Apple představil nové „kladivo“ na zloděje iPhonů, možná zachrání i vás

Apple představil nové „kladivo“ na zloděje iPhonů, možná zachrání i vás
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Nový soubor bezpečnostních opatření má výrazně omezit možnosti tzv. šmíráků
  • Ti sledují oběť, od níž se snaží okoukat bezpečnostní kód k odemknutí zařízení
  • Po odcizení iPhonu jej tak mohou snadno odhlásit a vymazat nebo získat přístup k citlivým údajům

Ačkoliv jsme se teprve nedávno dočkali vydání finální (veřejné) verze iOS 17.2, Apple již nyní začíná rozesílat první betu iOS 17.3, která přináší jednu důležitou bezpečnostní novinku. V poslední době se totiž začaly šířit krádeže iPhonů, kterým předchází šmírování, kdy zloděj pozoruje svou kořist a jeho cílem je spatřit a zapamatovat si bezpečnostní kód (zámek obrazovky), aby tak mohl následně odcizený iPhone odemknout. V lepším případě jej pak pouze odhlásí, vymaže a prodá, v horším případě může například vydírat původního majitele nebo zkrátka jen zneužít různé citlivé údaje v telefonu.

Právě na tuto novou oblíbenou kratochvíli mezi zloději iPhonů se zaměřuje beta iOS 17.3 a přichází s funkcí „Stolen Device Protection“, tedy ochranou odcizeného zařízení. Pomyslným kladivem na zloděje má být v tomto případě soubor opatření, který přináší další úroveň zabezpečení. Co se tedy stane, pokud zloděj odcizí iPhone s beta verzí iOS 17.3 a povedlo se mu vypozorovat bezpečnostní kód?

Jen bezpečnostní kód už nebude stačit

V první řadě je nyní k získání přístupu k uloženým heslům vyžadováno rovněž biometrické ověření uživatele (tj. Face ID, případně Touch ID), nejen samotný kód, což má značně eliminovat možnosti zlodějů.

Druhou novinkou je pak časová prodleva o délce jedné hodiny při změně důležitých nastavení, jako je například heslo k Apple ID. I to má ztížit situaci zlodějům. Platí ale také, že pokud se iPhone nachází na známém místě, například v domácnosti majitele, časová prodleva se neaktivuje.

Zlodějům ztíží podmínky nutnost biometrického ověření i chytrá časová prodleva.

Je evidentní, že se Apple pokusil vytvořit další bezpečnostní prvky, jež mají ztížit situaci zlodějům, ale zároveň neházet příliš mnoho klacků pod nohy samotným majitelům. 9to5Mac uvádí, že změny důležitých nastavení, jako je vypnutí režimu ztraceného telefonu, vymazání iPhonu nebo platba telefonem, budou vyžadovat Face ID, stejně jako používání hesel či žádost o platební kartu Apple Card (což ale není v našich končinách aktuální). Časová prodleva nyní činí jednu hodinu, je ale možné, že ji Apple do budoucna může změnit.

Pokud máte ve svém iPhonu první beta verzi iOS 17.3, aktivujete ji tím, že:

  • otevřete aplikaci „Nastavení“
  • vyberete možnost „Face ID a kód“ (u starších iPhonů „Touch ID a kód“)
  • zvolíte možnost „Stolen Device Protection“ (ochrana odcizeného zařízení)
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze