová schránka nefunguje spolehlivě. Překvapením pro nás je fakt, že iPhone se nám ani jednou v průběhu testování nerestartoval a tak aspoň tím to můžeme naznačit, že nový iOS vypadá stabilněji. Na finální potvrzení si však budeme muset počkat do oficiálního vydání. Nakonec snad jen zmíníme, že nedoporučujeme iOS 9 instalovat na vaše primární zařízení, jelikož jeho chod není spolehlivý.

Diskuze ke článku
Andrej M
Škoda že android m nepriniesol multitascing :(. Dúfam že vo finálnej verzii bude
Petr
Chybí podstatná novinka a tou je samotná optimalizace iOS, který by měl zabírat mnohem méně místa v paměti zařízení.
Petr Goran
Petr Goran
Naposledy upraveno: 18. 6. 2015 19:15
To vám to opravdu zabírá o 2 GB méně? 9 mam na 5S 16 GB a k dispozici je 11,9 GB, tedy podobně jako u iOS 8. Navíc na Keynote nebylo nic o velikosti řečeno, pouze o volném místě při updatu. Nebo jsem něco přehlédl? :)
chachaA
Neee to neni mozne prece, IOS nemusi mit nove aktualizace, ponevadz jako takovy je ten system dokonaly..tudiz netusim proc porad vydavaji nove a nove aktualizace a kazda me prijde zkurvenejsi nez ta predchozi..uz opravdu horsi nez android..podotykam ze jsem z IOS utek a jak Iphone, tak tablet a Macbook dal pryc

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze