iOS 7: detekce úsměvu či mrknutí a další vylepšení fotoaparátu

9

iOS 7 nemění pouze design, ale přináší spoustu dalších vylepšení, třeba právě fotoaparátu. Vývojáři mohou nově pracovat s detekcí úsměvu nebo mrkání. Mohou také číst čárové kódy nebo nahrávat video v 60 snímcích za sekundu. Vylepšena byla také aplikace fotoaparátu, která zvládá zoomování během natáčení.

Detekce mrkání a úsměvu

Design nového systému teď nechme chvíli stranou a pojďme si říci, co zajímavého vylepšuje iOS 7 u fotoaparátu. Právě probíhající beta 2 ukázala nové možnosti API pro vývojáře. Ti mohou ve svých aplikacích využít nové detektory, které zjišťují mrkání nebo úsměv. V App Storu je veliké množství fotoaplikací, ať už lepších nebo horších. Nové verze budou moci využít právě těchto detektorů ke zlepšení fotografování. Podobné funkce nabízejí i dnešní digitální kompakty – stisknete spoušť a foťák chvilku počká, až se všichni usmějí nebo třeba nevyfotí fotku ve chvíli, kdy někdo mrká.

iOS7 API

Podobně fungují i některé aplikace na Androidech. V tomto vylepšeném módu vezme telefon několik snímků krátce po sobě a později vyhodnotí, které z nich jsou nejlepší. Ačkoliv to beta 2 na iOS 7 nabízí vývojářům, tak základní fotografická aplikace Fotoaparát s tímto vylepšením nepočítá. Ale zkušenost říká, že se to může změnit. Vzpomeňme na iOS 5, kde do API přibylo rozpoznávání obličejů. To se dalo využít hlavně ke zlepšení práce autofokusu. Nakonec s tímto vylepšením pracovala i vestavěná aplikace Fotoaparát. A dá se čekat, že do oficiálního vydání aktualizace systému se detekce úsměvu a mrkání objeví i v základní aplikaci.

Tip: Vyzkoušeli jsme iOS 7: dojmy z nového prostředí (video)

Snímání čárových kódů

A co další změny? Vývojáři mohou nově detekovat čárové kódy. Podporované jsou snad všechny druhy kódů, jak evropské, tak UPC. Apple jich bude využívat k načítání dárkových poukazů na iTunes a v aplikaci Passbook k uchování vstupenek. A k čemu je lze využít dál? Dovedu si představit aplikaci nějakého nákupního řetězce, kde si načtete kód a zobrazí se vám cena a další informace o produktu. Už takhle můžeme narazit mezi regály na čtečky kódů, které tyto informace zobrazují. V telefonu by to ale bylo pohodlnější.

Podpora 60 FPS při nahrávání videa

Dalším vylepšením jsou také méně viditelné přechody při přeostřování, kdy by nemělo být tak patrné, že se telefon snaží na něco zaostřit či mění sledovaný objekt. Nově mají také vývojáři možnost zapnout nahrávání videa v 60 snímcích za sekundu. To není pro běžné nahrávání úplně přirozená rychlost, ale hodí se to ve chvíli, kdy chcete udělat efekt plynulého zpomalení. Má to ale svá omezení, toto nahrávání bude dostupné pouze v rozlišení 720p a navíc jen na iPhonu 5, iPadu mini a páté generaci iPodu Touch. To je pochopitelné z důvodu hardwarových omezení starších zařízení.

iOS 7 prezentace

Zoomování během natáčení

Vestavěný fotoaparát bude taky moci nově zoomovat během natáčení, což dosud možné nebylo. Už dříve to nabízely některé aplikace třetích stran, které většinou po natočení vyžadovaly ještě chvíli video zpracovávat. Vestavěný fotoaparát to zvládne bez post-procesingu a i po přiblížení vypadá kvalita obrazu stále slušně, jak dokazuje následující video.

Tip: Apple iPhone 5S se vytasí s 12megapixelovým fotoaparátem

Zdroje: 9to5mac.com

Diskuze ke článku
kazan
Asi me nikdy nepřestane fascinovat jak apple "vymyšlí a vyvíjí" x let stary veci:) Mít ten iSmrad tak bych se snad styděl:)
Kazanjesocka
Furt lepší než nějakej ten šikmookej plastovej šmejd ;) :*
Stanley
Mám iOS 7 a jaksi se mi nedaří najít, kde se to dá těch 60 snímků za vteřinu přepnout a jak udělat zoomování při videu... Nějaká rada?
Stanley
Tak zoomovat jde, těch 60fps ne... Betu 2 mám, dev účet ne

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze