Instagram Lite se vrací na scénu. Aplikace bude dostupná ve 170 zemích

Instagram Lite se vrací na scénu. Aplikace bude dostupná ve 170 zemích
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • V odlehčené verzi nemají být prozatím reklamní sdělení
  • Velikost aplikace činí pouhé 2 MB

Mezi vývojáři aplikací sociálních sítí byly ještě před několika lety velmi populární nejrůznější odlehčené „Lite“ verze, které výměnou za menší velikost a sníženou hardwarovou náročnost postrádaly některé funkce. Jednou z nich byla také aplikace Instagram Lite představená v roce 2018, již o několik měsíců později (v průběhu loňského jara) však byla oficiálně stažena z Obchodu Play.

Aplikace se nyní podle informací The Verge znovu dostane do oběhu, k dispozici má být pro Android celkem ve 170 zemích, přičemž její velikost má činit pouhé 2 MB (běžná aplikace Instagram má 30 MB). Dodejme také, že původní Instagram Lite byl ještě menší, velikost činila pouhých 573 kB. S variantou pro iOS se přitom ani tentokrát nepočítá. Podle odbornice na softwarový reverzní inženýring, Jane Manchun Wong, je aplikace takto malá, neboť využívá nejrůznějších procesů na straně serveru.


A jaké všechny funkce odlehčená verze aplikace nabídne? Podle Nicholase Alana Browna, produktového manažera Instagramu Lite, můžeme počítat s možností posílat zprávy i natáčet a samozřejmě sdílet videa. Stejně tak má být dostupná funkce Reels, nakupování naopak zůstane doménou „plnotučné“ verze. Přítomnost Reels, tedy konkurence TikToku, údajně byla přidána s ohledem na popularitu Reels v Indii, kde je TikTok zakázaný. V současnosti nemají být v aplikaci žádné reklamy, Brown se však pro The Verge vyjádřil, že již usilovně pracují na implementaci nástrojů pro monetizaci. I v této aplikaci se tedy brzy dočkáme reklamních sdělení.

Stáhnout Instagram Lite

Google Play (zdarma)

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze