Apple iOS 9 je oficiální: proaktivní po všech směrech

25

Mimo nové verze Mac OS X s názvem El Capitan dnes Tim Cook představil také iOS 9, respektive mobilní systém pro iPhony a iPady. Novinek je více než dost, a to jak pro iPhony, tak také některé funkce navíc pro iPady. Nebudeme se tedy příliš zdržovat a rovnou se na ty nejzajímavější z nich podíváme.

iOS 9

Apple iOS 9 pro iPhony a iPady je oficiální. Opět se můžeme těšit na mnoho novinek, které usnadní a zároveň zefektivní práci. Na začátek ale trochu statistiky. Apple iOS 8 je v současné době na 83 % zařízení, tedy na valné většině. Jak je na tom Android 5 Lollipop? To přeci už víme, má zhruba 12,5% podíl. Zpět ale k novince, respektive k iOS 9. Novinky by se obecně daly rozdělit na dvě kategorie, přičemž některé jsou společné jak pro iPhony, tak i pro iPady, některé však zůstanou výsadou jen většího displeje iPadu. Na jak dlouho? Uvidíme...

Apple Pay

Opět začneme zlehka, informací ohledně Apple Pay. Službu v současné době podporuje 250 bank, více než 500 milionů držitelů karet bude mít Apple Pay. Apple se nezapomněl pochlubit také novými obchody, které budou platby pomocí Apple Pay akceptovat. Velkou novinkou je také příchod Apple Pay do Velké Británie. Kdy? Už příští měsíc. Apple Pay zde bude podporovat více než 250 000 obchodníků, zákazníci budou moci také platit za lístek v městské hromadné dopravě.

Apple Pay

Skrz Apple Pay budou nově obchodníci distribuovat také různé slevy a akční kupóny, samozřejmě pokud si to zákazník bude přát. V souvislosti s touto službou je důležitá také informace, že aplikace Passbook zastřešující platební karty se nově mění na Wallet. Tedy peněženku, která nově umožní ukládání věrnostních karet.

Wallet

Vylepšené aplikace

V rámci iOS 9 Apple vylepšil také několik aplikací. Začneme Poznámkami, které nově nabídnou checklisty, nadpisy, citace atd. Do Poznámek půjde také přidat obrázky. Výhodou je i možnost poznámku nakreslit ručně, nově tedy spojí několik funkcí různých aplikací do jedné – té primární. Příjemnou novinkou je také možnost odeslání odkazu ze Safari přímo do poznámek, nemusíte se tedy zdržovat kopírováním a opětovným vkládáním. Drobnost, ale rozhodně potěší.

Poznámky iOS 9

Dále jsou tu Mapy. Ty nově nabídnou integraci informací veřejné dopravy, bohužel, jak se dalo očekávat, Praha a další česká města v aktuální nabídce chybí. Těšit se mohou například uživatele z Berlína, New Yorku, Londýna, San Francisca, Toronta, Washingtonu a dalších... Další snad přijdou později. Vcelku pochopitelnou novinkou je možnost vyhledání prodejců, kteří akceptují platbu pomocí Apple Pay. Apple si tak krásně „uhrabe cestičku“ k nárůstu využívání jeho služby.

MHD

News

Novinky. To je oficiální název pro zcela novou aplikaci, která se stane součástí iOS 9. O co jde? Jednoduše řešeno o inteligentní čtečku na způsob například Flipboardu. Způsob využití je prakticky stejný. Na začátku využívání se rozhodnete, o čem chcete číst, respektive si vyberete váš okruh zájmů. Na výběr bude pochopitelně spousta témat, v nabídce jich je konkrétně přes milion. News vám je bude navíc sám nabízet na základě toho, co čtete nejčastěji. News zvládne animace v článcích a chlubí se hezkou typografií. Zvládne galerie obrázků nebo videa. Server může mít v News vlastní kanál a designem se blíží digitální verzi časopisu. Že by konec Kiosku?

iOS 9

Apple se pochlubil, že všechny informace, které postupně aplikace News získá od daného uživatele (zájmy, čtenost konkrétních článků, čas strávený v aplikaci) budou zcela anonymní a nebude je využívat ke komerčním účelům, například k nabídce relevantní reklamy. Aplikace News startuje v USA, Kanadě a Velké Británii, další země přijdou na řadu později.

iPad a iOS 9

Apple iOS 9 ve spojitosti s Apple iPadem toho nabídne ještě více. Co? Tak kupříkladu nové multitaskingové okno. Ale ne pouze okno, multitasking jako takový. Jednoduchým tažením si můžete přitáhnout aplikaci – třeba Zprávy, ale zůstat i v té původní, třeba v Safari. Takto otevřenou aplikaci můžete připnout a pracovat v obou najednou. Zkrátka, můžete pracovat s dvojicí aplikací na jedné ploše. Jako ve Windows 8 (a nově také v Mac OS X El Capitan) můžete upravovat poměr oken.

Multitasking

Slide Over

Multitaskingu bude v iPadu mnohem více. Co třeba situace, kdy si prohlížíte video a najednou vám dorazí nový e-mail? Žádný problém, okno s videem se zmenší a vy můžete psát. Takové okno je pak navíc editovatelné a vy si tak můžete vybrat velikost, která vám vyhovuje a nepřekáží. Slide Over bude dostupný pro iPad Air a novější a také pro iPad Mini 2 a novější. Starší verze mají bohužel smůlu.

Slide Over iOS 9

Obměnou prošla také klávesnice QuickType. Na iPadu je velká, tak proč její velikosti nevyužít? Nově se na klávesnici najdou i rychlé přepínače v podobě možností jako kopírovat/vložit, případně rychlá možnost vložení fotografie. Klávesnice nově podporuje také gesta. Stačí přiložit dva prsty. Gesty se můžete rychle pochybovat v textu, třeba přejet na začátek řádku.

Další novinky

Velkou a vítanou změnou pro všechny uživatele iOS 9 (tedy jak pro iPhony, tak také pro iPady) je zmenšení velikosti operačního systému. Aktuální verze iOS 8 zabere v paměti zařízení zhruba 4,5 GB, nová verze necelé 2 GB. A to už je podstatný rozdíl a ve výsledku tedy mnohem více místa pro koncové uživatele. Potěšující zprávou je také dostupnost. Verze iOS 9 dorazí jak pro nejnovější zařízení, tak také pro již poměrně starý iPhone 4S a iPad 2, který byl posledním iPadem, který představil Steve Jobs. V Applu se ho zkrátka nechtějí vzdát, jde o určitý odkaz na velkého vizionáře.

Významných novinek se dočkala samozřejmě také chytrá asistentka Siri, o jejich novinkách si přečtete v našem samostatném článku. Těšit se ovšem můžete na zlepšení a zrychlení výsledků hledání. Nově je mnohem více proaktivní.

Klávesnice

App Store

Apple se nezapomněl pochlubit ani úspěchem App Storu. Ten spatřil světlo světa v roce 2008 a tehdy nabízel zhruba 500 aplikací. Nyní jich je 1,5 milionu. Nedávno byla pokořena hranice 100 miliard stažených aplikací. Bez zajímavosti jistě není ani fakt, že Apple vyplatil celkem 30 miliard dolarů vývojářům aplikací. Průměrný člověk má 119 aplikací a každou jednu sekundu se stáhne 850 aplikací.

Dostupnost

iOS 9

Beta verze iOS 9 dorazí v červenci, finální verze bude dostupná jako vždy – na podzim. Vývojáři mohou začít novou verzi testovat počínaje dnešním dnem.

Zdroje: apple.com

Diskuze ke článku
anonym
Jak si muzu stáhnout beta verzi už dnes? Je to stejne jako u Windows phone, ze se jen přihlásím na svuj ucet do aplikace nebo jak? Kdyžtak prosím o odkaz na aplikaci dekuji.
Arnold
Poměrně starý iPhone 4s... mno ale stále plně dostačující i v dnešní době.
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Najviac ma zaujala tá redukcia nárokov na pamäť. Hodilo by sa menšie porovnanie s ostatnými OS a v prípade Androidu zrejme aj viacero značiek :)
Tom
4,5 GB mi prijde hodne. Opracdu byl ios tak nenasytny? Neni to preklep?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze