Vyzkoušeli jsme iOS 7: dojmy z nového prostředí (video)

41

Vyzkoušeli jste novou verzi operačního systému iOS 7, která je ve fázi testování, a přinášíme vám naše první dojmy. Jak na nás zapůsobil prosvětlený design, nové Ovládací centrum, předělaný multitasking nebo přepracovaná notifikační lišta?

Na nedávné keynote konferenze WWDC Apple představil novou verzi svého operačního systému iOS. Jedná se o největší úpravu vůbec, a to hlavně z důvodu kompletního redesignu. Apple opustil silné odlesky, textury, stíny a po letech se pokusil sjednotit rozhádaný design prostředí v iPhonech, iPadech a iPodech. Update bude dostupný v říjnu, zatímco nyní probíhá uzavřený betatest pro vývojáře. My jsme si současnou testovací verzi vyzkoušeli a nyní přinášíme dojmy, které můžete vidět v následujícím videu.

iOS 7 Beta – ukázka novinek

Zmatené ikony

Hlavním cílem tedy bylo sjednocení a zmodernizování designu prostředí. To sjednocování ale nedopadlo ve všech ohledech dobře – alespoň prozatím. Co je na systémech iOS to hlavní? Ikony, s nimi neustále pracujete – nemáte tu žádné widgety jako na Androidu nebo dlaždice z WP. Jeden by tedy čekal, že Apple udělá pro všechny vývojáře ukázkové ikony, podle kterých se budou moci inspirovat u svých vlastních aplikací. Jenže těžko se inspirovat u něčeho, co je tak hrozně nesjednocené.

O čem mluvím? Apple se nedokáže rozhodnout, jestli chce pracovat s plochou (jak je dnes velmi oblíbené), jestli si má zachovat své oblíbené přechody, jestli obrázky ikon mají být abstraktní, jestli se má zjednodušovat nebo zesložiťovat. Když se na to podíváme konkrétně, tak aplikace Kalendář má čisté bílé pozadí a tenké písmo. Vypadá moderně a vedle toho ikona aplikace Zprávy má na pozadí přechod a obrázek působí baculatě. Takže úplný opak.

Tip: Apple představil iOS 7: největší změna od první verze

Ikona Obrázky má opět čisté pozadí a jako obrázek je použita velmi abstraktní květina, která znázorňuje paletu barev. Jenže pak je tu ikona aplikace Fotoaparát, která má na pozadí šedivý přechod a jako obrázek slouží klipartový nákres fotoaparátu, který má ještě ke všemu vnitřní stín. Vidíte v tom nějaký klíč?

Celý design na mě také působí dost světle a vzdušně. Jenže tu máme ikonu aplikace Hodiny, která má černé pozadí a k ostatním nepasuje už vůbec. Vezmu to už jen ve zkratce: ikona Mapy obsahuje 9 barev a vypadá velmi složitě, Kiosek je zmatek, z Počasí nám vypadává sluníčko někam ke straně a ruší kompozici a Nastavení je šedivo-šedivá plotýnka na sporáku.

Prosvětlený systém

Teď ale k tomu lepšímu. Ač jsou ikony trochu nesjednocené, tak design celého systému vypadá moderně. Když si otevřete Zprávy, tak vidíte čisté moderní prostředí. Když prstem přejedete přes chat, tak se vám opět ukáže tlačítko „Smazat“, akorát už nepůsobí ošklivě, zmizel z něj přechod, lesk a ohraničení. To samé když zvolíte možnost Upravit. Tohle sjednocení je důležité, je dobře, že se Apple konečně zbavil všech různých ikon a tlačítek, které působily jak z webu na sklonku tisíciletí.

Pokud bychom chtěli charakterizovat celek, tak to bude průhlednost, světlé barvy a rozostření nižších vrstev prostředí. Když vytáhnete lištu, tak na pozadí uvidíte rozmazané ikony (nebo co tam bylo naposledy). Není to tak čisté jako Windows Phone, který pracuje pouze s barevnými plochami, ale vypadá to moderně.

Novinkou, o které nemluvím ve videu, je nové „prostorové“ zobrazování informací na displayi. Funguje třeba tak, že se natáčením telefonu ikony posouvají. Funguje to hlavně u zobrazování ve více vrstvách. Například ukazatel hlasitosti je vždy „nad“ displayem, a když se podíváte zboku, tak se pohne trochu do strany. Velmi těžko se to popisuje, ani to není moc nápadně viditelné, ale troufám si tvrdit, že to dokáže zpříjemnit práci s telefonem. U iPhonu mi vždy přišlo, že mám obraz mnohem blíž než u dalších telefonů. Tento efekt to třeba ještě vylepší.

Ovládací centrum

Na zařízeních Applu budete moci vytáhnout nejen notifikační lištu, ale nově také Ovládací centrum, které se vysouvá kdekoliv tahem odspodu obrazu směrem nahoru. Nabízí několik základních nastavení – režim letadlo, wifi, bluetooth, nerušit a zámek překlápění obrazu. Hned pod těmito ikonami si upravujete jas obrazu, pak následuje hudební přehrávač, AirPlay a vespodu je čtveřice ikon pro rychle spuštění aplikací – fotoaparát, kalkulačka, stopky a světlo. Světlo prostě rozsvítí zadní přisvětlovací diodu fotoaparátu. Tento rychlý přístup oceňuji, ale fotoaparát mi připadá už zbytečný, když je i na zamykací obrazovce. Stejně tak kalkulačku nebo hodiny si klidně najdu na ploše.

Změněnou prošla i notifikační lišta, tentokrát v první řadě ukazuje informace z kalendáře nebo počasí (to můžete ovlivnit v nastavení). Ukazuje vám, co vás čeká dnes, co zítra, samozřejmě si tam můžete nechat třeba akcie. Funguje to jako takový denní souhrn. Myšlenkou je, že stáhnete lištu a hned budete vědět, co máte naplánováno, případně jak se k tomu obléci (podle počasí). Nepřečtené zprávy a nepřijaté hovory se tak odsouvají až na další stranu v liště a dle mého trochu zapadají, což určitě není smyslem této lišty.

Jenom beta

Je nutné však zdůraznit, že se stále jedná o první betaverzi. Ačkoliv na internetu nějaké návody najdete, tak vám nedoporučuji do telefonu testovací software nahrávat. A to hlavně z toho důvodu, že se baterie vybíjí velmi rychle, chvílemi se celý systém seká a pracuje pomalu (obzvlášť prohlížeč) a v neposlední řadě padá. Tohle všechno bude do vydání v říjnu samozřejmě odladěno, a proto si raději počkejte na oficiální vydání.

Diskuze ke článku
Jiří
Z osobní zkušenosti na 4s, je příjemnější, přehlednější a sjednocenější, je to velice krásný systém, prozatím se sem tam trhne, padá několik aplikací (fotoaparát atd...) a rychle jde pryč baterie... Ale krása a moc se teším na finále.
IQLogic
Nejak mám z toho nového dizajnu iOS dosť zmiešané pocity. Vyzerá to strašne amatérsky, detsky, taká zlátatina všetkého možného ...
WP8 má krásne celistvé GUI, podobne JellyBean na Nexusoch, ale nový iOS7 ani zďaleka ... nie som užívateľ iOS, ale podľa ich reakcií táto zmena zrejme nebude zmenou k lepšiemu ...
Jarda
Používal jsem všechny 3 systémy a nemůžu říct, že by některý z nich převyšoval ty druhé. Skončil jsem u jablka. U jablka skočí každý kdo chce mít systém spolehlivý a pro práci a kdo chce mít řešení (sdílení hudby, sdílení forek....). U Androidu skončí ten kdo si chce hrát a nastavovat . Kdo má rád Windows bude mít Windows. A nemůžu říct že bych musel něco překousnout :-)
Lukáš
Já jsem pro, jednou to přijít muselo a tato forma se mi zamlouvá. S androidem má společné maximálně tak ty občasné pády a sekání, jenže tohle je první beta:) Mrkněte se do Cydie a bude vám jasné kde byla brána inspirace, jenže zde je vlastně nejvíce těch co to vidí jen na videu a jsou nejchytřejší na světě.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze